Råd fra registreret beslagsmed: Pas godt på hestens sommerhove

Det er den skønne periode, vi er i, når det kommer til hestens hove. Det våde sjapvejr og folde fyldt med mudder er afløst af tørre arealer. Det er dejligt, men vi skal ikke glemme at forberede hovene på det fremtidige vintervejr. Vi har talt med registreret beslagsmed Per Andersen fra Vestegnens Hestebeslag som giver sin holdning til tørre hove, for dem kan der være mange af. Han fortæller her om de grundlæggende udfordringer, sommerhovene kan løbe ind i.

Tørhed er sommerhovens største vanskelighed

Hovens fugtighedsprocent skal gerne ligge nogenlunde på det samme niveau hele året rundt. Dog gør det danske vejr virkeligheden anderledes. På grund af klimaet svinger fugtigheden i hoven nemlig helt enormt meget i henholdsvis vinterhalvåret og i sommerperioden.

Om sommeren betyder det rent lavpraktisk, at smeden kan stå med en hov, der er næsten umulig at beskære, fordi den er knastør. Der kan være mange revner, og med revnerne kan der forekomme løse eller tabte sko. Det kan også gøre ondt på hesten, at smeden er nødt til at banke hårdt i hoven for at få en sko på plads. Samtidig bliver smedens arbejde langt mere besværligt, når han eller hun står med en helt udtørret hov. Derfor er det allerbedst, lyder det fra Per Andersen, at man forsøger at holde et så stabilt miljø som muligt, så der netop ikke opstår de store udsving i hovens fugtbalance i løbet af året.

Sol, sommer og hove
Mange heste har udfordringer med tørre hove, når det er sommer. Foto: Malgré Tout

Hestens hov er altid et kvartal bagud

Vi hesteejere ånder ofte lettet op, når vi rammer de tørre måneder. Det betyder alt i alt færre tabte sko, mindre ømhed i hovene og generelt bare mere velholdte hove. Dog anbefaler Per Andersen, at vi husker at tænke længere frem, når det kommer til hovene. De skal som nævnt gerne have en nogenlunde ensformig fugtbalance hen over året for at klare sig i de våde såvel som i de tørre måneder. Hans oplevelse er, at mange hestefolk er et kvartal bagud, når det kommer at pleje hovene. Vi glemmer altså at fugte hovene med vandslangen om sommeren samt at få dem tørret op, når folden er en mudderpøl om vinteren.

Ikke alle beslagsmede er registreret

Titlen beslagsmed er ikke beskyttet og bliver til tider anvendt af ikke-uddannede. Der findes en registreringsordning, hvor faguddannede beslagsmede har et personligt nummer. På den måde kan du holde styr på, om din nuværende eller kommende smed er dansk registreret beslagsmed. Det kan du læse meget mere om hos Hestens Værn.

Læs også: Hovtrimning – et alternativ til beslagsmeden?

Plejeprodukter er ikke nødvendigvis vejen frem

Google er et hyppigt brugt redskab, når der skal opsnuses viden og løses problemer omkring heste. Det gælder også hovene. Med en enkelt søgning kommer de første mange forslag frem med idéer til plejeprodukter af den tørre hov. Men hvorfor egentlig? Tørre hove er som udgangspunkt ikke et stort problem for hesten, såfremt det ikke stikker fuldstændig af, lyder det fra Per Andersen. Han er ikke den store fan af at investere i produkter for at hjælpe hovene på vej. Det bedste middel er at få sin hest ordnet af smeden i hyppige intervaller og bruge vand til at fugtgive hoven, mener han.

Per Andersen understreger, at det også kan være en god idé ikke at være for grundig med bundmugningen, såfremt hesten står inde om natten. Ikke at hesten skal stå i afføring og urin, men en god madras som ikke er knastør, kan ifølge ham gøre meget godt for hovene.

En hests sommerhove
Tørhed er et tilbagevendende problem for hestens hove, når det er sommer. Foto: Malgré Tout

Vand kan afhjælpe på tørheden

De mange og ofte dyre plejeprodukter er altså ikke nødvendigvis vejen frem. I stedet kan man ved meget tørhed “vande” hestehoven med vandslangen. Så simpelt kan det faktisk gøres. Med vandslangen slipper man altså for at hive den store tegnepung op af lommen og købe den nyeste og smarteste hovolie. Dermed ikke sagt at man ikke kan benytte produkter, men den helt store effekt skal man ikke nødvendigvis regne med i følge Per Andersen.

Annonce

Hovene vokser hurtigere om sommeren

Et andet vigtigt råd i forhold til hestens hove om sommeren er at huske på, at de typisk vokser hurtigere i denne periode. Det betyder naturligvis også, at man skal have smeden forbi oftere end i vinterhalvåret. Hvor ofte er meget individuelt. Nogle heste har behov for at blive tilset helt ned til hver tredje til fjerde uge, mens andre kan vente seks uger eller lidt mere. I de mere professionelle stalde er det nogenlunde det samme, fordi disse heste ofte ikke oplever store rutineskift i form af længere foldtider eller perioder på sommergræs.

Hestens hove til sommer
Hvordan passer du bedst på hestens hove når det er sommer? Foto: Malgré Tout

En god fold er altafgørende for en sund hov

De fleste heste går mange timer på fold dagligt. Det, mener Per Andersen, er kun godt, såfremt det ikke går ud over hovene. Har man en rigtig pløret mark om vinteren, anbefaler han, at hestene måske er ude i kortere intervaller, så hovene får mulighed for at tørre. Man kan samtidig lægge lidt fliser eller andet ud, så hestene har et sted at stå tørt på folden. Om sommeren er de fleste folde rimelig fremkommelige. Når det er knastørt, kan det dog være en fordel at sætte hestene på en madras, der indeholder fugt, når de kommer ind på stald for eksempelvis at blive striglet.

Læs også: Hjælp hovene på vej: Tid til smed?

Vinterhovene er langt mere udsatte

Selvom særligt tørhed kan skabe problemer for hestehovene om sommeren, så opstår de fleste udfordringer om vinteren, slår Per Andersen fast. I den periode bøvler mange heste især med sur stråle, fordi hovene står i et ekstremt fugtigt miljø. Derfor er det en klar opfordring fra smeden, at man også husker at nyde sommerperioden, hvor problemerne som regel er minimale.

Per Andersen

Registreret Beslagsmed Per Andersen har siden 1990 været selvstændig med virksomheden Vestegnenes Hestebeslag på Sjælland. Udover at køre rundt som beslagsmed, har han afholdt mange foredrag om beskæring og skoning og har tidligere siddet i Hestens Værn og i Ankenævnet.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce