Lige nu: Hesteejere slipper deres heste fri i ukrainske skove for at kunne flygte

Kunne du forestille dig at skulle vælge mellem at flygte fra dit hjem på grund af krig eller blive ved dine heste? Denne situation er der desværre flere ukrainere, der står i lige nu. Allerede nu (tirsdag den 8. marts) mener FN, at der er 1,7 million mennesker, der er flygtet fra deres krigsramte land, Ukraine. Nogle af dem har deres kæledyr med, mens andre har udfordringer med at kunne få deres store dyr som for eksempel heste med ud af landet.

Læs også: Signe redder heste i Spanien: “Min drøm er, at der slet ikke er brug for os”

Annonce

Folk flygter med deres kæledyr i armene

Rigtig mange har allerede krydset grænsen og er kommet ud af Ukraine, men der står også rigtig mange mennesker og venter på at kunne krydse grænsen. Nogle af disse mennesker har deres kæledyr med i armene. Billeder af folk fra Ukraine, der krydser grænsen med deres katte eller hunde i armene har floreret på de sociale medier, og flere organisationer og privatpersoner vil gerne være med til at hjælpe dyreejerne og deres dyr på alle de måder, de kan.

For at hjælpe de mange dyr og deres ejere, har blandt andre den tyske afdeling af dyrevelfærdsorganisationen PETA lavet en indsamling af mad og er kørt til den ukrainske grænse. De har også sendt et hold ind i Ukraine, for at hjælpe med at få folks dyr med ud af landet. Når folk er kommet ud med deres dyr, hjælper PETA dem alt, hvad de kan.

Hestefolket er bekymrede

Situationen påvirker naturligvis mennesker verden over, og det kan også ses i hesteverdenen. Her på redaktionen har vi stødt på opslag i grupper for hestemennesker på Facebook, hvor folk udtrykker deres bekymring for de mange dyr – inklusiv heste – der lige nu er ramt af krigen. De viser ligeledes stor medfølelse og bekymring for de dyreejere, der lige nu står i nogle rigtig svære situationer. Flere skriver, at de slet ikke kan forestille sig at skulle stå i sådan en situation – hvor man så oveni skal træffe beslutninger om, hvordan man kan passe bedst muligt på sine kære dyr.

Hestefolk over hele Europa tilbyder hjælp

Dette har ledt til, at hestefolket stiller sig sammen og har oprettet flere Facebook-grupper, hvor folk kan tilbyde deres hjælp. Gruppen Help Ukranian Horses er en af de grupper. Gruppen har allerede nu (torsdag den 3. marts) har 5.000 medlemmer, og rigtig mange tilbyder deres hjælp. Hestefolk i hele Europa har lavet opslag, hvor de for eksempel tilbyder at køre hestetransportere til den ukrainske grænse og transportere hestene væk, eller de tilbyder en tryg stald, hvor hestene kan få lov at bo. Der er også opslag fra danskere, der tilbyder plads i stalde, foder og hjælp til transport.

Der er også nu blevet oprettet en Facebook-gruppe for danskere, der ønsker at hjælpe hestene i Ukraine kaldet Danish help to Ukranian horses and families, hvor en dansk kvinde nu prøver at organisere og koordinere al den hjælp, danskere tilbyder heste og hesteejere i Ukraine.

Det er selvfølgelig ikke kun indenfor hesteverdenen, at dette foregår. De seneste dage er der oprettet rigtig mange grupper for eksempel på Facebook, hvor folk fra hele verden tilbyder deres hjælp – til alle, både dyr og mennesker, der er ramt.

Organisationen Worldwide vets er også til stede ved grænsen og tilbyder dyrlægehjælp til de dyr, der har behov for det, når de kommer ud af Ukraine.

Dyr over grænsen

Dog kan man se på de mange Facebook-opslag, at problemet for hesteejere lige nu er at få hestene ud af Ukraine. Lige nu har mange lande fjernet regler om registrering og dokumenter på dyr, når de skal ind i landet – netop for at det er muligt at tage sit kæledyr med på flugt. Dog er det ikke lige så let med heste, og i de fleste lande kræver det stadig dokumentation for, at heste kan få lov til at komme ind. På Facebook er der dog nogle personer, som skriver, at det nogle steder er muligt at få heste med over grænsen til nogle af nabolandende.

Derfor er der også rigtig mange folk i Polen, der gør klar til at modtage familier og deres heste. De er klar til at sørge for transport og tilbyde husly til både mennesker og heste.

I gruppen Help Ukranian Horses ses det også, at folk skriver råd til de ukrainske hesteejere, om hvad de kan bruge som alternativer til foder, hvis man ikke har mere rigtigt hestefoder eller adgang til græs.

Opdatering d. 08/03: Hesteejere slipper deres heste løs i de ukrainske skove

På grund af de problemer, hesteejere har haft med at få deres heste med over grænsen, er der nu flere hesteejere, der er nødt til at slippe deres heste fri. På Facebookgruppen Help Ukrainian Horses deler ukrainske hesteejere for eksempel videoer eller billeder af, at de slipper deres heste løs. De tager hestene med til skove, der ligger lidt væk fra de værste krigszoner. Her slipper de deres elskede heste løs. Dette gør de, så de selv kan få mulighed for at flygte fra krigen og komme i sikkerhed. Deres håb og dybeste ønske er, at hestene kan finde vand og mad i skovene og kan leve uden for krigen her. Derudover beder hesteejerne til, at de kan genforenes med deres heste, når krigen er slut.

Mærkeringer på hestene

For at hesteejerne nemt kan genkende deres heste, når de forhåbentlig ser dem igen, er der flere som for eksempel skriver deres telefonnummer på hestenes hove med en permanent tush, eller fletter ting med deres egne informationer i hestenes man. På denne måde kan de mennesker, der finde hestene hurtigt kontakte hestenes ejer.

Utrolig hård beslutning

På alle opslagene, hvor folk slipper deres heste løs, udtrykker hestemennesker fra hele Europa deres største medfølelse. Alle der har hest er udemærket klar over, at det er en utrolig hård og svær beslutning at skulle tage: At blive i sit krigsramte land og forøge at passe på sine heste, eller slippe sine heste løs et sted, hvor de har chancen for at klare sig selv, og dermed selv kunne komme i sikkerhed?

Læs også: Kunne du finde på at adoptere eller være plejefamilie for en hest?

Denne artikel blev oprindeligt bragt første gang den 28 februar, men er efterfølgende blevet opdateret.
Her hos Malgré Tout følger vi fortsat sagen og opdaterer løbende.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce