Anslået læsetid: 9 Minutter
Overvægt er generelt et stort problem blandt heste i dag, og studier peger på, at over 25% eller måske endda flere af vores heste er overvægtige. Dette betyder, at en stor del af vores heste indtager mere energi end nødvendigt for at dække deres behov. Selvom dette er tilfældet, oplever mange hesteejere, at deres heste virker trætte og sløve under træning.
Artiklen her vil komme ind på, hvorfor det kan være en udfordring og hvordan det kan tackles.
Hvilket energibehov har din hest?
Energi er ikke et næringsstof i sig selv, men et resultat af kroppens evne til at forbrænde og udnytte energigivende næringsstoffer som kulhydrater, fedt og protein. En kalorie er en energienhed, der repræsenterer en standardmængde af varme, som frigives ved forbrænding af energigivende næringsstoffer. Fremfor at anvende kalorier som energienheder, bruger vi i Danmark primært enhederne MJ (fordøjelig energi) og FE (netto energi) til deklaration af energi i hestefoder.
Hos heste skelner vi ofte imellem energibehov til vedligehold og energibehov til arbejde. Energibehovet til vedligehold betegner den nødvendige energimængde til opretholdelse af livsprocesser, temperatur og en stabil kropsvægt.
Energibehovet til heste i arbejde dækker derimod både hestens livsprocesser, temperatur, evnen til at opretholde stabil kropsvægt samt den nødvendige energi til at udføre energikrævende arbejde. Energikrævende arbejde dækker dog ikke kun over heste i fysisk arbejde, men bl.a. også heste i vækst samt fosterproduktion og mælkeproduktion hos hopper.
Hestens genetik påvirker også energibehovet og derfor varierer energibehovet ofte imellem racer. Typisk har ”varme” og ædle racer et højere energibehov end de mere nøjsomme og rolige racer. Af denne årsag justeres der ofte med 5-10% for varmblods- og fuldblodsracer, når energibehovet udregnes.
Læs også: Agrobiolog: 10 vigtige ting, du skal vide, før du giver din hest mash
Nøjsomme heste udnytter energien i foderet bedre
Denne variation imellem racerne skyldes blandt andet at nøjsomme heste udnytter energien i foderet bedre end ikke nøjsomme heste. Det betyder blandt andet, at deres behov for energi til vedligehold og arbejde er mindre. Dette hænger blandt andet sammen med, at flere af de nøjsomme racer historisk har levet i områder, mere eller mindre isoleret, hvor mængden af føde i perioder har været begrænset.
For at overleve har det derfor været nødvendigt med en effektiv foderudnyttelse og et stofskifte, som kunne ”gå langt på literen”. Nøjsomme heste kan derfor beskrives som værende mere energieffektive end ikke nøjsomme heste.
Denne effektive foderudnyttelse var tidligere en fordel, men i dag menes det at være en af de største udfordringer for de nøjsomme racer, da det øger risikoen for overvægt og dermed stofskifteproblemer.
Ubalance giver overvægt
For at opretholde en stabil kropsvægt kræver det, at der er balance imellem hestens energibehov og energiindtag. Skabes der en ubalance imellem energibehovet og energiindtaget, vil man enten opleve en vægtøgning eller et vægttab.
En af de nemmeste måder at afgøre, om hesten får tildelt den korrekte mængde energi, er derfor at vurdere hestens huld. Hvis hesten hverken er over- eller undervægtig, betyder det, at hestens diæt indeholder den korrekte mængde energi ift. det arbejde, den udfører. Er hesten derimod enten over- eller undervægtig, betyder det, at energiindholdet i diæten ikke harmonerer med hestens energibehov.
Mere end 25% er overvægtige
Overvægt er generelt et stort problem blandt heste i dag, og studier peger på, at over 25% af vores heste er overvægtige. Måske endda langt flere!
Selvom dette betyder, at en stor del af vores heste indtager mere energi end nødvendigt for at dække deres behov, oplever mange hesteejere, at deres heste virker trætte og sløve under træning. Der er mange faktorer, som kan påvirke hestens energiniveau, eksempelvis det fysiske aspekt af overvægt.
Overvægt gør hesten mere træt
Da overvægt skaber en tilstand, hvor hesten rent fysisk skal bære en ekstra vægt i form af fedtvæv, vil hestens energiforbrug under træning også forøges. Mængden af energi, hesten forbruger under træning, er nemlig et mål for, hvor meget energi det kræver at bevæge hestens krop i en given periode med en given intensitet. Jo større vægt desto større energiforbrug.
Det er derfor ikke underligt eller unaturligt, at overvægt ofte forårsager, at hesten hurtigere bliver træt eller mangler energi. Et vægttab kan derfor i sig selv have en positiv effekt på hestens energiniveau.
Insulinresistens giver muskeltræthed
Nøjsomme heste er specielt udsatte i forhold til stofskifteproblemer, herunder EMS (Equine Metabolic Syndrome), da en af de store risikofaktorer er overvægt. EMS kan sammenlignes med type 2 diabetes hos mennesker og er blandt andet karakteriseret ved insulinresistens, overvægt og forfangenhed.
Heste med insulinresistens har en nedsat evne til at optage glukose fra blodet til andre væv, hvilket resulterer i en forhøjet koncentration af glukose (og insulin) i blodet. Da glukose sammen med fedtsyrer er en af de to vigtigste energikilder for muskelcellerne, kan insulinresistens medvirke til muskeltræthed og dermed få hesten til at virke sløv og ugidelig.
Det er dog utrolig vigtigt at være opmærksom på muskeltræthed, da belastningen på led og sener øges, når musklerne bliver trætte. Derfor kan muskeltræthed potentielt også øge risikoen for skader i disse områder.
For at forebygge insulinresistens hos nøjsomme heste er det vigtigt at holde hesten slank og sørge for rigelig motion. Er hesten allerede insulinresistent, kan motion og en fodring baseret på fibre med et lavt sukker- og stivelsesindhold øge insulinsensitiviteten og dermed hestens evne til at optage glukose i muskelstofskiftet.
Læs også: Hestens hovkvalitet er genetisk betinget. Men du kan stadig påvirke den
Vær opmærksom på energien i foderet
På grund af den nøjsomme hests effektive foderudnyttelse og øgede risiko for overvægt og insulinresistens skal diæten helst være fiberbaseret samt sukker- og stivelsesreduceret. Det er dog hverken muligt eller sundhedsmæssigt forsvarligt at fjerne sukker og stivelse helt, da hestens muskler, organer samt hjernen er afhængig af sukkerstoffer for at kunne fungere optimalt. Derudover indeholder langt de fleste råvarer – inklusiv græs, hø og lucerne – sukker og stivelse, men den totale mængde i diæten kan reduceres betydeligt ved at fjerne korn og melasse.
Forskel på typen af energi
Den store forskel mellem energi fra sukker/stivelse og energi fra fibre er, at sukker/stivelse nedbrydes til glukose, mens slutproduktet af forgæringen af fibre er fedtsyrer. Nedbrydning af sukker/stivelse resulterer derfor i en øget koncentration af glukose i blodet, hvilket anses som værende en risikofaktor i forhold til forekomsten af overvægt, insulinresistens og forfangenhed.
Se på indholdet af grovfoderet
Det er derfor også vigtigt at være opmærksom på indholdet af det grovfoder, man anvender, da dette oftest udgør 80-90% af hestens daglige diæt. Til de nøjsomme heste er det specielt vigtigt at være opmærksom på, at energi- og sukkerindholdet ikke er for højt, og at proteinindholdet ikke er for lavt.
Da de nøjsomme heste oftest fodres restriktivt (minimum 1,5 kg tørstof pr. 100 kg hest pr. dag) med grovfoder, skal man være opmærksom på proteinindholdet, fordi hestens primære proteinkilder er grovfoder og græs. Protein er ikke kun vigtigt i forhold til muskelopbygning, men spiller også en central rolle i bl.a. restitution, heling, vækst, stofskifte med videre.
For at kunne balancere hestens foderplan optimalt i forhold til både energi, sukker/stivelse og protein, er en grovfoderanalyse således et rigtigt godt – nødvendigt – redskab ved tilrettelæggelsen af fodringen af den nøjsomme hest.
KILDER
https://horses.extension.org/nutrient-requirements-for-horses/
https://pchorse.se/index.php/da/articles/energy-requirements/energy-maintenance
https://pchorse.se/index.php/da/articles/energy-requirements/energy-maintenance
https://www.uanvendelig.dk/mette-uldahl-overvaegt-er-den-primaere-aarsag-til-at-heste-aflives/