Agrobiolog: 10 vigtige ting, du skal vide, før du giver din hest mash

Annoncørbetalt artikel
St. Hippolyt logo

Mash er en populær fodertype, som rigtig mange hesteejere elsker at forkæle deres heste med. Og det kan vi godt forstå! Dette populære foder har nemlig rigtig mange fordele, men der er også et par ting, man skal være opmærksom på. Mash er ikke bare mash, og der er stor forskel på, hvilken type, man bør give alt efter hvilken hest, man har. Med hjælp fra cand. scient. i agrobiologi med speciale i heste, Carina Beblein fra St. Hippolyt, hjælper vi dig her med at finde hoved og hale i mash-verdenen. Vi vil gerne have afklaret, hvad mash egentlig gør godt for, og hvordan det bør tildeles.

1. Tilfør den rette mængde vand i den rette temperatur

Mash tilfører din hest væske, fordi det altid skal blandes op med vand. Det er især godt til at genoprette væskebalancen om sommeren, hvor det er varmt, eller hvis din hest bliver trænet meget og derfor sveder meget. Husk derfor altid at dosere minimum den anviste mængde vand i den anviste temperatur.

Du må i øvrigt meget gerne putte mere vand i, da det kun er med til at give din hest endnu mere væske, forklarer Carina. “Nogle heste kan faktisk bedre lide at spise mash, når den har form som en suppe fremfor en grød”, tilføjer hun.

2. Hjælper fordøjelsen, men det er ikke en behandling

Mash kan desuden hjælpe hestens fordøjelse godt på vej, både fordi der er væske i, men også fordi nogle typer mash indeholder fordøjelsesfremmende mikronæringsstoffer. Hvis din hest generelt lider af udfordringer med sin fordøjelse, så må du selvfølgelig ikke tro, at du bare kan give den en omgang mash hver dag, og så er problemet løst. Her skal der ofte et dyrlægebesøg og en rigtig behandling til.

“Det er vigtigt at nævne, at fordøjelsesproblemer kan have mange årsager. Men en udrensende mash med stor diversitet og indeholdende gærkultur kan være et godt sted at starte”, påpeger Carina.

Læs også: Spiser din hest varieret nok?

3. Godt for restitutionen, men skal tilpasses den øvrige foderplan

“Den rigtige mash kan forbedre hestens restitution”. Derfor, fortæller Carina, kan mash være et godt fodersupplement til heste, som har brug for mere energi til at komme sig efter hård træning. Man skal bare huske, at mash også indeholder næringsstoffer, og derfor skal det altid integreres som en del af hestens samlede foderplan. Det gælder specielt, hvis mash gives som en fast del af hestens daglige fodring.

4. Særligt den nøjsomme hest skal have en lav-glykæmisk mash

Mash kan også være godt som et styrkende måltid til de mere nøjsomme heste. Her skal man dog være opmærksom på at vælge et produkt, der ikke indeholder for meget sukker og stivelse. Og det kræver, at man ved lidt om det glykæmiske indeks.

“Det glykæmiske indeks er et udtryk for, hvor meget hestens blodsukker stiger efter indtagelsen af en fødevare eller råvare. Et foder, som er lav-glykæmisk, ligger lavt på det glykæmiske indeks og giver derved mindre stigning i blodsukkeret efter indtagelsen”, fortæller Carina.

Det er netop interessant at tale om det glykæmiske indeks i forhold til de nøjsomme hesteracer, fordi man i dag ved, at mange livsstilssygdomme hænger sammen med indtaget af sukker og stivelse og med den efterfølgende stigning af insulin i blodet. Et højt blodsukker giver med andre ord en høj stigning af insulin.

Uanset, om man har en hest, der er nøjsom eller en, som ikke er, så er det altid en god idé at vælge et lav-glykæmisk foderprodukt. Ligesom det gælder for mennesker, er det nemlig ikke sundt for hesten at have et alt for svingende blodsukker.

Læs også: Hopper og hormoner: Med det rette foder kan du hjælpe din brunstramte hest

Glyx-Mash – den lav-glykæmiske mash

St. Hippolyt er kendte for sin mash af høj kvalitet, der både tæller Irish Mash, Performance Mash og Relief Mash. Her skal det dog handle om deres lav-glykæmiske mash, Glyx-Mash.

Klik på billedet og læs mere om Glyx-Mash.

Glyx-Mash har et meget lavt indhold af sukker og stivelse, ligesom den er helt fri for korn, melasse og gluten. Den er ekstremt velegnet, når hesten har behov for et tilskudsfoder, der indeholder meget få, letfordøjelige kulhydrater og er skånsom for maven. Produktet indeholder et bredt spektrum af prebiotiske ingredienser, der stimulerer tarmfunktionen, mens indholdet af krydderurter understøtter fordøjelsen.

Glyx-Mash kan bruges til alle typer heste.

5. Perfekt at gemme medicin (og noget tilskudsfoder) i

Desuden er mash fantastisk til at gemme medicin i. Den klæbrige konsistent gør, at medicinen blander sig bedre med fodret samtidigt med, at det gør det umuligt for hesten at sortere det fra.

Hvis ikke du har givet din hest mash før, så kan den måske reagere lidt på konsistensen, men det skal du ikke være bekymret for. “De fleste heste kan lære at spise mash, og når de først har lært det, så kan de godt lide det. Mash ofte er lidt sødt, og hesten kan altså lære at forbinde det med noget positivt”, fortæller Carina. “Men har din hest aldrig prøvet mash før, så vent med at putte medicin i, til du er sikker på, at den spiser det uden,” påpeger hun.

Har du en kræsen hest, så kan du også her bruge mash til at gemme noget af det tilskudsfoder, du måske gerne vil give din hest, men som den ikke bryder sig om at spise. Vær dog opmærksom på, at noget tilskudsfoder skal gives tørt og derfor ikke må blandes med vand og derfor heller ikke mash.

Læs også: Relief Mash fra St. Hippolyt – til stimulering og rensning af tarmen

6. Heste på græs skal stadig have ekstra vitaminer

Et stivelsesfattigt men fiberrigt mash-produkt kan være perfekt til hesten på græs, som du gerne vil give et dagligt måltid, men som simpelthen ikke må blive rundere. Her skal du være opmærksom på, at de færreste mash-produkter kan regnes som et fuldfoder og derfor ikke er tilsat vitaminer og mineraler. Det skal altså kun forstås som et ekstra fodertilskud, forklarer Carina.

“For eksempel er Glyx-Mash ikke beregnet til at være et heldækkende foder, hvorved der vil mangle nogle mineraler for at dække hestens behov. Så jeg vil altid anbefale, at man giver vitaminer og mineraler ved siden af, så hesten ikke mangler”.

7. Ideelt til den ældre hest

Når det kommer til ældre heste eller heste med tandproblemer, så kan mashen være en kæmpe hjælp. “Det er lettere at tygge, og så er mash ofte er letfordøjeligt produkt, hvilket er fordelagtigt for det ældre tarmsystem, da det er nemmere at nedbryde og derved udnytte foderet”, tilføjer Carina.

8. Danner et ‘flydelag’ i maven

Hvis du har en hest, der lider af mavesår, eller hvis du bare vil undgå at mavesyren kommer til at genere den, kan mash i en lille mængde inden rideturen være godt. Husk dog at give det i god tid, så det kan nå at ‘lægge sig’, inden hesten skal i gang.

Carina forklarer: “Det kan være godt at tilbyde en mindre portion fiberrig mash inden en ridetur for både at sikre, at hesten har fået væske inden træningen, og for at være med til at danne et ‘flydelag’ i maven, så mavesyren ikke skvulper op og rammer den hvide del af mavesækken”. Også her er det dog vigtigt at vælge et mash-produkt med et lavt sukkerindhold, da sukker og stivelse er en medvirkende faktor i udviklingen af mavesår.

Læs også: Fibertilskud til hesten? Et par råd fra St. Hippolyt

9. Et køligt eller lunt måltid, der kræver sin tid at opbløde

En anden fordel ved mash er, at det kan køle en varm hest ned om sommeren eller en kold hest op om vinteren alt efter, om man bløder det op i koldt eller lunkent vand. Husk blot på, at hvis mash opblødes i koldt vand, så skal den ofte stå og trække i længere tid, end hvis du bruger lunt vand.

Vælger du at komme kogende vand i, så er det selvfølgelig vigtigt, at du først giver hesten det, når det er varmt nok til, at du kan stikke en lillefinger helt ned i det uden at brænde dig. Derefter vil din hest til gengæld elske dig for det lækre måltid.

Vær dog forsigtig med brugen af kogende vand – specielt hvis den mash, du har købt, indeholder gærkultur. Gærkultur kan ikke tåle kogende vand da det dræber gærcellerne. Derudover kan der være andre næringsstoffer, som går i stykker af de varme temperaturer. Det vil typisk stå på fodersækken.

10. Gør rent efter smaskeriet

Og så er der lige en ting til: Mash sviner, men det smager bare bedst, når man deler med væggen. Hestene elsker at smaske det rundt i krybben og ud over alt omkring sig. Problemet er bare, at når den engang lækre mash har fået lov til at sidde i krybben eller på boksvæggen et par dage – eller uger – så kan det danne rigtig mange bakterier. Ja, det kan faktisk begynde at mugne. Husker du derfor at gøre krybben eller foderspanden rent, hver gang du har givet din hest en omgang lækker mash, så giver du den faktisk en endnu større belønning i sidste ende.

Læs også: Derfor bør du vaske hestens krybbe og vandkop

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce