Hvad skal din hest have i julegave?

For nogen er det en fast tradition, at også hesten skal have en gave til jul. Ofte er det dog nok mere ejeren end hesten, som glæder sig over det nyindkøbte. Men så er det jo godt, at det er tanken, der tæller! Mon ikke, at vi er en del, som kan smile med på dén?

Der er også nogen, som sjældent – eller aldrig – køber en julegave til den firbenede. Måske synes man ikke helt, at man har råd oven på alle de andre gaver, man har købt, eller også går man måske slet ikke så højt op i det med julegaver.

Sidst men ikke mindst er der dem, som placerer sig et sted imellem. Det er dem, som lige smutter forbi supermarkedet på vej til stalden d. 24. december for at købe en pose gulerødder, æbler eller et rugbrød tæt på udløbsdatoen. Hesten skal jo huskes, men det er måske ikke lige dén gave, som prioriteres allerhøjst midt i juleræset.

Uanset, hvad du gør, så skal du selvfølgelig holde fast i det. Hvis du dog gerne vil føle, at du giver din hest en eller anden form for varm tanke i juletiden, så giver vi dig her lidt muligheder. Det kan også blot inspirere dig til at give en helt anden gave end du plejer, en billigere gave, en nemmere gave eller måske en mere brugbar gave.

Dyrt, men brugbart

Hører du til dem, som gerne vil forkæle din hest (og dig selv) ved at købe en lidt dyrere, men til gengæld også rigtig lækker julegave? Måske i form at et nyt og flot stykke udstyr? Så kender du nok også det dér med at hoppe i “hesteejer-shopaholic”-fælden: Du ser et flot underlag og tænker, at det må du og din hest bare eje! Det vil uden tvivl klæde jer, men du ‘glemmer’ også lidt, at du egentlig har rigeligt med underlag i forvejen.

For at hestens julegave ikke skal ende som ét blandt de 20 andre underlag i bunken, så kan du prøve at tænke lidt praktisk. Er der noget, som hesten rent faktisk står og mangler? Måske er dens grime ved at være helt mør af mudder, måske er ét af dens gamle dækkener mere hullet end sammenhængende, eller måske trænger den til noget nyt shampoo? Der kan være mange ting, som du umiddelbart tænker, kunne være rart at få udskiftet, men prøv at udvælge dét stykke udstyr, som bare trænger allermest til at blive skiftet ud.

Herefter kan du tillade dig selv at købe det i en lidt mere eksklusiv udgave end normalt. Slå dig lidt løs og find den grime, det dækken eller den hesteshampoo, som du virkelig synes er flot eller dejlig, også selvom prisen måske er lidt høj. På den måde får du købt en lækker gave som du kan være tilfreds med, uden at det efterfølgende kan føles som spild af penge. Samtidigt bruger du dine penge på noget, som du ellers ville være nødt til at punge ud for på et senere tidspunkt. Det er smart!

Meget for pengene

Hvis du gerne vil give din hest et nyt stykke udstyr i julegave, selvom du har et stramt budget, så er der også en anden mulighed: Køb brugt rideudstyr! Man kan efterhånden få second hand-udstyr rigtig mange steder – også online. Nogen gange kan man endda få fat i noget, som aldrig har set en hest.

Udover, at du kan købe noget ‘nyt’ uden at skulle finde den helt store pengepung frem, så bidrager du også til en bæredygtig forbrugerkultur. Der bliver købt så meget udstyr blandt os hestemennesker, så hvorfor ikke bringe det videre, når vi selv synes det er for kedeligt – og gøre det samme den anden vej rundt? Ofte er det følelsen af at have erhvervet sig noget nyt, som får os til at bruge penge på det – og altså ikke at vi har behov for det. Hvis du køber brugt rideudstyr kan du også altså med lidt bedre samvittighed købe noget, som måske ikke er helt uundværligt.

Det er også en mulighed at bytte rideudstyr med de andre i stalden. Måske kan dig og din rideveninde bytte udstyr, I ikke længere bruger? Hun har måske et par flotte klokker, som hun aldrig har fået brugt, og du har måske et fint pandebånd, som bare ligger og samler støv? I kan gøre det ekstra hyggeligt ved at pakke gaverne ind sammen og give dem til hestene. Hvis I lægger et æble og en gulerod ind i hver af pakkerne, mon så ikke hestene synes, at det er to fantastiske gaver?

Hurtigt, uden at være kedeligt

Har din hest fået gulerødder hvert år til jul de sidste fem år eller mere? Rugbrødet, æblerne eller gulerødderne i supermarkedet kan sagtens udskiftes, uden at det skal være hverken besværligt eller dyrt. Du kan for eksempel lave dine egne hestebolcher (se for eksempel vores afprøvede opskrifter her). Du kan også lave en lille julekage ud af et par rugbrødskiver og lidt revet æble eller gulerod – så bliver det lidt mindre kedeligt.

LÆS OGSÅ: Julestemning i stalden: 3 simple tips

Det, man ikke kan pakke ind

Du kan tænke endnu mere ud af boksen ved at give din hest noget, som ikke kan pakkes ind. Giv for eksempel hesten (og dig selv) en oplevelse! du kan måske sætte dig et mål for det nye år, lægge lidt ekstra penge til siden til undervisning eller tage en beslutning om at gøre noget helt nyt sammen med din hest. I kan for eksempel tage til en clinic, starte et stævne i en helt ny disciplin eller love jer selv en tur i en bestemt skov, når vejret bliver godt.

Skriv det på et papir og hæng det op, for eksempel på boksdøren. Så har du noget at binde den uindpakkede gave op på, og du glemmer den ikke, så snart julemaden er spist, nytåret fejret og hverdagen igen tager fat i januar.

Artiklen er oprindeligt bragt december 2018

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce