Illustration: Sådan fungerer hestens syn

Hestens syn er ret unikt. Heste kan som bekendt se næsten 360 grader rundt om sig selv. Men der er forskel på, hvor godt hesten ser hele vejen rundt. Har du nogensinde tænkt over det? Når du forstår, hvordan hesten helt konkret ser verden, vil du måske også bedre kunne forstå, hvorfor hesten reagerer, som den gør, hvis den bliver bange for noget, der er kommet ind i dens synsfelt, men som den måske ikke helt kan se skarpt for sig endnu.

Annonce

Læs også: Et fantastisk hesteliv uden øjne: Mød blinde Endo

Binokulært og monokulært syn

Hestens synsfælt er delvist binokulært og delvist monokulært. Det betyder, at den ser noget af verden med to øjne, mens andet kun opfattes med det ene øje. Det binokulære syn, som består af begge hestens øjne, er skarpt og kan nemt afstandsbedømme. Derimod er de to monokulære synsfelter mere uskarpe og er primært i stand til at opfange bevægelser. Vi har prøvet at illustrere det for dig på tegningen her.

Hestens synsfelt

Den omvendte trekant, hvorpå der står “Hest” skal illustrere hestens krop. Pilen ovenover illustrerer synesretningen. Området markeret bag hesten er blindt. Desuden skal det tilføjes, at hesten ikke er i stand til at se ting nedenfor sit hoved. Derfor har den følehår til at mærke, hvad der er under dens hoved, fx græsstrå og vand.

Som du kan se, er det kun en lille del af hestens samlede synsfælt, der er binokulært. Det er ca. 65 grader. Dette synsfelt er omtrent lige så skarpt, som vi kender det fra vores eget syn.
Resten af hestens synsfelt er monokulært. Fordi den her kun kan se, hvad der foregår omkring den med ét øje, vil den ofte blive forskrækket, hvis noget pludselig kommer ind i dens synsfelt. Først når du har vendt hesten rundt eller måske drejet dens hoved, så dens binokulære synsfelt kan registrere det, vil din hest rent faktisk være i stand til at se, hvad det er.

En mindre farveskala

Det mest omdiskuterede spørgsmål må være, hvorvidt hesten er i stand til at se farver. Og svaret må være et moderat ja. De kan nemlig se nogle farver, men ikke i samme grad som os mennesker. Vi er såkaldte trikomater, hvilket betyder, at vi kan opfatte og skelne mellem de tre primærfarver rød, gul og blå – og blandinger heraf. Heste er derimod dikromater, hvilket betyder, at de har en mindre farveskala at opfatte verden ud fra. Derfor ser heste verden i mere grålige nuancer end os mennesker, men absolut ikke i sort-hvid. Desuden er det påvist, at heste ser bedre end mennesker i mørke, men dårligere end mennesker i dagslys.

Læs også: De 10 farligste ting ifølge hesten

Sådan er din hests syn på verden

På videoen herunder kan du se, hvordan din hest – med største sandsynlighed – ser verden omkring den. Den er lavet af et fransk hestecenter, der arbejder med horsemanship. Skal man tro videoen, så er det ganske tydeligt, hvordan det yderste af hestens synsfelt er sløret, men bliver skarpere og skarpere jo mere centreret, man kigger. Øverst i videoen kan du se, hvordan det hele ser noget mere farverigt ud for en rytter. Tror du også, at din hest ser verden sådan?

Annonce
Video af hestens syn
Klik på billedet os se en point of view-video af hestens syn, lavet af Haras de la Cense.

Læs også: Heste ser verden 15 % større end mennesker

Kilder

Århus Dyrehospital: Hestens syn
Horse & Hound: How does your horse see?
Practical Horseman: Equine Depth Perception

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce