Kender du det, når man enten læser om eller ser billeder af eliteidrætsudøveres kost og man tænker “ej, kan det overhovedet være sundt?”?. Ofte er svaret, at det kun er sundt, fordi dagligdagen for dem er markant anderledes end den er for de fleste af os. Den samme forskel i dagligdag ses også på heste, hvor arbejdsbyrden for hyggeponyer og væddeløbheste er meget langt fra hinanden. I denne artikel vil vi dykke ned i, hvad der er den ideale kost for heste med høj arbejdsbyrde, og hvad man skal være opmærksom på.
Læs også: Gør du din hest en bjørnetjeneste?
Intensiteten af hestens arbejde
En af de vigtigste dele af at identificere den rette kost til sin hest er at fastslå intensitetsniveauet af dens arbejde. En hests arbejde kan groft opdeles i høj-, moderat- og lavintensitet, selvom disse kategorier nogle gange kan overlappe. Højintense aktiviteter tæller hovedsageligt korte løb med høj hastighed, som for eksempel væddeløb. Aktiviter med moderat intensitetsniveau tæller blandt andet spring, og stævneaktiviteter. Lavintense aktiviteter tæller det meste hestearbejde, som lange ture og trækhestes arbejde.
Alternativt kan man dele de tre kategorier op i tid: Høj intensitet foregår i få minuter ved højt tempo, moderat intensitet varer fra få minuter til en times tid, og alt der varer længere tid end dette foregår ved lav intensitet.
Da der er så meget overlap imellem disse tre kategorier, og da mange sports- og arbejdsheste ofte deltager i aktiviteter med forskellige intensitetsniveauer, er det ofte nemmere at fastslå, hvor hårdtarbejdende hesten er. Meget få heste tæller som hårdtarbejdende i dette system. Det er her at heste, der opnår deres fulde fysiske potentiale, befinder sig. Hårdtarbejdende heste tæller aktive military- og væddeløbsheste. Moderat-arbejdende heste er de fleste sportsheste på eliteniveau, som for eksempel spring- og dressurheste på højt niveau. Letarbejdende heste er ofte heste, der ikke træner dagligt. Sportheste inden for mindre fysisk krævende sportsgrene, som for eksempel dressur på lavere niveau og TREC hører til her.
Heste der udfører moderat- og højintense aktiviteter skal for det meste have ens foder, men i forskellige mængder. Det er vigtigt for disse heste at spise foder med relativt høje mængder af fedt og/eller kulhydrater, så deres høje energiforbrug bliver understøttet. Til de lavintense aktiviteter er det derimod vigtigt med fiberholdigt føde, som for eksempel foder lavet på sukkerroer, som både giver energi og hjælper hesten med at holde på vand og elektrolyter i bagtarmen, hvilket bidrager til at undgå dehydrering på de lange arbejdsdage.
Læs også: Heste og smerte: 24 adfærdstegn, der indikerer smerte
Konsekvenser ved forkert diæt
Konkurrence- og arbejdshestes diæt er en blanding af de rigtige typer græs og planter, hø i både løs og komprimeret form og diverse kraftfoder og fodertilskud. Der er derfor mange forskellige muligheder for typer af foder, som en hest kan få enten for meget eller for lidt af. Ernæringsrelaterede sygdomme tæller blandt andet dehydrering, vejrtrækningsproblemer og blødning i lungerne. Har man mistanke om ernæringsrelaterede sygdomme hos hesten, skal man selvfølgeligt kontakte sin dyrlæge. Man kan læse mere om de forskellige sygdomme og årsagerne til dem HER.
En diæt i ubalance er ikke kun skadeligt for hestens helbred, men kan også have negative konsekvenser for dens opførsel. Her vil vi dykke ned i nogle af problemerne og komme med løsningsforslag:
Ophidselse
Imens konkurrenceheste dagligt skal bruge en masse energi til deres træning og når de skal konkurrere, så har de ikke godt af ophobe mere energi end de kan komme af med. Hvis man oplever at en ellers rolig hest er blevet mere aggressiv og sværere at kontrollere, så er det muligvis et resultat af ubalanceret kost. Nogle oplever at det hjælper at skifte over til foder med mindre stivelse. Det er også anbefalet at undersøge, om den hø man giver til sine heste har højt indhold af lucerne (også kendt som alfalfa), og i så fald skifte over til hø med mere græs i, for at skære ned på hestens kalorieindtag.
Dovenskab
Omvendt kan det også være et problem, hvis hesten ikke er aktiv nok. Hertil er det anbefalet at overveje, om hesten får nok stivelse. Hvis ikke, er kornsorter som hvede og byg begge rige på stivelse. Man skal selvfølgeligt passe på, at man ikke giver sin hest for meget, da hesten i så fald kan blive overvægtig.
Vægttab eller Fedme
At holde sin hest på det rigtige vægtniveau er utroligt vigtigt, men kan være en udfordring. Hvis man har en hest, som enten ikke kan komme op på den ønskede vægt, eller direkte taber vægt, kan det skyldes dens helbred. En dyrlæge kan undersøge om problemer med eksempelvis tænder eller tarme forhindrer hesten i at optage de nødvendige nærringsstoffer. Hvis hesten er sund og rask, skal man ændrer dens diæt. Løsningsforslag til dette er eksempelvis hø med højere mængde af de rigtige planter, eller kraftfoder rigt på fedt og stivelse.
Hvis problemet derimod er overvægt, er løsningsforslagene på mange punkter omvendt af det ovenstånde. Man skal her overveje at skære kraftfoder ud af diæten og skifte over til hø som primært består af forskellige græssorter. Hvis det ikke lader til problemet ligger i typen af foder, så er det muligvis fordi at hesten bare er lidt for glad for at spise. I dette tilfælde skal man overveje at anskaffe en mundkurv til hesten når den er på græs og et hønet når den er i boksen, så den bliver tvunget til at spise langsommere, og dermed mindre.
Manglende appetit
Føler man, at sin hest spiser mindre, end den plejer, kan der være mange årsager. Hvis man har mistanke om sygdom, skal man selvfølgeligt kontakte sin dyrlæge. Men årsagen kan også findes i hestens foder. Hvis man skifter i hestens diæt, skal det gøres gradvist, da et pludseligt og drastisk foderskifte kan resultere i at hesten ikke vil spise. Det kan også ske, at hvis en hest træner eller arbejder mere end den har gjort før i tiden, at den selv kan mærke, at dens foder ikke er tilstrækkeligt, og at man derfor skal justere til foder, som er mere passende til hestens energiforbrug for at få den til at spise.
Læs også: Årets grovfoderproduktion – blev det så vingummi eller pindebrænde?
Kilde:
Nutrition-of-the-Performance-Horse-2016_FINAL_web.compressed-1.pdf (ker.com) – Her kan du (på engelsk) læse mere om emnet og i flere detaljer.