Fedme: Når hestens overvægt skyldes misforstået godhed

Billedet af græssende heste på en bugnende græsfold kan give mange hesteejere en lykkefølelse. Dog bliver mange heste som følge af græsning på spirende grønne folde overvægtige, og det kan give grund til bekymring. For at give vores firbenede venner en god sommer er vi derfor nødt til at overveje, om den enkelte hest faktisk får det bedst af at gå på græs og få de godbidder, vi godt kunne tænke os at give den. Det kan være en benhård beslutning at stå med, men den er også yderst nødvendig for at undgå overvægt hos vores kære heste.

Annonce

Læs også: Løsdriftens teknologiske storebror har fokus på individuelle behov

Pas på med de nøjsomme heste

Nøjsomme hesteracer er udviklet til at overleve i et hårdt klima, hvor de naturligt mister vægt om vinteren. I dette tilfælde ville forårsgræsset være perfekt til at genopbygge huld. Men i moderne hestehold hvor der er masser af foder hele året rundt, kan forårsgræsset resultere i en uønsket øgning af vægt. Især hos de nøjsomme heste. 

Overvægt er lige så problematisk for heste som det er for mennesker. Grunden til overvægt er, for både mennesker og heste, oftest for mange kalorier og for lidt motion. Hvis overvægt ignoreres hos vores firbenede venner, kan det resultere i mere alvorlige tilstande så som forfangenhed og livsstilssygdomme. Begge ting påvirker hestens sundhed i negativ retning og kan endda i visse tilfælde være livstruende.

Læs også: Lær tegnene på overvægt at kende: Er hesten for tyk eller bare vommet?

Vi bestemmer i høj grad hestens kalorieindtag

Som hesteejere bestemmer vi, hvad hesten skal have at spise og hvor meget. Heste er ifølge Colleen Best, DVM, Ph.D. hos Ontario Veterinary College ikke selv i stand til at vurdere, hvad det betyder at spise for meget. Derfor er det i høj grad hesteejerens opgave at vurdere, hvad den enkelte hest har brug for.

”Overvægt er et stigende problem hos mennesker, og derfor er det noget, vi har tendens til at nedtone betydningen af. Grænserne for overvægt rykkes. Hvis hesteejere ikke synes, at deres heste er overvægtige, er sandsynligheden for, at de vil opdage det eller gøre noget ved det, minimal,” siger Colleen Best.

”Vi har alle set ponyen, som altid lige får en håndfuld ekstra foder, men som samtidig ikke kan gå gennem døren, fordi den er for tyk,” siger Colleen Best. 

Ifølge hende er det til en vis grad den dårlige samvittighed eller hyggemomentet, der får hesteejere til at give hesten lidt ekstra mad. Det er en misforstået godhed. 

Hun sammenligner det med bedstemoderen, der elsker at lave mad til sin familie. Vi ønsker simpelthen ikke at tage glæden ved maden væk. Men ifølge Colleen Best er det så at sige tid til at udskifte det friturestegte mad med grøntsager, og måske endda skære ned på mængden.

Læs også: Sunde og usunde godbidder – dem kan du give med god samvittighed

Om sommeren er der ingen tvivl om, at græsset er en af de største årsager til, at heste bliver for tykke. Foto: Arkiv

Vi kan ikke altid se det

I nogle tilfælde kan det være svært for hesteejeren at se, at hesten er overvægtig. Måske ser man ikke fedtaflejringerne eller den runde mave, fordi man ikke har de neutrale briller på, når man kigger på sin hest. 

”Jeg har engang måtte sige til en hesteejer, at hvis hendes hest var et menneske, var den en oplagt kandidat til en gastric bypass-operation,” forklarer Colleen Best.

Se på din hest med neutrale briller

Selvom det er svært, er det vigtigt at skrælle følelserne væk, når du skal vurdere din hests huld. Kan du tydeligt mærke dens ribben eller er de dækket bag fedt, er toppen af halsen hård eller blød, har hesten fedtdepoter bag skuldrene, ved haleroden eller ved lænden? 

Der er en række parametre, som du kan vurdere din hests huld på. I skemaet her kan du blive klog på, hvad du kan holde øje med.

Kilde: NAF

Læs også: Lær tegnene på overvægt at kende: Er hesten for tyk eller bare vommet?

Kærlighed er ikke lig med mad

Hvis din hest er blevet for tyk, så er det tid til at komme i gang med slankekuren, inden det udvikler sig yderligere. En god huskeregel er som nævnt, at hesten ikke skal have mere indenbords, end den kan nå at forbrænde – fuldstændig som det gør sig gældende for mennesker. Det kan være svært at overholde, for de fleste heste elsker mad. Og vi vil som hesteejere gerne gøre vores heste glade, ikke sandt?

Ros uden kalorier

Dog kan det godt betale sig at finde andre og mindre kalorierige måder at glæde hesten på. Gå på opdagelse, lær hesten tricks og variér træningen. Og husk ros. De fleste heste elsker at få ros, og det kan godt erstatte godbidden. Alternativt kan klikkertræning med fordel introduceres, og hesten vil med tid blive lige så glad for den type belønning som den slags, der sætter sig på sidebenene.

Tips til management af den nøjsomme hest
  1. Fjern kraftfoderet og giv kun grovfoder samt vitaminer og mineraler
  2. Brug grovfoder med analyse på. Sukker-og stivelsesindhold skal være lavt
  3. Oprethold daglig motion
  4. Begræns adgangen til græs
  5. Tilføj eventuelt tilskud, som regulerer blodsukkeret og understøtter fordøjelsen
  6. Hold øje med vægten ugentligt ved brug af et vægtmålebånd – eller ved hjælp af en snor med en knude på

Læs også: (betalt indhold) Træt og energiforladt? Sådan kan overvægt påvirke din hests energiniveau

Kilder

Katie Navarra (2020): Managing Fat Horses and Their Owners.  

NAF: Slim.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce