Du har sikkert hørt og læst det til hudløshed: Din hest må ikke blive for fed, den kan udvikle EMS og den bliver forfangen. Og ja, det er en reel risiko, som mange heste er nødt til at leve med, ligesom mange heste døjer med følgerne af et eller flere forfangenhedsforløb. I denne artikel vil jeg ikke give dig lange fysiologiske foredrag om sygdommen. Jeg vil primært koncentrere mig om at hjælpe dig med at forebygge, at det sker. Du får ganske enkelt nogle praktiske råd, dog med et par forklaringer fra biologien.
Martha Voss er hesteagronom og driver den uafhængige rådgivnings- og kursusvirksomhed NENUC med kurser, rådgivningsbesøg og udvikling af læringsspil m.v. Martha har mere end 30 års erfaring med undervisning og research inden for hold af heste og korrekt ernæring.
Slank hesten, før den kommer på græs
Du ved sikkert, at hesten skal være slank, når den kommer på græs. Græsset indeholder sukker, og en overvægtig hest er typisk insulinresistent. Det vil sige, at den ikke er effektiv til at fjerne det overskud af sukker i blodet, som kroppens celler ikke selv har suget til sig. Øget blodsukkerkoncentration giver øget insulinproduktion, og insulin svækker hovens lameller, så hesten bliver forfangen.
Men hvorfor er det så, at hesten skal slankes sig, inden den kommer på græs? Jo, det skal den, fordi selve overvægten kan forværre insulinresistensen og følgerne heraf.
LÆS OGSÅ: Forfangen: Er det kun den overvægtige hest?
Et andet problem er imidlertid også, at med foråret og sommeren stiger lufttemperaturen, og en overvægtig hest kan have svært ved at regulere sin kropstemperatur. Normalt vil hestens nervesystem registrere, at hudtemperaturen stiger, og hjernen sender besked til hårene om at lægge sig, så pelsens isolerende lag bliver tyndere, ligesom blodkarrene i huden udvides, så hjertet kan sende mere blod til afkøling. Desuden kan hesten vælge at gå i skygge, drikke køligt vand og lignende.
Se billedet herunder.
Varme kan udfordre den overvægtige hest
Når hesten får det varmt, øges varmetabet altså gennem huden. Hos en overvægtig hest vil et tykt lag af underhudsfedt derimod hæmme varmetabet. Det betyder, at hesten skal svede mere, og dens blod skal flyde hurtigere. Når hjertet skal pumpe hurtigere blod gennem en belastet krop, belaster det yderligere hestens kredsløb, og hvis hesten skal svede meget for at fordampe varmen, trækker svedkirtlerne væske ud af blodbanerne med risiko for mere koncentreret blod.
Højere blodsukkerkoncentration – og dermed højere insulinproduktion. Hvis hesten i forvejen har problemer med insulinresistens, gør situationen ondt værre. Det er også derfor, at overvægtige heste kan virke mere dovne, selvom de får energi nok med foderet: Hvis den ikke kan komme af med varmen, vil kroppen forsvare sig ved at arbejde langsommere. Hvis du kan få slanket din hest, vil den lettere få mere energi i ridningen, fordi den kan komme af med varmen.
LÆS OGSÅ: Lær tegnene på overvægt at kende: Er hesten for tyk eller bare vommet?
Det du skal gøre i foråret
Tyggetid først
Sørg for, at hesten holder sit vægttab i foråret. Fiberrigt grovfoder med lavt indhold af energi og sukker. Vægttabet øger insulinfølsomheden. Husk at købe foder med grovfoderanalyse, der passer til hestens behov. Det er bedre, at grovfoderet er lavere på energi end behovet, for du kan altid regulere med grønpiller eller andet foder, hvis hesten mangler næring i foderplanen.
Skridtarbejde i terræn
Motioner hesten mest muligt. Gerne langsomt arbejde i terræn, hvis det er muligt. Motion øger insulinfølsomheden og fedtforbrændingen. Og skridtarbejde belaster ikke den overvægtige hests ben og led.
Få afstemt foderplanen
Fodermidlerne skal passe til hestens behov. Den overvægtige hest skal ikke have ekstra energi ved fældning af vinterpels, men mineral- og vitamintilskud kan hjælpe ved fældningen.
Pas på forårsgræsset
Reguler adgang til græs om nødvendigt. Giv eventuelt blodsukkerregulerende tilskud.
LÆS OGSÅ: Forbered din hest til forårsgræsset
Det du skal forberede til efteråret
Reguler græsfoldadgangen
Hesten må ikke tage på i løbet af sommeren. Sørg for rigeligt tyggetid med fiberrigt grovfoder, som er lavt på energi og sukker. Hellere godt halm end hø og wrap, hvis hesten også går på græs.
Rid ud når det er køligt
Ligesom i foråret skal du sørge for rolig motion, så hesten forbrænder fedt. Rid eventuelt tidligt eller sent på dagen, hvor lufttemperaturen er lavere.
Afstem foderplanen til efteråret
Vitamin- og mineraltilskud ved sætning af vinterpels. Du kan eventuelt give andre fodertilskud. Husk grovfoderanalyse!
Hesten skal tabe sig frem til jul, så den er i normalt huld resten af vinteren. Går den meget ude på fold, må den gerne være lidt til den gode side, så den ikke pludseligt taber sig i koldt vejr.
Her kan et lag underhudsfedt være nyttigt. Men ikke for meget. Absolut højeste karakter på skalaen fra Dyrlægeforeningen er 4, helst bare en god 3’er! Gør det til en vane at måle huldkarakteren mindst en gang om ugen, gerne med målebånd. Så kan du regulere fodringen i små portioner, og det er meget mere hensigtsmæssigt for hesten. Kan du holde den i normalt huld resten af vinteren, har du en chance for at stofskiftet kan normalisere sig og hjælpe hesten ved overgang til græsfold.
LÆS OGSÅ: Mærk hesten med dine hænder!
Konsulter din dyrlæge og foderkonsulent
Hvis hesten har været forfangen eller har PPID/EMS, gælder andre regler med hensyn til græs! Hvis din hest har meget svært ved at tabe sig, bør du få den tjekket for stofskiftesygdomme, så det kan behandles i tide. Det gælder især, hvis du kan se mærkelige fedtdeller rundt om på kroppen samt fedtkam i halsens overlinje!
Referencer
10 Facts About Horses And Hot Weather: https://equusmagazine.com/horse-care/10-facts-horses-hot-weather-25168
Caring for horses during hot weather: https://extension.umn.edu/horse-care-and-management/caring-horses-during-hot-weather