Løsdriftens teknologiske storebror har fokus på individuelle behov

Der bliver større og større interesse for at gøre ting på hestens præmisser – både med hensyn til træning og opstaldning. Løsdrift er en af de opstaldningsløsninger, der vinder frem, og som findes i mange former. En af de lidt mere avancerede af slagsen er baseret på systemet HIT aktivstald, som blandt andet åbner op for individuel fodring mange gange i døgnet.

Løsdrift i flok tilbyder hesten mulighed for at være en del af en flok og en social sammenhæng. Det er i hestens natur en af de vigtigste ting for overlevelse. En hest ved instinktivt, at det er mest sikkert at være en del af flokken.

Mange heste har godt nok lært at være alene i moderne boks-opstaldning, men det fjerner ikke deres behov for socialt samvær med andre heste. I en løsdrift med flere heste har de mulighed for det hele døgnet.

I en løsdrift vælger hestene selv selskab til og fra. Foto: Malgré Tout

Løsdrift med lidt mere teknologi og frihed

Parelliinstuktør Marianne Gotfredsens løsdrift i Helsinge i Nordsjælland er lidt usædvanlig. Ligesom i en traditionel løsdrift bestemmer hestene i høj grad selv deres dagligdag i forhold til hvor de vil opholde sig, samt hvornår de vil spise og sove. Men i Mariannes løsdrift er det muligt at skræddersy en individuel løsning til hver enkelt hest.

”Jeg ønsker at skabe den ideelle hverdag for hver enkelt hest. Nogle heste må få græs, mens andre ikke kan tåle det. Nogle heste fungerer godt på masser af stråfoder mange gange om dagen, mens andre skal begrænses lidt for at holde den ideelle huld,” fortæller Marianne.

Systemet som muliggør det, er HIT aktivstald systemet. Det er opbygget som en form for vandrefold – bare med lidt mere teknologi. Systemet adskiller funktionerne hvile, foder og vand, og samtidig gives der foder mange gange om dagen.

Læs også: Døgnfold: Hvornår er det optimalt, at hesten går ude 24/7?

En chip styrer showet

Hver hest udstyres med en chip, som enten er flettet ind i manen eller sidder i en halsrem. Chippen er den, som bestemmer hestens adgang til wrap, vitaminer og mineraler, kraftfoder og græs.

Via chippen indstilles hestens rationer og intervaller gennem døgnet, og der er rigtig mange tilpasningmuligheder. Både i forhold til hvor lang tid hesten må spise grovfoder ad gangen og hvor ofte, i hvilket tidsrum den må have adgang til ad libitum område (hvis den overhovedet må det), i hvilket tidsrum den har adgang til græsfold og meget mere.

Godt til heste med særlige behov

HIT aktivstald systemet er velegnet til alle typer af heste, og på grund af de individuelle tilpasningsmuligheder kan heste og ponyer i alle størrelser og typer gå sammen.

Systemet giver unikke muligheder for heste med særlige behov. Eksempelvis er systemet særligt gavnligt til heste, som før har været forfangne eller skal tabe sig. Hos Marianne Gotfredsen er basisområdet i løsdriften uden græs, og hestene har adgang til wrap mange gange i døgnet, i gennemsnit 10 gange. Dog er det muligt at fordele fodringen over op til 20 gange om dagen.

Den kontinuerlige adgang til grovfoder støtter op omkring hestens naturlige fordøjelse og holder mavesyrenivauet på et ideelt niveau. Det holder samtidig blodsukkeret stabilt og mindsker risikoen for mavesår.

HIT aktivstald
Hver hest bærer en chip, som sikrer et individuelt fodringsprgram. Foto: Malgré Tout

Individuel tilpasning ved sygdom

Hvis en hest skulle blive syg og have brug for medicin, er det nemt at indstille systemet efter det.

“Hvis en hest skal have medicin på tom mave, er det normalt en udfordring i en traditionel løsdrift. Jeg har muligheden for at indstille systemet sådan, at en hest eksempelvis ikke har adgang til foder og wrap i et vis tidsrum, så medicinen kan gives på tom mave og dermed kan have optimal indvirken,” fortæller Marianne.

Inviterer til bevægelse

Aktivstalde inviterer hesten til at være aktiv. I Mariannes løsdrift er basisområdet bygget op med kuperet terræn, forskelligt underlag og træstammer, som hestene skal gå henover for at gå mellem de forskellige foderstationer og vand.

Noget, som kendetegner en god vandrefold er netop et varieret terræn. Der er både forskelligt underlag, nogle bakker og forskellige forhindringer, som hesten skal over, under eller igennem. Dette vil give hesten varieret træning, når den bevæger sig rundt i løsdrift området.

Ofte vil der være både blødt og hårdt underlag, såsom grus, beton, småsten, jord og gummimåtter, så hovene bliver vænnet til at gå på forskellige ting. Det kan være med til at forbedre hovens sundhed.

Mange vandrefolde har træstammer, bildæk, store sten, og andre ting, så hesten skal se sig godt for, når den skal henover. Dette er mental træning, da der er mange ting at forholde sig til, men det er især også fysisk træning, fordi hesten skal lave lidt større bevægelser end på flad jord.

Mindre risiko for livsstilsygdomme

For heste og ponyer med tendens til fedme og livsstilssygdomme, såsom EMS og forfangenhed, så kan en plads i en aktivstald eller vandrefold være altafgørende. Det kan være rigtig svært at have disse heste på kost i stalde med højkoncentreret foder og velholdte og gødede græsmarker. 

Læs også: Hvordan ser din drømmestald ud? Få inspiration her

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce