Cut or not? – Kastanjer

Nogle synes det er det ulækreste i hele verden – andre kan ikke stoppe med at pille dem af. Vi snakker om hestens kastanjer og ikke dem, der hænger på træerne om efteråret. Men hvorfor er de der? Og har de overhovedet nogen funktion?

Lad os starte fra bunden med nogle (lidt skøre) teorier:

  • På engelsk kaldes kastanjer også for Natte-øjne, hvilket er lidt mærkeligt. Hvad der er endnu mere mærkeligt er, at folk i gamle dage troede, at hesten kunne se med dem i mørke. Den teori tror vi ikke holder..
  • Mange tror, at kastanjerne er en rest, af det man kalder ‘en vestigial tå’, altså noget knogle fra en tå, der ikke længere har nogen funktion, som følge af evolutionen. Den nyeste forskning viser dog, at det ikke har noget på sig.
  • De fleste heste idag har kastanjer på alle fire ben. På forbenet sidder de oppe over knæet, og på bagbenene sidder de nede under hælbenet. Altid på indersiden. Men islændere og zebra’er mangler ofte dem, på bagbenene.
  • Nogle kloge hoveder mener, at kastanjerne er en duftkirtel. De har nemlig en meget speciel lugt. Et gammelt overtro siger også, at har du et stykke kastanje i lommen, vil hestene automatisk komme til dig på folden for at undersøge lugten. Vi har dog ikke selv afprøvet denne teori..

Læs også: Cut or not? – Ørehår

Kastanjer og pleje
Kastanjer fåes i mange forskellige størrelser og former. Nogle heste har aflange, andre dråbeformede kastanjer. Det er også meget forskelligt, hvor hurtigt de vokser. Den nemmeste måde at holde dem pæne og korte er, ved at pille dem af, når de er våde. Alternativt kan du give dem en omgang babyolie. Vi anbefaler ikke, at du bruger kniv eller saks, da du kan risikere at skære for dybt, og det vil bløde (- Vi har prøvet det!).

Nogle heste er langt fra begejstrede over at få dem pillet af. Vi tror, det skyldes tidligere negative erfaringer, som hesten har oplevet. Måske den i sin fortid har fået skåret hul på sin kastanje i forbindelse med trimning? Det kan også være at den bare ikke kan lide følelsen af at få dem pillet af. Husk derfor at have god tid og masser af godbidder, så dig og din hest får en god oplevelse.

Læs også: Cut or not? – Mulehår

Andre dyr er helt vilde med hestens kastanjer, især hunde. Har du nogensinde bemærket, at hunden har spist dem efter du har pillet dem af?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce