Hvordan finder du den rigtige underviser?

Udfordringen i at finde den helt rette underviser, ser hestetræner Line Hummel nærmere på her. Hun fortæller sin egen historie med at finde den rigtige underviser til hende samt giver gode råd og tips til, at du også kan få succes med det. For når alt kommer til alt, er en god underviser, der matcher dig og dine mål, guld værd.

Læs også: Udviser du god stil over for din underviser?

Annonce

Søgen efter den rigtige underviser

Jeg havde virkelig svært ved at finde en underviser, der var enig med mine værdier inden for hestetræning. Jeg var afsted på mange kurser, nogen gange med Karo og andre gange som tilskuer. Det var ikke fordi underviserne var dårlige. Mange af dem var faktisk rigtig dygtige, med gode resultater, men jeg endte ofte med at sige til dem:  

”Jeg vil ikke sætte min hest på plads med pisken. Jeg kan godt se, at hun ikke reagerer, som vi gerne vil have, men inderst inde ved jeg, at det ikke handler om, at hun er uopdragen. Jeg ved bare ikke, hvad det så handler om. Derfor er jeg hos dig”

Uanset hvem vi er, har vi alle brug for sparring og hjælp til at komme videre i vores udvikling med hesten.

Som underviser, skal du kunne ride, kende til det pres, der er ved at skulle præstere under undervisningen eller til konkurrencer, og så skal du kunne videreformidle.

Didaktik – læren om undervisning

Det er ikke alle undervisere der rent faktisk er i stand til dette. Din underviser skal ikke kun vide noget om mennesket og noget om hesten, din underviser skal også vide noget om at skabe en rigtig undervisning for jer. I skal begge undervises, og I skal begge kunne trives og udvikle og vokse af den undervisning, I modtager.

Du skal kunne stole på din underviser og vide, at du er i sikre hænder og kan sænke alle paraderne, fordi når vi skal tage imod læring, er vi sårbare og åbne. Derfor er tillid vigtigt. Når du er sårbar, må du ikke komme til at føle dig dum eller forkert, hvis du skal udvikle dig.

Vi har så mange valg i dag, og vi kan få undervisning online, og det kan endda foregå over hele verden. Men alle de valg kan også skabe en del forvirring. Hvis du skal finde den rigtige underviser for dig, er det vigtigt, at du finder frem til dine værdier inden for jeres træning.

Hest på dressurbane
Husk at tænk godt over, hvad det er du gerne vil have ud af din undervisning. Foto: Canva Pro

Hvad er det vigtigste for dig og din hest?

Mange ryttere oplever desværre, at deres undervisning gør dem frustrerede og kede af det, og så tror vi, at det er fordi, vi ikke er dygtige nok. Jeg har set både unge, voksne og børn stå og græde, fordi træningen gik dårligt, og de gik hjem med følelse af at have den forkerte hest. 

Jeg har set heste opleve overgreb fra træneren, der syntes de lige skulle sætte hesten på plads ved at give hesten et dask med pisken. – Det tror jeg bare ikke på, er den rigtige vej frem til et dejligt læringsmiljø og til at få en hest, der elsker at træne med os.

I virkeligheden har de her ryttere betalt utrolig mange penge for noget, der fik dem til at føle sig elendige til ridning eller blive utilfreds med hesten.

Det er ok at stille krav til din underviser

En ting, som gjorde mig til den besværlige elev var blandt andet, at jeg ved at:

 • God undervisning får mig til at shine. 
 • God undervisning får mig til at mærke, at jeg er på rette vej. 
 • God undervisning får både mig og min hest til at vokse og udvikle os. 
Annonce

Hvis en underviser ikke ved, hvordan hun skal hjælpe mig, så skal hun være dygtig nok til at erkende det og sige; ”Vi kan finde ud af det sammen, og jeg skal gøre mit bedste for at hjælpe jer videre.”

Bare fordi man er god til at ride konkurrencer eller supergod til at træne heste, behøver man ikke være en god underviser. Det er to forskellige ting. Det er faktisk helt op til dig, som rytter, at finde ud af, hvad det egentlig er, du og din hest har brug for. Ikke hvad nabohesten har brug for, eller hvad din bedste veninde har brug for. Du skal finde ud af, hvad du og din hest har brug for, og denne artikel vil hjælpe dig på vej.

Hvordan finder du DIN helt rigtige underviser?

Jeg har nogle aftaler med mig selv om, hvad jeg står for, og hvordan jeg syntes min læring med hestene skal være. Her er mine værdier. Du er velkommen til at bruge sem som inspiration til at finde dine værdier.

 • Jeg vil ikke bruge straf eller irettesættelse med pisk, sporer eller bid. Jeg vil finde en vej, hvor disse er unødvendige.
 • Jeg vil have, at vi begge skal syntes, at det er dejligt og sjovt.
 • På den anden side vil jeg heller ikke gå på kompromis med, at jeg vil lave dressur, og jeg vil lære min hest at bevæge sig sundt, smidigt, men også smukt. 
 • At hesten gerne vil samarbejde med mig, hvis hun er i stand til det. 
 • Jeg ved, at shows og stævner er mit behov, og jeg vil gøre det, så min hest også kan finde det dejligt at tage af sted med mig.

Jeg tror på, at vi alle gør vores bedste, når vi kan – også hesten. Så hvis hesten går imod, bliver hård og ikke vil, er det fordi, der enten er noget, hun ikke har forstået, eller fordi hun ikke er i stand til at følge mine ønsker. Min træner skal støtte mig på disse punkter og hjælpe mig og min hest til at blive de bedste udgaver af os selv, sammen.

Her er nogle overvejelser, du selv kan gøre dig. 

 • Hvad er vigtigt for dig?
 • Hvordan skal det føles, når du er sammen med din hest?
 • Hvad vil du gerne opnå? 
 • Hvor vil du gerne hen med din hest?

Læs også: Du kender det med garanti: Så fedt er det, når dressurøvelsen lykkes!

Pige taler med sin underviser.
Husk at snak med din underviser om dine mål for træningen. Foto: Canva Pro

Hvad du ønsker (eller ikke ønsker) skal du få 

Det er virkelig svært at planlægge undervisningen, hvis du ikke ved, hvor du vil hen. Jeg har nogle gange kunder, der ikke ved hvor de vil hen med deres hest, og det er også helt ok. Så er det en del af undervisningen, at vi laver en målsætning sammen. Mange gange ved vi godt, hvad vi ikke vil med vores hest; vi vil ikke skændes med den, vi vil ikke stå og føle os dumme, fordi vi ikke kan få den til at gøre dit eller dat. Men vi ved ikke, hvad vi vil med vores hest. Det er en del af det, jeg kalder for rytter-mind-settet i mine forløb.

Hvis vi ikke selv ved, hvad vi forsøger at opnå, kommer vi til at løbe rundt efter andres mål og aldrig føle, at vi rigtig opnår noget. 

Så hvad kunne du godt tænke dig at opnå sammen med din hest? Spørg dig selv om dette – helt uden fordomme eller følelser.

Det var sådan jeg fandt min vej med min hest Karo, dengang jeg stod med en hest, der under ingen omstændigheder ville rides af nogen. Der blev mit mål, at ride Karo i samling for løse tøjler. Ikke særlig realistisk, når jeg stod med en hest, der ikke kunne rides. Men det var sådan jeg fik lagt én brik ad gangen, og jeg har nu også smidt tøjlerne. Men uden et mål om at opnå noget, ville jeg aldrig være kommet hertil.

Hvor er du med din hest i dag?

Derudover kan det også være en fordel at lave en liste med de mål, du godt kunne tænke dig at opnå. Kik derefter på dine mål og gå i gang med en selvvurdering. Hvor langt er du og din hest nu? Uden at være for hård ved dig selv – eller din hest. Det er så let at kritisere. Det er, hvad det er, og ikke noget, der gør dig til et bedre eller dårligere menneske. 

Prøv at stil dig selv disse spørgsmål:

 • Kan du sidde ned i trav? 
 • Har du bevægelse og kontrol over din krop?
 • Kan du og din hest galopere?
 • Hvor mange kræfter skal du bruge for at få hesten til at lytte?
 • Hvordan er din kondition og din smidighed?
Pige galopperer på sin hest.
Husk at vær ærlig med dig selv og mærk efter, om du også føler dig tryg. Foto: Canva Pro

Vær ærlig over for dig selv. Du behøver ikke dele eller vise dine noter til nogen, du skal bare bruge denne information til at vide, hvad der skal til, for at komme tættere på dit mål. Du kan med fordel vise det til din underviser, hvis du har tillid til personen, for at hun så kan hjælpe dig med at lave en undervisning, så I arbejder jer den rigtige vej.

Derefter kan du lave en liste over, hvad du ikke kan endnu, men gerne vil kunne. Denne liste er virkelig god for dig, når du i perioder syntes, at I mangler fremskridt i træningen. Så kan du tage listen frem og se, hvad du rent faktisk har opnået. For med fokus på målet, kan vi godt miste modet, da det tager lang tid at opnå et flot mål.

Hvis du har en underviser, så sørg for at dele dine mål med din underviser. 

Når jeg er ude hos ryttere og heste, især dem med en stejl læringskurve, så giver jeg altid meget tid til, at vi kikker på, hvor vi startede, hvor vi er nu. Det er vigtigt med de her evalueringer af undervisningen. Rykker vi os? Kan jeg levere varen, der er bestilt? Det betyder meget for mig, at eleverne føler, at de udvikler sig. Hvis de ikke gør, er det mit ansvar at sige, at jeg har brug for sparing eller hjælp fra andre fagfolk, i stedet for at fortsætte med at tage penge fra rytterne, uden at det gavner dem og deres hest.

Er det for kompliceret?

Jeg syntes, det er vigtig, at du kan mærke, at din underviser er interesseret i, at du og din hest shiner, og at I rykker jer tættere på dit mål, ikke underviserens eget mål, men dit mål. Det er op til dig at finde ud af dette og være opmærksom på dette. Det er ikke alle undervisere, der overhovedet er opmærksomme på dette. Det er dit ansvar som elev, at du kender dine principper og dine værdier inden for hestetræning. At du mærker efter inde i dit hjerte; hvad skal du og din hest?

Annonce

Tør din underviser være uvidende og nysgerrig?

Jeg ved, at der ikke er ét system, der virker til alle heste og alle ryttere. Vi er simpelthen for forskellige. For mig er det et rødt flag, når jeg møder en underviser der mener, at de kan løse alt. For vi har alle oplevet heste og ryttere, som vi ikke har kunnet hjælpe, og vi ikke har fundet løsningen for, selvom vi har evalueret og overvejet vores undervisning.

Så tør din underviser være uvidende og nysgerrig på jeres udfordring og løsningen af det?

Læs også: Træner om tilridning og tro på sig selv: Ikke alle passer ind i en skabelon

Det er ikke hesten eller rytterens skyld

Du skal vide, at det ikke er din skyld, hvis undervisningen ikke fungerer. Når der kommer udfordringer, som I ikke kan løse, og hvis din underviser begynder at finde fejlene ved dig eller din hest og skubbe ansvaret fra sig, så skal du se det som en vink med en vognstang og finde en, der kan hjælpe jer. Jeg kan godt stå ude hos en rytter og hest og ikke have det endelige svar, eller den rigtige løsning og dele det med min elev. Jeg ved, at det er mit ansvar at finde en løsning eller måske finde en anden fagperson, der kan hjælpe med at komme med løsninger til jer. 

Gå ud og kik med

Når du er ude og finde en underviser så læg mærke til, hvordan underviseren reagerer, når der opstår gnidninger, og hesten og rytter ikke kan udføre opgaven. Begynder underviseren så at råbe, bede om mere ben, mere tøjle, mere pres? Fortæller underviseren, at problemet er, at hesten er dum, eller taler til rytteren, som om hun er dum eller fjollet? 

Du skal se, om du kan finde en underviser, du kan elske at få undervisning af, for det er det, der får dig til at øve dig til næste gang.

Pige smiler efter rideundervisning
Det bedste er, når man kan afslutte sin undervisning med et smil på læben. Foto: Canva Pro

Men før et hvert stort skridt findes der frustration

Så selvom jeg fortalte, at du skal elske at få undervisning af din træner, så skal du også vide, at bare fordi det bliver svært og besværligt, er det ikke nødvendigvis en god ide at skifte træner. For før ethvert stort udviklingsspring, ligger en frustration. Det skal være svært, fordi du er i gang med at lære nogle nye ting, du ikke kan endnu. Det er en del af det at lære. Men en dygtig underviser er god til at få dig igennem alt det svære. De skal støtte dig og forstå dig. 

Så tilbage til start; hvad er dine principper for hestetræning? Hvad syntes du er vigtigt for dig, og hvad er vigtigt for din hest? Dernæst, hvad vil du gerne opnå? Hvad er jeres mål?

Vi har alle brug for guider, sparring og undervisning for at flytte os et nyt sted hen. Hvis vi vidste, hvordan vi gjorde det uden hjælp, så var vi der allerede nu.

Jeg ønsker dig god jagt på en underviser, som du har tillid til, og en der kan hjælpe dig med din drøm.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce