Lette bomøvelser – for enhver hest  

Uanset hvilken hest du har, og hvilken disciplin du rider, er bomøvelser et godt redskab. Det hjælper med at aktivere en stor del af hestens muskler, det sætter nervesystemet og koordinationsevner på prøve, det kan forbedre hestens balance, og det giver hesten lidt forandring. Her giver osteopat, Pauline Preston, dig tre øvelser samt råd fra hendes bog Bomtræning.  

LÆS OGSÅ: Tovløs træning: Tør du slippe kontrollen og træne din hest løs?

Annonce

Få mest muligt ud af dine bomøvelser  

For at få mest muligt ud af bomtræningen med din hest bør du overveje følgende:   

  • Da bomtræning er både fysisk og mentalt krævende for hesten, kan du overveje at halvere din træningstid i forhold til, hvis du trænede uden bomme. 
  • Afstanden mellem bommene skal i princippet ganges med to, hvis de skal rides i galop og ikke i skridt eller trav.
  • Juster afstanden mellem bommene ud fra din hests træningsniveau. Jo større afstanden er, jo “fladere” vil hesten bevæge sig, mens en kortere afstand vil give en mere opadgående bevægelse. Begge måder fungerer dog kun, hvis hesten har styrken nok til at bære sig selv. Derfor er det vigtigt, at du altid er realistisk med hensyn til din hests træningsniveau. 
  • Før du laver øvelsen, skal du have tempo, rytme og vinkel på plads et par meter i forvejen. Husk at have en stabil forbindelse med hesten og ikke engagere dig for meget, når hesten er på vej over bommene. 
  • Inden du overhovedet begynder at træne, er det en god idé at beslutte dig for, hvilken type træning du gerne vil lave. Bomøvelserne kan inddeles i tre typer: fysioøvelser, body-pump og dressur/smidighed.  

3 typer øvelser  

Fysioøvelser styrker balancen og typisk også de små stabiliserende muskler. Det gælder stort set alle øvelser, hvor hesten skal tænke over, hvordan og hvor den skal sætte sine ben. Brug gerne skæve vinkler, ulige afstande og blandede farver.  

Body-pump-øvelser er øvelser med øget fokus på symmetri og kondition. Her er bommene stillet lige op, og de er hævet lidt, så hesten skal løfte sig lidt, men ikke meget. Her er gentagelse og ensartethed meget vigtig. 

Dressur/smidighedsøvelser får hesten til at arbejde gennem hele kroppen men med et fokus på at styrke forskellige muskelgrupper. Det drejer sig typisk om volteøvelser, zigzag og lignende formationer, hvor bommene bruges til at understøtte typiske dressurlignende og smidighedsgørende øvelser.

Om Pauline Preston 

– Uddannet osteopat for heste og hunde med fokus på optimering af bevægelse og muskelbrug. 

– Underviser, afholder workshops og foredrag om hestens biomekanik, bevægelse og fordelene ved forskellige former for bomtræning. Arbejder i Tyskland, Norge, Sverige og Danmark og har både landsholdsryttere og internationale ryttere blandt sine klienter. 

– Paulines interesse for bomtræning begyndte, da hun overtog to shetlandsponyer fra sin nabo, som hun derefter skulle finde ud af at træne og aktivere.

 

Foto: Malgré Tout

Trekanten

Sådan gør du  

Læg bommene, så de former en trekant. Enden af den ene bom skal ligge oven på enden af den anden bom og så fremdeles. På den måde vil trekanten løftes op i forskellige højder, hvilket vil udfordre hestens hjerne, koordination og nervesystem. Du kan også vælge at lave flere trekanter og placere dem ved siden af hinanden for at gøre øvelsen mere egnet til niveau 3. Hestens nervesystem fungerer lidt som et stisystem. Hvis hesten altid gør det samme og vælger den samme vej, vil mange af disse små stier lukke ned. Ved at gøre hesten bevidst og vænne den til “ekstra” stier i sit nervesystem bliver hesten bedre og bedre til at bruge hele kroppen ensartet.   

Niveau 

Alle kan lave denne øvelse, og den kan i princippet rides i alle gangarter. Hvis der er flere trekanter, bør de kun udføres i skridt, hvis hesten er uerfaren, og i trav, når hesten har en vis rutine, da volten ikke er mere end 6 meter i diameter.  

Niveau 1 

Træk eller rid hesten hen over trekantens ene bom på midten og fortsæt hen over den anden boms midte.  

Niveau 2  

Træk eller rid hesten hen over trekanten en fjerdedel fra en af bommenes midte og fortsæt hen over den modsatte spids på trekanten.  

Niveau 3 

Træk eller rid hesten hen over trekanten ved den ene spids og fortsæt i en skrå linje hen over den modsatte spids på trekanten.  

LÆS OGSÅ: Dyrlæge Michael Sinding: For mange heste er misforståede 

Foto: Malgré Tout

ZIGZAG  

Sådan gør du  

Placer bommene i et zigzag-mønster, så hver bomspids rører en anden bomspids, bortset fra den første og den sidste. Udfordr hesten ved at gøre zigzag-mønsteret smallere i den ene ende og bredere i den anden ende. Dermed skal hesten tage mindre og mindre skridt for at komme igennem formationen. På denne måde vil hestens koordinationsevne virkelig komme på prøve. For at gøre det endnu sværere kan du hæve bommene forskudt ved at lægge enderne oven på hinanden.  

Niveau 

Denne bomformation er relativ let for de fleste heste, såfremt du kun beder hesten om at udføre øvelsen i skridt og trav. Det anbefales at begynde med ikke at hæve bommene og at lave lige lang afstand mellem zigzag-mønsteret. Når hesten er tryg ved det, kan man justere på højde eller afstand.  

Niveau 1  

Lav formationen, så den danner et symmetrisk zigzag-mønster med lige stor afstand mellem hver bom, uden at bommene hæves over jorden. 

Niveau 2 

Lav formationen, så afstanden mellem bommene bliver mindre i den ene ende end i den anden.  

Niveau 3 

Lav formationen, så afstanden mellem bommene bliver mindre i den ene ende end i den anden, og løft bommene, så enderne ligger oven på hinanden. 

Foto: Malgré Tout

Gymnastisering til versade  

Sådan gør du  

Placer tre bomme i forlængelse af hinanden med cirka 10 cm mellem hver af bommenes ender. Læg derefter en bom på højre og venstre side af den midterste bom med en afstand på cirka 1 m. De yderste bomme fungerer som støttebomme. Din hest skal lave en blød slangelinje hen over de tre bomme, der ligger i forlængelse af hinanden, for at træne muskulaturen til at kunne lave en vellykket versade.  

Når du er kommet over med forparten, skal du allerede begynde at styre hesten tilbage over bommene igen, således at du får runding på hesten. Buerne skal være relativt små, men store nok til, at hele hestens krop kan være med i arbejdet. Uanset om du lykkes helt eller ej, så er denne øvelse gavnlig for hesten.  

Niveau 

Øvelsen kræver, at du har kontrol over din hest, og at du kan arbejde med forfinede signaler. Den skal som udgangspunkt udføres i skridt, men du kan vælge at fjerne støttebommene og prøve øvelsen i trav. Det bør du dog først gøre, når du føler, at du og din hest kan udføre en korrekt versade i skridt. 

Niveau 1 

Løsgøring og ledmobilisering  

Træder hesten over bommen med det forben, der er tættest på bommen, bliver øvelsen mere løsgørende og ledmobiliserende. Forbenet længst væk giver mere kontakt til de små mavemuskler og den bagerste del af lænden. Med andre ord er det aldrig spildt at ride denne øvelse – den vil altid gøre godt for noget. 

Niveau 2 

Indundergriben  

For at opnå optimal indundergriben, aktivering af hestens mavemuskler og fornemmelse for dens tyngdepunkt skal du sørge for, at det forben, der er længst væk fra bommen, er det, der træder over først. Øvelsen hjælper din hest til at (gen)finde balancen og forbedre sin vægtfordeling i versaden. Tydeliggørelsen af overtrædningen ind til tyngdepunktet giver desuden rytteren en mere klar fornemmelse for hestens indvendige bagben og tyngdepunkt. 

LÆS OGSÅ: Studie: Så mange gentagelser er optimalt, når man træner heste

Hvorfor træne versader over bomme?  

En udfordring ved at ride versader er, at hesten har svært ved at arbejde i bagparten, uden at forparten påvirkes. At ride versader over bomme træner hestens indundergriben med bagbenene alt imens, at den skal holde sammen på sin forpart. Hesten bliver nødt til at løfte forparten over bommene samtidig med, at den skal afvikle afskubbet bagfra. Dermed skal hesten tænke opad i sit bryst og i sin forpart, hvor den ellers kunne komme til at blive flad i sin bevægelse.  

Tak til Silja Springfeld og hendes skønne Oldenburger Springpherd vallak, Lucky Star, for at deltage i photoshootet. 

Følg Pauline Preston på Facebook.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce