Derfor bør du holde dig fra at klippe hestens mulehår – og de øvrige følehår

Har du nogensinde præsenteret din hest for noget, den synes er farligt? Den vil måske stive sig i kroppen, stå med store øjne og udspilede næsebor, hvorefter den vil støde til objektet med sin mule. Det gør den ikke kun for at lugte til det. Det er faktisk ret sandsynligt, at hesten allerede har lugtet genstanden på lang afstand. Hvad den derimod også gør, er at komme i kontakt med objektet ved hjælp af de lange stride hår, der gror omkring mulen.

Annonce

Et vigtigt sanseorgan

Mulehår, følehår eller knurhår – kært barn har mange navne. Som hesteejer skal man ikke underkende betydningen af disse. Hårene er som regel kraftige og lange og findes omkring næseparti og øjne. De adskiller sig fra hestens normale hår, fordi de er et sensorisk organ. Når en hest føler sig komfortabel nok til at undersøge en genstand tæt på, vil den tage kontakt ved hjælp af disse hår, som igen sender informationer via nervebaner i rygmarven og op til hestens hjerne.

I modsætning til, hvad nogle hesteejere tror, så har de faktisk en vigtig funktion for hesten. Heste bruger dem blandt andet til at placere objekter foran sig, som for eksempel at finde frem til hvor strømtråden er på hegnet, hvor foderet er eller vandoverfladen i vandtruget. De beskytter hesten mod det ydre miljø og beskytter nogle af de mest vitale dele for hestens naturlige overlevelse, nemlig øjne og mundområde.

Læs også: Nu gælder forbuddet: Slut med at trimme hestens følehår 

Den blinde vinkel ved hestens hoved

Som ryttere er vi opmærksomme på hestens blinde vinkler og hvordan dens synsfelt fungerer. Men har du også tænkt på, at der er en blind vinkel lige foran hestens hoved og bed dens mule? Her spiller mulehårene lige såvel som hårene omkring hestens øjne en vigtig rolle. Hårene omkring mulen føler og mærker, hvad øjnene ikke kan se, mens følehårene omkring øjnene gør det muligt at opfange udefrakommende ting som for eksempel et insekt eller en gren. På den måde kan øjet nå at lukke sammen, inden genstanden kommer helt tæt på og måske skader øjet. Med andre ord er følehårene i hele hestens ansigt af stor betydning, når den skal afgøre, hvad der er sikkert, og hvad der er farligt.

Lad mulehårene gro

Som hesteejere har vi ansvar for at vores heste trives. Lad derfor mulehårene – og de øvrige følehår i hestens hoved – gro i stedet for at klippe dem af kosmetiske grunde. Der hersker ingen tvivl om, at de har en vigtig funktion for hesten.

Læs også: Heste ser verden 15 % større end mennesker

Annonce

Kilder

Horsesport: Exploring the Ethics and Legalities of Trimming Horses’ Whiskers

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce