Forskere mener, at heste ikke kan lide at blive striglet

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at undertegnede redaktionsmedlem elsker at nørde den nyeste hesteforskning. Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at undertegnede redaktionsmedlem var ved at tabe både mund og næse, da hun læse om dette forskningsprojekt. For i følge et studie fra Frankrig, som netop er udgivet i det anerkendte tidsskrift Applied Animal Behaviour Science, skulle heste nemlig ikke bryde sig om at blive striglet. Så derfor får du her nogle tips til en vellykket striglning og grooming, som vi garanterer, at din hest kan lide.

At strigle, rede man, hale og rense hove skulle ikke være særlig behageligt for heste, mener forskerne fra det franske universitet Tours. Det skulle efter sigende være stressende, ubehageligt eller ligefrem smertefuldt for visse heste. Så meget, at nogle heste begynder at forudse, hvornår de skal strigles og bliver således ængstelige og stressede, før du overhovedet begynder. Andre kan blive aggressive, og vi ryttere er dårlige til at opfange deres signaler. Det er hovedkonklusionerne i det franske forskningsprojekt.

Forskerne har testet 69 hestes emotionelle tilstande under striglning, og mener således at kunne påvise flere negative end positive emotionelle reaktioner hos hestene. Faktisk udviste kun 5% af hestene at de brød sig om børsten, hvorimod mange af hestene udviste aggressiv eller stresset adfærd under forsøgene. Hestenes kortisol- og oxytocinniveau (velbehagshormonet) samt hjerterytme blev monitoreret under og efter forsøgene. Der var ni tilfælde af truende adfærd mod rytteren, hvor hesten direkte bed ud efter personen, eller stod meget uroligt under striglningen.

Hvorfor nogle heste ikke kan lide at blive striglet

Forskningsprojektet fortæller ikke noget om, hvorfor hestene ikke kunne lide strigleseancen, men vi har nogle bud på hvorfor. Grunde til at heste udviser konfliktadfærd under striglning, handler sandsynligvis om, at det gør ondt eller irriterer den. Faktisk er heste særdeles sensitive og har en meget veludviklet følesans. De kan for eksempel føle en flue overalt på huden, selv gennem hårlaget. De kan “sitre” med musklerne, der hvor insektet sidder og således undgå for mange stik eller infektioner.

Det er derfor ikke nødvendigt at lægge mange kræfter i, når hesten skal strigles. Ej heller er det nogen god ide, at strigle den med en hård plastikstrigle på områder, hvor den er særlig følsom. I sidste ende kan det nemlig resultere i, at de mange små nerveender, der sidder under huden knuses og bliver ufølsomme.

Andre aspekter, der kan gøre sig gældende, i forhold til om heste kan lide at blive striglet eller ej er, om de er stressede i forvejen eller har ondt i deres muskler. Hvis hesten eksempelvis er taget væk fra flokken, og lider af seperationsangst, er strigle-proceduren dømt til at ende galt.

Læs også: Lær, hvad hesten fortæller med sin mund

Tips til en god strigleprocedure

Vi mener, at striglning er en emotionel positiv oplevelse for de fleste heste – hvis det gøres rigtigt. Strækker hesten halsen, smasker, gaber eller ligefrem ‘klør tilbage’, så ved du, at du er på rette vej. Så stiger niveauet af oxytocin i blodet, som er det hormon, som giver en følelse af velbehag i kroppen. Her er et par enkle tips til en god strigleprocedure:

Tips til din strigleprocedure
  • Sørg for et roligt miljø uden for mange udefrakommende forstyrrelser. Det skal være en god og afstressende oplevelse for dig og din hest.
  • Gnub hesten med en gummignubber på de områder, den godt kan lide. Gnub aldrig direkte på rygsøjlen eller andre steder din hest finder ubehageligt. Og lad være med at tro, at du skal lægge alle dine kræfter i gnubberen, før det er rart. Heste er følsomme dyr, så less is more i forhold til striglning.
  • Vær opmærksom på om din hest kan lide, det du gør. Tjek efter tegn på velbehag i ansigt. Vibrerer huden, står den uroligt eller lægger ørerne tilbage, prøver den at fortælle dig, at det ikke er rart.
  • Brug gerne børster, der er lavet af naturhår. Mange heste bliver nemlig forskrækkede af statisk elektricitet.
  • Lær hvor hestens erogene zoner er. For eksempel er mange heste glade for at få nulret ørespidser.

Ellers tjek Camillas video som inspiration til din striglerutine

Artiklen er oprindeligt bragt i august 2019

Læs også: Cut or not? – Kastanjer

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce