Hjælp! Får min hest nok næring af græs?

Artiklen indeholder annoncørbetalt indhold af Equsana

Hvad skal min hest have at spise, mens den går på græs? Hvordan sikrer jeg mig, at den hverken bliver for tyk eller for tynd? Et spørgsmål du nok har stillet dig selv flere gange. Og der findes ikke noget enkelt svar. Der er flere faktorer, du skal tage hensyn til – herunder alder og brug af hesten, kvalitet af græsset, årstid, foldtid osv – når det mest optimale foderprogram skal tilrettelægges for din hest i sommerperioden. Vi gennemgår alt hvad du skal vide om hestes næringsbehov, hvor meget græs, en hest egentlig kræver og hvad du skal være særlig opmærksom på, når den skal leve af naturen.

Madøre vs. kræsenpind

Få eksperter vil bestride, at græs er det mest naturlige foder til heste. Hestens fordøjelses-systemer er nemlig designet til kontinuerlig ‘at modtage’ græsfoder i maven. Derudover bevæger heste på græs sig betydeligt. Hele 60-70% af deres tid på græs bruges på vandreaktivitet, især på store folde, hvilket er med til at styrke deres led og muskler.

Spørgsmålet er, om heste har brug for supplementer i form af foder ved siden af græsset? Svaret på dette spørgsmål er; Ja, det har de fleste heste – særligt når sensommeren kommer. Men hvor meget, afhænger af hvor meget din hest spiser. Hvis du har en vaskeægte grovæder som hest, bør du overveje hvor meget den skal have ved siden af, før den er dækket ind ernæringsmæssigt.

Det svar hjælper vi dig med at finde længere nede…

Hvornår er nok nok?

Heste kan fra naturens side godt lide at græsse og generelt tilbringe tid på marken. Men undersøgelser viser, at det efterhånden er de færreste heste, der kan få deres ernæringsbehov opfyldt udelukkende af græs.

Det skyldes at kvaliteten af græsset ikke altid er optimal, hvis foldende bruges igen år efter år, mister græsset sin næringsværdi. Dertil skal du lægge, at både god og dårlig kvalitetsgræs indeholder mellem 50 og 80 % vand. Hovedreglen er, at heste mellen 500-600 kg har brug for min. 0,6-0,8 hektar med græs, hvis ikke græsset skal nedbides.

De fleste heste græsser i gennemsnit 70 % af tiden, mens de er på fold. Så hvis din hest går på døgnfold, vil den bruge op til 17 timer med mulen i græsset.

Læs også: 6 tommelfingerregler til indgræsning af din hest

Jo senere på sæsonen, jo mere æder den

Generelt er græsningstiden omvendt proportional med kvaliteten og mængden af græsfoder. Det betyder, at en hest vil bruge mindre tid på at græsse, hvis græsset er frodigt, vitaminrigt og friskt (som om foråret). Omvendt vil den bruge meget mere tid på at æde, hvis vi nærmer os slutningen på græssæsonen, hvor græsset er tørt og nedbidt.

Sjovt er det, at heste – der gives hø ad libitum – bruger lige så lang tid på at æde, som hvis de stod på græs (altså op til 17 timer i døgnet). Heste, der står på stald, og som får hø to gange dagligt, vil kun kunne æde 15 % af tiden over 24 timer. Det kan måske være noget af forklaring på, at mange heste udvikler stereotyp adfærd i bokse, herunder vævning eller krybbebidning.

Heste klassificeres som selektive spisere; de spiser ikke alt, der er tilgængeligt. De spiser det, de kan lide. Så i græs, der indeholder mange forskellige plantearter, vil hesten gå efter dens foretrukne planter først, hvilket tit og oftest er dem, med flest vitaminer og næring. Det er ret smart.

Læs også: Har du hørt om geosedimentering? Det skjulte sand i hestens mave

Produkter fra Equsana til indgræsning

Forårsgræs og sommergræs indeholder meget energi og protein, hvorfor mange hesteejere bør ændre kraftfodertildelingen så den passer hertil.

Det kan eksempelvis gøres ved at fjerne en del af hestens fuldfoder (energirige blandinger, der typisk doseres tildeles i mængderne 2,5-3,5 kg/dag) og i stedet tilføre en vitamin-mineralblanding i stedet fx Equsana Perform Vit Caps.

Hvis du ønsker en nem tildeling af vitaminer og mineraler til hestene på døgnfold, så anbefaler vi Equsana Grazing Plus. Produkter er for nyligt optimeret og indeholder nu også vigtige vitaminer. Indholdet er sammensat så det passer med hestens Øvrige tilskudsprodukt indtag af næringsstoffer, når de går på døgngræs. Grazing Plus er granulat og tildeles efter ædelyst, man kan med fordel anvende en Mineralrocker.

Man kan også vælge at skifte fuldfoderet ud med et tilskudsfoder (dosering på 0,7-1 kg/dag) for på den måde stadig at dække hesten helt ind med alle vitaminer og mineraler. Til gengæld vil der være plads til ekstra energi fra græs. Populære tilskudsprodukter er Equsana Active, Equsana Champ eller Equsana Rocky.

Husk at supplere med grovfoder og evt. lucerne i overgangsperioden. Hvis din hest har løs gødning i forbindelse med indgræsning, kan du supplere med Equsana Health Fiber eller Equsana Yea-Sacc.

Kilde: The Horse.com

Læs også: Så meget græs spiser din hest i løbet af en dag

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce