Kan heste lære nyt ved at observere hinanden og mennesker?

Hvor kloge er heste egentlig? Det spørgsmål stiller vi hesteejere ofte os selv. En undersøgelse foretaget af Equine Science viser, at heste højst sandsynligt kan lære nye tricks ved at observere hinanden og sågar mennesker. Du kan blive meget klogere i artiklen her og se demonstrationen i videoen nederst.

Læs også: Forskning: Derfor har din hest hvide aftegn

En ældre hest er den bedste læremester

De fleste hestemennesker ved, at ungheste har behov for en ældre hest til at lære fra sig. I den her sammenhæng også kaldet en demonstrator. I eksperimentet starter en ældre hest med at finde en godbid i en kasse. Denne hest har allerede lært tricket på forhånd, mens den unge hest ikke kender til øvelsen. I videoen ses det tydeligt, at unghesten observerer sin artsfældes præstation, og da det bliver dens tur, finder den lynhurtigt ud af at løse opgaven.

Annonce

Ældre heste skaber mindre stress hos de unge

Det har været vigtigt for forskningen at klarlægge den ældre hests eller demonstratorens betydning for den unge og usikre hest. Equine Science fortæller blandt andet i videoen om et studie, hvor man har målt hestes stressniveau ved at blive lukket ind i en ny flok. Der var i alt tre scenarier:

  1. Den nye hest blev lukket direkte ind i flokken.
  2. Den nye hest stod alene på en fold og kunne hilse på de andre i flokken.
  3. Den nye hest blev lukket sammen med førerhesten/demonstratoren til at starte med, og blev begge to senere lukket ind i den nye flok.

Målinger af grupperne viste, at især den tredje gruppe, altså der hvor den nye hest blev lukket sammen med førerhesten, udviste mindst stresspåvirkning. Der er altså en formodning om, at heste knytter sig tæt til en læremester.

Annonce

Heste kan også lære ved at observere mennesker

I undersøgelsen forsøgte Equine Science også at udforske, om heste faktisk kan lære ved at se på menneskers handlinger. Noget tyder på, at det kan de. I en øvelse (kan ses i videoen) har ejeren placeret en godbid i en kasse. Kassen åbnes ved at trykke på en separat “knap” ved siden af kassen. Ejeren gør det først, og derefter er det hestens tur. Resultatet er, at hesten næsten med det samme kopierer personens handling og derpå får fat i godbidden.

Læs også: Frygtløs som ponyrytter, bangebuks som voksen – forskningen fortæller

At finde sin egen løsning

I den sidste del af undersøgelsen får man en idé om, hvor selvstændige heste faktisk kan være. Der skal igen åbnes en kasse ved at trykke på en separat knap, og her har hesten ikke fået demonstreret opgaven på forhånd. Uden den store tøven går hesten hen til kassen, og finder næsten med det samme ud af at trykke på knappen ved siden af, så den kan få fat i godbidden.

Hvis du gerne vil lære mere om hestes evner til at kopiere handlinger, kan du se med i videoen her:

Videoen er lavet af Equine Science. To af de i alt tre fagpersoner er synkroniseret fra tysk tale til engelsk.

Kilder:

Equine Science

Horsetalk

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce