Janne hjælper heste og ejere i Ukraine: “Mange bække små gør en stor å”

Siden torsdag den 24. februar har verden været markant anderledes. Mange danskere er stærkt påvirkede af krigssituationen i Ukraine og vil gerne tilbyde deres hjælp til alle krigsramte. Janne er en af dem. Hun vil inderligt gerne hjælpe hesteejere og deres heste i Ukraine, og derfor prøver hun nu at organisere den danske hjælp. Vi har talt med Janne, der lige nu prøver at strukturere hjælpen. Hun fortæller, at den største udfordring lige nu er at få hestene med ud af Ukraine.

Annonce

Opdateringen kan læses længere nede i artiklen.

Læs også vores anden artikel om hestene i Ukraine, som løbende opdateres: Lige nu: Hesteejere slipper deres heste fri i ukrainske skove for at kunne flygte

Danish help to Ukraine – horses and families

Janne Lund Visnek er, ligesom mange andre, meget påvirket af krigen i Ukraine. Hun prøver at forestille sig, hvordan det må være for de ukrainske hesteejere.

Jeg kan slet ikke forestille mig det. Det er så forfærdeligt

Janne Lund Visnek

Hun er en af de mange danskere, der gerne vil hjælpe ukrainerne med alt, hvad hun kan. Der er faktisk rigtig mange mennesker, som gerne vil hjælpe alle i Ukraine – både mennesker og dyr. Derfor er der den seneste tid blevet oprettet rigtig mange Facebook-grupper, hvor man prøver at koordinere og strukturere hjælpen. Lige præcis det forsøger danske Janne også at gøre. Derfor har hun startet gruppen Danish help to Ukraine – horses and families. Her forsøger hun at samle kontakter og organisere alle de mennesker i Danmark, der gerne vil hjælpe de ukrainske heste og hesteejere.

“Jeg følte bare, at jeg måtte gøre noget. Alle – inklusiv mig selv – tilbød deres hjælp, men ingen vidste helt, hvor man skulle gå hen. Derfor stiftede jeg denne gruppe, så vi kunne få hjælpen samlet og finde det bedste næste skridt”, fortæller hun.

Den nuværende situation

Situationen i Ukraine lige nu gør dog, at der er rigtig, rigtig mange usikkerheder. Det er svært at vide præcis, hvordan man hjælper på den bedst mulige måde, og det er rigtig svært at få information fra hesteejere i Ukraine.

Derfor arbejder Janne lige nu på at skabe kontakt til flere forskellige organisationer, der har folk ved grænserne til Ukraine, så de forhåbentlig kan fortælle mere om det behov, der er lige nu og her. Hun vil nemlig rigtig gerne få klarlagt, hvordan man hjælper bedst muligt lige nu, og hvordan man hjælper bedst muligt på sigt. Derfor arbejder hun på at skabe det, hun kalder informationskorridorer, hvor hun kan blive opdateret med information.

Man kan ikke bare køre afsted

Der er rigtig mange regler og love, der gør, at man ikke ‘bare’ kan køre afsted og hente heste – eller ‘bare’ køre foder til den ukrainske grænse. Det kan simpelhent ikke lade sig gøre. Derfor understreger Janne vigtigheden i at få så meget information som muligt, så hun kan skabe det bedste overblik over, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan.

Man har lyst til bare at køre afsted med 10 kæmpestore lastbiler fra den ene dag til den anden, men det kan man bare ikke

Janne Lund Visnek

Svært at få heste ud af Ukraine

Lige nu er det klart den største udfordring at få hestene med ud af Ukraine. Det er blandt andet på grund af, at man stadig skal have dokumentationen i orden, og at man skal have tjekket at alle heste er sunde og raske, inden de kommer ind i et nyt land.

Janne fortæller, at når først hestene er ude af Ukraine, så skal det nok gå. Der er rigtig mange mennesker i både Rumænien og Polen, der tilbyder husly til heste og deres ejere, og de står klar. Så hvis hestene kan komme ud af Ukraine, er der mange, som står klar med hjælp. Det er også i disse tilfælde, at mange danskere har tilbudt assistance.

Annonce

Hun påpeger, hvor vigtigt det er at huske, at det kræver et rigtig godt forarbejde inden man tager afsted, at have de rigtige kontakter på stedet, og helt styr på dokumenter, heste og biler.

Stor opbakning

I forbindelse med dette arbejde oplever Janne, at rigtig mange mennesker kontakter hende og tilbyder hjælp. Hun er meget imponeret over det.

Det er simpelthen så rørende og dejligt at se, at der er så mange, der gerne vil hjælpe

Janne Lund Visnek

På bare den ene uge, hvor Facebook-gruppen har været aktiv, er Janne allerede blevet kontaktet af over 50 danske familier, der gerne vil huse ukrainske heste. Det svarer til, at de lige nu vil kunne huse 150 heste tilsammen. Antallet af medlemmer i gruppen stiger fra dag til dag.

Det danske hestefolk tilbyder meget forskelligt. Det gælder blandt andet plads i stalde/løsdrift, smed, dyrlæge, hjælp med kørsel. Derudover er der mange, som også tilbyder husly til familierne og deres kæledyr.

Janne er imponeret over, at der er så mange danskere, der vil hjælpe. Hun tror, det bunder lidt i, at der er så mange hestemennesker her i Danmark, og de kan allesammen forsøge at forestille sig, hvordan det må være for de ukrainske hesteejere. Ikke alene er deres hjemland blevet ramt af krig, og de kan være tvunget til at flygte – men de skal også tage en beslutning om, hvad der skal ske med deres heste. Nogle hesteejere er nu begyndt at slippe deres heste fri i de ukrainske skove med håbet om, at de kan overleve der, og hest og ejer kan blive genforenet igen, når krigen er slut.

Læs også: I krisetider som nu: Bruger du stalden og hesten som et pusterum?

Man skal være klar på syge og traumatiserede heste

Janne fortæller, at der er utroligt mange mennesker, der tilbyder plads i deres stalde, hvilket er fantastisk. Men hun understreger også vigtigheden i at tænke på, hvad der sker, når hestene faktisk kommer til Danmark. Lige nu ved man ikke, hvordan de heste har det. Hun forklarer, at hestene jo sagtens kan være syge, traumatiserede eller få transportsyge på vejen. Derfor skal man også have en plan for, hvordan man bedst muligt håndterer og hjælper hestene, når de kommer. Man skal altså være opmærksom på, hvad man måske går ind til, når man tilbyder husly til hestene.

Desuden fortæller Janne, at hun på nuværende tidspunkt heller ikke ved, om hestene lever under samme slags forhold, som de gør i Danmark. Nogle gør måske – andre gør måske ikke. Spørgsmål som ‘Hvor meget græs får de?’, ‘Hvilken type foder spiser de?’ eller ‘Er græsset anderledes her i Danmark?’ kommer frem i Jannes tanker, men på nuværende tidspunkt er det ikke til at få svar på.

Behovet på nuværende tidspunkt

Lige nu har Janne altså fokus på, og behov for, at få struktureret al hjælpen. Hun er i fuld gang med at samle alle dem, der tilbyder hjælp sammen. Derudover arbejder hun på og er i fuld gang med at skabe god kontakt med flere andre organisationer til både heste eller andre dyr. Hun forsøger at få dannet nogle gode informationsveje, hvor man kan finde ud af, hvad der er bedst at gøre. I forlængelse af det, kommer hun også til at få mere og mere brug for hjælp til at strukturere arbejdet; det vil sige flere tovholdere og koordinatorere. Hun står selv med det nu, og fortæller, at hun lægger ekstremt meget tid i det: “Det gør jeg selvfølgelig meget gerne”. Men hun får også brug for hjælp snart.

Alt dette betyder, at Janne lige nu har brug for at sprede budskabet om Facebook-gruppen Danish help to Ukraine – horses and families. “Jo flere der kender den, jo flere vil hjælpe”, afslutter hun.

OPDATERING den 28/03-22

Den 28/03 snakkede vi igen med Janne for at høre en status på hendes arbejde, og hvad hun lige nu har fokus på. Der er stadig et stort behov for struktur og organisering af hjælpen, og Janne er ved at samle sig et hold af tovholdere til at hjælpe hende med lige netop det. Jannes kontakter ved den ukrainske grænse beretter også om, at organisering af hjælpen er noget af det, der er behov for på nuværende tidspunkt.

Mange bække små gør en stor å

Janne Lund Visnek

Jannes mål med arbejdet er: Få heste ud og styrke de, kontakter vi har. 

Samarbejde

Janne er rigtig glad for at kunne fortælle, at hun har indgået et samarbejde med Foreningen Dyrlæger uden Grænser, der i forvejen laver meget arbejde for dyrene i Ukraine (hunde og katte) og nu også er klar på at hjælpe hestene. Dyrlæger uden Grænser har selv haft en dyrlæge ved den ukrainske grænse, som har arbejdet med de kæledyr, der er blevet taget med på flugt.

Derudover arbejder Janne på at starte et nordisk samarbejde for eksempel med Sverige, hvor de samlet kan koordinere hjælpen fra nogle af de nordiske lande. Dette hænger sammen med, at hun også forsøger at skabe samarbejder med flere større forbund.

Læs også: Hingstekåring sender tanker til Ukraine og hylder drengene i ridesporten

Økonomisk indsamling

Sammen med Dyrlæger uden Grænser har Janne startet en indsamling af økonomisk støtte til hestene i Ukraine. Dette er Janne meget tilfreds med, da hun fortæller at der er rigtig meget brug for penge. Pengene går ubeskåret til hestene i Ukraine.

Status på hestene i Ukraine

Det er stadig rigtig svært at få heste med ud af Ukraine. Samtidig er det heller ikke nemt at komme afsted og lave en kæmpe redningsaktion – det er både svært, hårdt og farligt. Derfor er der stadig rigtig mange heste i det krigsramte land.

Desuden så er der også mange hesteejere, der ikke har foder til deres heste og er desparate efter hjælp. Når der er så mange, der har brug for hjælp, fortæller Janne, at der er nogen der slet ikke får foder (for eksempel af andre organisationer eller gennem donationer), da organisationerne også er meget pressede, og derfor ikke når rundt til alle. Det hænger nogle gange også sammen med, hvor hestene befinder sig – om det er nemt eller svært at fragte foder til dem.

Janne fortæller dog, at der i sidste weekend blev taget 25 heste ud af Ukraine – så der sker hele tiden noget.

Lige nu kommer hestene til Rumænien eller Polen, hvor de bliver indlogeret i nogle karantænestalde. Sådanne karantænestalde undersøger Janne lige nu muligheden for at opsætte her i Danmark, hvis der kommer heste hertil. Dette er dog en stor og besværlig process og beslutning, som mange skal indover; “Det er ikke bare lige – der er jo ingen, der har prøvet det før” siger hun.

Hvad kan du gøre?

Hvis du ønsker at være med til at hjælpe, er der lidt forskellige ting du kan gøre.

  1. Støt økonomisk: Du kan støtte indsamling ved Dyrlæger uden Grænser, som går direkte til arbejdet med hestene.
  2. Lav et event med fordel til hestene: Janne er selv i gang med at lave et ridt til fordel for hestene i Ukraine, og hun siger, at andre også er meget velkomne til at gøre det samme.
  3. Hjælp med hvad du kan: Hvis du har tid og lyst til at hjælpe med dine kompetencer, så er du velkommen til at skrive – eller hvis du har en hestetrailer/transporter til rådighed.

Jannes arbejde har også vækket opsigt hos andre organisationer, og nyt Hesteliv viser deres støtte på deres Facebook, hvor de har delt informationen omkring indsamlingen.

Her hos Malgré Tout følger vi fortsat sagen om hesteejere og deres heste i Ukraine og opdaterer løbende.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce