Nødråb fra smedene: Bliv nu væk fra staldene, mens vi arbejder!

Som følge af Covid19 har ramt Danmark, har masser af mennesker fået hjemmearbejdsplads. Og det er noget smedene mærker. Vi her på redaktionen har fået en henvendelse fra registreret beslagsmed Per Andersen, som er talsmand for Danske Registrerede Beslagsmede og ejer af Vestegnens Hestebeslag, og hans bøn er klar: “Bliv nu væk, når vi kommer for at sko din hest.”

Vi fortsætter, det er vi jo nødt til

Da regeringen opfordrede til at holde hjulene igang i det private erhvervsliv, gjalt det også de danske registrerede beslagsmede. Smedene fortsætter derfor deres arbejde ufortrødent, for der er masser af heste, der stadig har behov for at få sko på. Men hvis de registrerede smede bliver smittede med coronavirus, kan dette ikke ske. Og hvad værre er, så kan det betyde fallit for mange smede, hvis de bliver syge, fortæller Per Andersen:

“Hvis jeg bliver smittet, betyder det konkurs for min forretning, og det samme gælder mange andre registrerede beslagsmede rundt om i landet.”

Mange ejere blæser på karantænen

Mange ser desværre karantænen som en mulighed for at tilbringe ekstra tid sammen med deres hest. Det betyder, at mange hesteejere er til stede, når smeden kommer. Det gør den registrerede smed ekstra udsat for smitte. Rideskolerne er gode til at respektere nedlukningen, men det er straks værre med privat-opstalderne.

Per Andersen uddyber, at han har fået flere tilbagemeldinger fra registrerede smede rundt om i Danmark, som fortæller, at mange opstaldningssteder er fyldt med mennesker i arbejdstiden:

“Folk tager det ikke seriøst. Igår (mandag, red.) var der lige så mange mennesker i staldene, som på en travl stævnedag. Mange folk på staldgangen, forældre med børn og voksne på samme sted. De glemmer, at stalden er lige så meget et smittested, som et klasselokale eller en cafe.”

Det er mennesker og ikke heste, der er i fare

Når der for eksempel er udbrud af kværke, er mange hesteejere enormt gode til at tage ansvar og isolere stalden for uvedkommende. Der gælder nogle helt konkrete forholdsregler, således at den registrerede smed ikke tager smitten med sig, fortæller Per. “Men med corona-virusen er det os, der risikerer at blive smittet, og det er lidt som om, at folk ikke tager det seriøst nok, uddyber han.

Per Andersen understreger desuden, at smeden ikke kan blive smittet med corona fra heste. For heste-corona er en helt anden slags sygdom.

Dyr kan ikke smitte mennesker med corona. Det er mennesker, der smitter mennesker.

Læs også: Corona fundet blandt danske heste – skal vi være bekymrede

Opfordringen fra de registrerede beslagsmede

Hvad smeden, ligesom alle andre brancher, der arbejder i øjeblikket, kan gøre, er, at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Og de anbefaler, at folk minimerer deres kontakt til andre.

I disse tider kører de registrerede beslagsmede, dyrlæger og leverandører nemlig stadig ud til staldene, og risikoen for at blive smittet med coronavirus er stor, hvis der er mange mennesker tilstede på én gang. Derfor håber smedene på forståelse for, at de kan være alene i staldene i arbejdstiden.

Derudover bør hvert opstaldningssted have et sæt retningslinjer for hvor mange hesteejere, der er til stede ad gangen og hvor mange heste, der må stå på staldgangen. Dertil kommer, at smede samt andre fagpersoner, såsom dyrlæger, behandlere og staldpersonale bør have fortrinsret.

Per Andersen slutter af med denne bøn:

“Bliv nu hjemme. I udsætter os beslagsmede og andre faggrupper for unødig fare for at blive smittet, når i opholder jer i staldene.”

Læs også: Når Corona lukker Danmark ned: Hvad gør du med hesten?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce