Hjælp din islandske hest til en sommer uden eksem

Sommer er for 50 % af de importerede islandske heste ensbetydende med eksem. Hesten får et kløende og skællende udslæt i manen og på halen, og der opstår store skallede pletter. Der er ingen tvivl om, at det er en plage for hesten. Så hvordan hjælper du bedst din islandske hest til en sommer uden eksem?

Annonce

Hvad kendetegner sommereksem?

Sommereksem er en allergisk hudreaktion, som vender tilbage sommer efter sommer. Udslettet opstår i hestens man, hale rod og på dens mave og ryg. Eksemen forårsages af insektstik fra mitter, som ikke lever på Island. Dette betyder, at hesten ikke har udviklet antistoffer mod den. Danske islændere kan også udvikle sommereksem. Men lidelsen, som kan reducere en hests værdi med 50 procent, er langt mere udbredt blandt de islandske heste, som er importeret fra øen.

Læs også: Har du en islandsk hest? Her kan du få det hele til den seje gangartshest

Hvorfor får din islandske hest sommereksem?

Heste som udvikler sommereksem, kan ikke smitte andre heste med lidelsen. Der er indikationer på, at arvelige faktorer spiller ind på, hvorfor nogle heste får eksem, mens andre ikke gør. Man ved også med sikkerhed, at heste som er importeret fra Island om vinteren, har en større risiko for at udvikle sommereksem end dem, der er importeret om sommeren. Det anbefales at lade en dyrlæge stille diagnosen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din islandske hest har fået lidelsen.

Husk at reager i tide, hvis du har mistanke, om at din islænder har sommereksem. Foto: Arkiv.

Symptomer, du kan holde øje med

Hvis din islænder har sommereksem, vil du formentligt ikke være i tvivl. Men det kan være meget forskelligt, hvor voldsomt de reagerer. Bliver eksemen ikke behandlet, kan der dog ofte opstå et forløb, der starter med hudforandringer i man- og haleregion for eksempel skæl. Herefter kan følge rødme og dannelse af små væskefyldte blærer og eksem, med udsivning af væske, der tørrer ind til gullige skorper.

Det kan føre til, at hesten begynder at klø rigtig meget ved blandt andet at gnubbe man og hale. Det resulterer i, at hårene slides af og huden bliver endnu mere irriteret. Hvis man som ejer, ikke reagerer på det i tide, vil hårene blive slidt helt af, og huden bliver tyk og læderagtig.

Annonce

Forebyggelse er bedst

Man ved, at udover de manglende antistoffer som betyder, at den islandske hest reagerer på bid fra mitter, så kan visse faktorer ved fordringen spille ind på hestens tilstand. Vil du gøre din hest mere modstandsdygtig, skal du derfor sørge for, at den ikke får for meget æggehvidestof. Det findes i havre, græs og lucerne. Sørg også for at din hest får nok mineralstof og vitaminer.

Læs også: Den islandske hest og dressur

Kig nærmere på hesten omgivelser

Grundlæggende kan det være en god idé at forsøge at fjerne årsagerne til den allergiske reaktion – mitterne. Hvis din islænder er har tendens til at udvikle sommereksem, bør du undgå at den går i lave fugtige områder med kratbevoksning og stillestående luft. Det er her mittekoncentrationen er størst. Prøv i stedet at finde folde, hvor vindforhold er gode, og der er ikke nogen fugtige områder.

Artiklen her er bragt i samarbejde med Anja Thorup Jensen fra Moderne Hestehold. Du kan læse hele den udførlige guide på modernehestehold.dk

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce