Annoncørbetalt indhold | NAF.
Af Kate Hore, registeret Senior Animal Nutritionist hos NAF. Redigeret af Malgré Tout.
Det kan være svært at holde styr på hestenes foderindtag især på det her tidspunkt af året, hvor de fleste går ude døgnet rundt. En undersøgelse fra 2019 af svenske rideskoler viser, at mellem 25-32 procent af hestene på trods af, at de får daglig motion, lider af overvægt. For at undgå at din hest tager rigtig meget på over de næste måneder, har vi her samlet nogle gode tips og tricks til, hvordan du kan gribe situationen an.
Planlæg foldtiden
Det kan være nødvendigt at begrænse din hest eller ponys adgang til græs, men vær forsigtig. Undersøgelser viser, at især ponyer, når de bliver lukket restriktivt på græs, kan justere deres bid-rate og græsindtag, så de kan æde lige så meget græs på få timer, som de ville kunne ved at græsse naturligt en hel dag! Så i stedet for at minimere tiden, er det en god ide at reducere indtaget. Undgå at indhegne et lille hjørne af folden, da det begrænser hestens mulighed for at bevæge sig mere frit, som er essentielt for dens helbred. For de heste, der kan acceptere at gå med en mundkurv, kan det være godt, men det anbefales ikke, at hesten går med den hele tiden.
Vandrefold kan give mere bevægelse
Det kan også give god mening at indrette sin fold som en vandrefold, der motiverer hesten til at bevæge sig. Der kan eksempelvis være flere stationer på folden med vand, en saltsten, skygge og hø/eller wrap. Prøv at lægge små forhindringer ud eller forskellige typer underlag for at udfordre dem, når de bevæger sig rundt. Hvis en vandrefold ikke er praktisk for dig, så er det også en mulighed at lukke hestene ud om natten og lade dem være inde om dagen, da undersøgelser viser, at heste græsser færre timer om natten.
Motion er vejen frem
Heste er i virkeligheden ikke så meget anderledes, når det kommer til vægtøgning end os mennesker. Hvis hesten indtager mere end den forbrænder, ja så tager den på. Derfor er det afgørende, at hesteejere har en god træningsplan, der forsøger at tilgodese hestens niveau. Med andre ord kan du altså ikke nøjes med at regulere og planlægge foldtider og foderindtag, der skal også motion til, hvis du ønsker, at din hest skal tabe sig. Hvis tiden er knap, kan det være godt at finde en halvpart, som kan hjælpe med at motionere din hest eller pony.
Forskellige muligheder for træning
Du kan også lave korte sessioner med longering, hvis hesten ikke er så stabil i ridningen endnu, eller du bare er mere til jordarbejde. Ridning er selvfølgelig en optimal måde at motionere hesten på og ofte den sjoveste for os. Det kan også være hyggeligt at trække en lang tur i det gode sommervejr, og det er også rimelig skånsomt for hesten, hvis den ikke er rideklar på grund af alder eller har været skadet.
Husk, at du kan læse meget mere om foderstand i flere af vores andre artikler eksempelvis den her om klimaforandringer og forfangenhed.
Hvordan ser du, om din hest er overvægtig?
Når man går op og ned af sin hest hver dag, kan det være svært at opdage, at den faktisk har fået lidt for mange kilo på ”sidebenene”. Derfor er det oplagt at have noget at måle efter, så man opdager, når tiden er inde til at regulere foder og øge den daglige motion en smule. Et godt udgangspunkt er selvfølgelig at kigge på hesten, og hertil benytte det vi kalder for Body Condition Scoring (huldvurdering). Det er et værktøj, hvor man kan vurdere hestens foderstand ud fra en skala fra 0-5, for at se om hesten er:
Sådan fodrer du din overvægtige hest
Der er selvfølgelig et hav af muligheder for at sikre, at din hest får alt det, den har brug for i sin kost. En målrettet foderplan er derfor at foretrække kombineret med gode urter. Man skal sørge for, at foderet er højt på fibre og lavt på sukker og stivelse, og det kan til tider være en fordel at vaske høet, da det reducerer indholdet af vandopløselige kulhydrater. Har du en hest, der er tilbøjelig til at tage på, kan det være en god ide at tilføre NAF Slim Pellets, for at hesten får ernæringsmæssig støtte til at holde den rigtige vægt samt sikre, at den får alle de næringsstoffer, den har behov for.
Vil du lære mere om heste og overvægt, så læs endelig vores artikel Storbritannien gør nye tiltag mod fedme hos heste.