Isklumper under hovene? Her er 4 nemme måder at issikre på

Der er næsten ikke noget smukkere end heste i et sneklædt landskab. Dog kan det kolde, hvide landskab medføre udfordringer for hesten i form af store, hårde isklumper underhovene. Det kan næste se ud som om hesten går i høje hæle, og det er bestemt ikke en god måde for hesten at stå og gå på. Vi har samlet nogle gode råd her i artiklen til, hvordan du kan issikre din hests hove

De inviterer til både skader, ubehag og smerter. De hårde klumper af is, som så let samler sig under hovene på hesten, når det har sneet. Det er særligt slemt, hvis temperaturen ligger lige under nulpunktet, og sneen er blød og på nippet til at smelte. Klumperne kan også formes ved at sneen pakker sig under hestens hov, bliver varmet en smule op af varmen fra hoven for så at fryse igen på grund af skoens kolde metal.

Der er næsten ikke noget smukkere end en hest i et snelandskab. Det hvide underlag kan dog give problemer. Foto: Canva Pro

Kan give skader

Hvis isklumperne først har sat sig fast under hoven, vil det bagerste af hoven blive skubbet opad. For at hesten stadig kan holde balancen, er den nødt til at bøje nogle af leddene i benene på en unaturlig måde. Nogle af strukturerne i benene bliver strukket uhensigtsmæssigt, mens der vil komme ekstra pres på andre strukturer. Dette kan give genlyd længere oppe i kroppen, hvor hesten bliver nødt til at kompensere i holdning og bevægemønster.

Isklumper under hovene kan tvinge hesten ind i uhensigtsmæssige positioner. Foto: Malgré Tout

At gå sådan, uanset om det er i kortere eller længere tid, vil resultere i udfordringer i form at at hesten kan snuble, glide eller falde. Herudover kan der som nævnt komme uhensigtsmæssig stræk eller pres på muskler, sener og led, hvilket potentielt kan lede til skader.

Læs også: Det bedste og det værste ved at have hest om vinteren

Hvis hesten tager en løbetur med isklumper under hovene, kan den komme slemt til skade. Foto: Canva Pro

Hvis hesten bliver kåd i kulden og kaster sig ud i en vild løbetur i sneen, mens den har isklumper under hovene, kan det ende rigtig uheldigt. I værste fald kan hesten vrikke om og lave en seneskade eller andre uheldige skader.

Annonce

Her er nogle gode råd til hvordan du kan prøve at undgå de irriterende hårde klumper under hovene.

Lad din hest gå uden sko

Når tøsne kommer i kontakt med en kold metalsko, vil det fryse lynhurtigt. Og det værste er, at isklumperne kommer tilbage næsten lige hurtigt som du kan fjerne dem.

Den allerbedste måde at undgå isklumperne på er ved at lade din hest gå uden sko. Sne og is kan stadig bygge sig op i barfodshove, men klumperne er normalt mindre og nemmere at fjerne.

Hvis du kan holde hesten uden sko i snesæsonen, er det optimalt. Foto: Canva Pro

Giv din hest snesåler på

Hvis du har en hest, som går med sko, kan det være fornuftigt at få smeden til at give den snesåler på. Det forhindrer sneen i at samle sig i hoven.

En anden mulighed til heste med sko er en gummibeklædt wire, som bruges i stedet for snesåler. De mindsker også risikoen for dannelse af isklumper. Dette produkt tages let af og sættes på med en tilpasset tang, og kan blandt andet købes hos Hooks.

Du kan eksempelvis snesikre hestehoven med sko ved hjælp af en løsning som denne. Foto: Hooks

Smør hoven ind

I nogle tilfælde kan det hjælpe til påføre hoven hovfedt, vaseline eller andre lignende substanser. Det gør det sværere for sneen og isen at sidde fast i hoven. Løsningen er ikke helt så effektiv eller langtidsholdbar som snesåler, men kan bruges i tilfælde, hvor sneen pludselig dukker op, og man ikke lige har mulighed for at få en smed ud.

Husk kun at bruge egnede produkter, som ikke kan skade hoven. En god huskeregel er, at det skal være noget, du ville bruge på din egen hud.

Læs også: Hvad skal din hest have i julegave?

Giv hesten boots på

Hvis du skal ud og ride i vintervejret, så kan det være en løsning at give hesten boots på. Det forhindrer isen i at komme i kontakt med hoven og sætte sig fast.

Husk at vælge en model med en skridsikker underflade og nogle, der passer til din hests hove, så de sidder sikkert og er behagelige for hesten.

Læs også: Råd fra registreret beslagsmed: Pas godt på hestens sommerhove

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce