Det store spørgsmål: Hvor høj bliver min hest? Sådan regner du det ud

Kender du det der med at stå med en unghest på 150 cm og ikke vide, om den bliver plus eller minus 170 som fuldvoksen? Eller måske står du med et føl, som du ikke ved bliver en kategori 2- eller en kategori 1-pony? Vi kender problemstillingen og har derfor fundet et par metoder, som du kan bruge til at regne din kommende, fuldvoksne hests højde ud.

Annonce

Heste vokser ikke lige hurtigt

Jo mere hesten fodres, jo mere vokser den. Hos varmblodsplage kan det medføre, at de opnår deres maksimale vægt allerede i løbet af 2-3 årsalderen. Det konkluderer en række danske forskere (Staun et al., 1989). Her er det dog vigtigt at vide, at det ikke nødvendigvis er godt for hesten at opnå den maksimale højde. Det vigtigste er, at den følger en sund vækstkurve, forklarer Jørgen Finderup.

Når et føl bliver født, er dets mankehøjde som udgangspunkt den bedste indikator for, hvor højt det bliver som fuldt udvokset hest, men der er også mange andre – og måske mere præcise – måder at regne det ud.

Unghest løber på fold - Hvor høj bliver min hest
Foto: Arkiv.

Metode 1: Gang unghestens højde med 1,1

Konsulent hos LandbrugsInfo.dk, Jørgen Finderup forklarer, at en hest på 1 år som udgangspunkt vil have nået 60% af sin fuldvoksne vægt, 90 % af sin fuldvoksne højde og 95 % af sin fuldvoksne knoglevækst. Dog afhænger det i høj grad af hestens race, samtidigt med at fodringen af hesten som nævnt har stor betydning.

Læs også: 5 facts om føl – Vidste du dette?

Men skal man skære alle heste over én kam, så kan man vælge at gange hestens stangmål, når den er 1 år, med 1,1. Så ved man nogenlunde, hvor høj den bliver som fuldvoksen hest. Ifølge denne metode vil en hest, som er 148 cm som 1-årig således blive 162-163 cm som voksen.

HESTENS STANGMÅL SOM 1-ÅRIG x 1,1 = HESTENS STANGMÅL SOM FULDVOKSEN

Metode 2: Tabel for hestens benlængde

Professor i veterinærvidenskab ved KVL, Henning Staun, samt en række andre forskere, udregnede tilbage i 1995 sammenhængen mellem hestes benlængde som føl og deres højde som plage. Hvad udregningerne viser, kan du se i skemaet herunder.

Hestens benlængde når den er 0,5 årHestens stangmål når den er 2,5 år
80-85 cmCa. 160 cm
86-88 cmCa. 164 cm
89-93 cmCa. 170 cm

Metode 3: Brug “sigøjnermål”

Du kan også bruge det, man kalder for et sigøjnermål. Egentlig bygger det på samme målemetode som ovenstående, men her får du bare et mere præcist resultat. Det er desuden vigtigt ved denne metode, at du måler din hest så tæt på dens 1-års fødselsdag som muligt. Du skal bruge en snor og måske en ekstra hjælpende hånd.

Sådan gør du

  1. Find en snor frem og hold enden af den lige ud for føllets albue på forbenet med din venstre hånd (eller få en anden til at holde den for dig).
  2. Imens enden af snoren bliver holdt fast ved midten af føllets albue, skal du føre snoren ned mod koden. Sæt fingrene med højre hånd omkring snoren lige ud for den nederste del af hestens kodeled.
  3. Før nu den del af snoren, som du holder fast om med din højre hånd ud for hestens kode, 180 grader rundt og lige op i luften, så den går op over hestens lansemærke.
  4. Nu kan du bruge et målebånd eller et stangmål til at måle fra jorden og op til det punkt, hvor du holder fat i snoren. Det er dit føls kommende højde.

Vi har lavet en illustration som forhåbentlig kan hjælpe dig til at forstå, hvordan du skal gøre.

Sigøjnermål hest - Hvor høj bliver min hest
Illustration: Malgré Tout.

Referencer

Staun, H., Larsen, A.E., Schougaard, H., Fræhr, E. & Clausen, E. (1995). Opdræt af hingsteplage. Forskningsrapport nr. 38, Statens Husdyrbrugsforsøg.

Finderup, J. (u.å). Hvordan måles vækst og korrekt udvikling. Landbrugsinfo.dk. Lokaliseret d. 3.12.2020 på Landbrugsinfo

Annonce
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce