Rengør du hestens ‘service’? Derfor skal du vaske krybbe og vandkop

Hestens krybbe, vandkop og vandbalje kan være de rene bakteriebomber. Derfor er det nærliggende at bruge den ekstra tid i stalden, som mange lige nu oplever, til at give hesten en ordentlig forårsopvask af sit ‘service’ – og huske sig selv på at holde det ved lige, naturligvis.

Annonce

Enorme bakteriebomber

En lækker omgang mash, der har efterladt rester i krybbens hjørner kan udvikle enorme mængder bakterier. Og dem har din hest naturligvis ikke har godt af at indtage. Det samme gælder vandkoppen og ikke mindst vandet i vandbaljen, der – særligt på lune og solrige dage – kan være hjem for masser af alger. Alger, som din hest kan blive rigtig, rigtig syg af. Derfor er det så umådelig vigtigt at huske at rengøre sin hests krybbe, vandkop og vandbalje jævnligt. Ikke bare med koldt vand, men med opvaskemiddel og varmt vand – præcis som hvis du skulle vaske dit eget service op efter et måltid.

Her kan du se et par billeder af en krybbe og en vandkop, som du helt sikkert ikke ville bryde dig om selv at bruge.

Der er vist ikke nogen tvivl om, at denne krybbe skulle have været vasket af for længe siden. Opblødt mash har sat sig i hjørnerne og op ad kanterne, og der er vokset mug frem.
En vandkop med rester af stråfoder og mundvand kan lynhurtigt blive hjem for bakterier. Udover at gøre den rent jævnligt, er det derfor også en god idé ikke at vaske bid i vandkoppen – eller vandbaljen, for den sags skyld.

Hvornår er det især vigtigt at vaske krybbe og vandkop?

 • Når hesten har været syg af en smitsom sygdom, fx kværke eller hestherpes.
 • Når hesten ofte får mash eller andet klæbrigt foder i krybben.
 • Hvis hesten gøder i sin krybbe eller vandkop.
 • Hvis hesten har fået medicin i sit foder (fordi du kan risikere, at rester i hestens blod fældes som doping).
 • Hvis din hest har en kantet krybbe eller en krybbe med spildkant, hvor foderrester og dermed bakterier nemt kan sætte sig fast.

Læs også: Kværke-vaccine kan være tilgængelig indenfor 1 år

Sådan gør du hestens ‘service’ rent

Her har vi et par gode råd til at rengøre din hests krybbe, vandkop og vandbalje.

Krybben

 1. Fjern alle tørre skorper med en stiv børste og/eller en hovrenser.
 2. Tøm krybben for så mange rester som overhovedet muligt.
 3. Vask den over med varmt vand og opvaskemiddel – og lad den eventuelt stå i blød først. Brug en stiv børste og/eller en grov svamp. En tandbørste kan desuden være god til at fange skidtet i hjørnerne.
 4. Tøm krybben for vand og madrester og vask den nu over med varm vand, så der hverken sidder foder- eller sæberrester tilbage.
Annonce

Vandkoppen

 1. Fjern alle rester af stråfoder fra vandkoppen.
 2. Tøm den så vidt som muligt for vand.
 3. Hæld kogende vand i den, også op langs siderne. Lad den stå et par minutter til vandet er blevet nedkølet nok til, at du kan fjerne det.
 4. Bland varmt vand og opvaskemiddel i en spand og brug en grov svamp til at gnubbe vandkoppen ren. Det er vigtigt at komme godt ind under dispenseren (den, hesten trykker på med sin mule).
 5. Tøm vandkoppen og vask den over med varmt vand.

Vandbaljen

 1. Tøm baljen for vand.
 2. Spul den grundigt igennem med en vandslange, så evt. jord og algerester forsvinder helt.
 3. Hæld varmt vand og opvaskemiddel i baljen og brug en stiv børste eller grov svamp til at gnubbe den ren i bunden og hele vejen op ad kanterne.
 4. Tøm spanden og spul den helt ren med en vandslange.

Læs også: Er din hests krybbe eller vandbalje giftig?

EKSTRA TIP: Tøm altid vandbaljen for den gamle sjat vand, inden du fylder nyt i. På den måde undgår du mindst muligt skidt og algevækst i vandet.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce