Sådan finder du vejen til en glad hestemave

Annoncørbetalt artikel

Du kommer glad ind i stalden. Du har hele dagen glædet dig til at se din bedste ven, og har inde i dit hoved allerede planlagt, hvad I skal lave sammen i dag. Men noget føles ikke rigtigt, når du får øje på din hest. Den står og pisker med halen, og har et sammenknebent udtryk i sine øjne. Har den mon ondt i maven?

Vi kender det selv. Det med at have ondt i maven. Det kan nive, give kramper og gøre ekstremt ondt. Du har lyst til at krybe sammen i sofaen og putte dig ind under et varmt tæppe, indtil det forsvinder – og du har i hvert fald ikke lyst til at løbe en tur eller på nogen måde være fysisk aktiv.

Læs Også: Foldtid kan forlænge hestens levetid

Din hest siger nej tak

Din hest har det højst sandsynligt på samme måde som dig, hvis den får ondt i maven. Du kan opleve, at den stiller sig hen i hjørnet af boksen, hvis du kommer med sadlen, pludselig ikke kan lide at blive striglet omkring maven eller ligefremt bider ud, når du spænder gjorden. Hvis du endelig kommer på ryggen af den, siger den måske nej tak til at gå frem eller lægger ørerne tilbage, når du lægger benene til.

Svaret på udfordringerne kan findes i noget så simpelt som at hesten har ondt i maven. Hesten er et flugtdyr, som instinktivt reagerer på smerte. Når noget gør ondt, tager de naturlige instinkter over. Så når hesten siger fra, er det med at lytte. Der er nemlig altid en grund til dens reaktioner.

Læs også om forskeres undersøgelse af tilskud

Maveproblemer kan stamme fra mange forskellige ting, og det er vigtigt at få undersøgt hesten og finde den bagvedliggende grund til problemet.

Der er mange ting, du kan gøre for at give samarbejdet med din hest gode vilkår. Foto: NAF.

Det kan du gøre for at hjælpe din hest

Rigtig mange heste har maveproblemer fra tid til anden, og det kan være svært at undgå det. Dog er der en række ting, du som hesteejer kan gøre i hverdagen for at forebygge risikoen for maveproblemer.

Giv din hest masser af foldtid

Meget foldtid er ekstra bevægelse for hesten, hvilket er med til at holde tarmene i gang.

Sørg for grovfoder af god kvalitet

Heste er designet til at spise op til 18 timer om dagen, hvilket holder deres fordøjelsessystem i gang. Den vigtigste komponent i hestens foderplan er grovfoderet, og kvaliteten er vigtig. Godt grovfoder er med til at holde din hests fordøjelsessystem sundt og velstimuleret.

Lad ikke din hests mave blive tom

Mavesår er desværre almindeligt hos heste. Hestens mave producerer hele tiden syre, men ved at stimulere spytproduktionen kan du hjælpe hesten. En måde at gøre det på er at sørge for ad libitum grovfoder eller dele hestens foder-rationer op over flere måltider om dagen.

Pas på med for meget korn

Korn har et højt indhold af sukker og stivelse, og i store mængder kan det give maveproblemer. Det påvirker desuden pH værdien og bakterierne i tarmene og kan give luft i tarmsystemet. Og det kan gøre ondt.

Har din hest lyst til at gå til ridning eller siger den nej tak? Foto: Shutterstock.

Giv hesten fri adgang til vand – hele tiden

Heste har brug for meget vand for at hjælpe alt det foder, som de spiser, gennem systemet. Hvis der ikke er nok væske i systemet, kan tarmene udtørre og maden kan have svært ved at passere. Vær opmærksom på vandets temperatur, da heste ikke kan lide at drikke for varmt eller for koldt vand.

Motionér din hest

Heste er lavet til at bevæge sig. Bevægelse holder mave- og tarmsystemet i gang, og kan være med til at forebygge smertefulde maveproblemer.

Beskyt din hests tarmflora

Din hest har brug en velafbalanceret tarmflora for at fordøje maden og optage næringsstoffer. Mange faktorer i hestens liv kan forårsage ubalancer, og det kan være nyttigt at kickstarte eller beskytte tarmfloraen med tilskud, som er målrettet dette.

Stress kan påvirke din hests mave

Stress påvirker heste i lige så høj grad som hos mennesker, og der skal ofte ganske lidt til, for at man skubber stress-niveauet ud af balance. Transport, stævner, nyt opstaldningssted eller nye foldkammerater kan påvirke hesten, som er et vanedyr. Derfor kan man i situationer, hvor man udsætter sin hest for noget, som er udover dens daglige rutiner, støtte den med et tilskud, som passer på dens mave.

Masser af godt grovfoder er med at holde din hests mave igang. Foto: Shutterstock.

Fibre er nøglen til en glad mave

Fibre er utrolig vigtige for hestens fordøjelsessystem. Godt nok bliver fibre ikke fordøjet i maven, men processen med at hesten tygger gør, at der løbende bliver produceret spyt, der beskytter maven mod syren, som hesten hele tiden producerer.

Læs også: Optimale hove: Her er opskriften.

Kan tilskud erstatte en fiberrig kost?

Svaret er ret simpelt: Nej. Men hvis du allerede gør alt hvad du kan i forhold til fodring og management, og måske også har haft dyrlægen forbi, kan det være nyttigt at hjælpe hesten med at afbalancere eller kickstarte sit fordøjelsessystem. NAF forsker altid i nye ingredienser og laver undersøgelser verden over for at videreudvikle deres markedsførende tilskud til heste, og har naturligvis også lavet et til maven.

NAF har udviklet GastriAid, som er specielt designet til at beskytte og hjælpe din hests mave tilbage i balance, så du kan få en glad hest og motiveret samarbejdspartner.

GastriAid beskytter din hests mave
GastriAids avancerede blanding er skabt af internationalt anerkendte veterinære forskere. Det indeholder naturlige stoffer, som hjælper med at forsvare mavens slimhinder mod syreangreb, mens præ- og probiotika afbalancerer pH-værdierne i fordøjelsessystemet. Disse ingredienser sørger sammen med urterne for daglig beskyttelse og vedligeholdelse af fordøjelsessystemet.

Du kan læse mere om GastriAid her.

Læs også: Sådan undgår du, at din hest bliver overvægtig over sommeren

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce