Et fantastisk hesteliv uden øjne: Mød blinde Endo

Kender du Endo? “Endo the Blind”, kalder man ham. På grund af en øjensygdom har han for et par år tilbage fået opereret begge sine øjne ud. Derfor kan han absolut intet se, men han klarer sig helt fantastisk som en blind hest. Faktisk er det ikke til at tro, hvordan en hest uden syn kan leve som andre rideheste. Det er takket være tre ting: Endos egen og helt enorme fightervilje, hans utroligt tålmodige ejer, og hans miniatureven, der fungerer som “førerhest”.

Historien om Endo er en historie om en hest, der kæmper for at få livsglæden tilbage, og så er det historien om en ejer, der gør alt for at give sin hest en ny chance. Endo lærer os, at en mørk skæbne ikke er en dårlig skæbne – tværtimod.

Annonce

Læs også: Video: Sådan fungerer hestens syn

Video: Mød Endo

Inden du læser videre, bør virkelig du se denne FEI-video af Endo og hans ejer, Morgan. Det er ikke til at tro, at Endo ingenting kan se!

Morgan og Endo

Lad os begynde dér, hvor det hele startede: Da Endo og Morgan fandt hinanden. Siden hun var kun 13 år, har Morgan kendt Endo, og han var blot et lille, få måneder gammelt føl. Hun fik ham af sin bedstemor, der lod hende vælge en hest fra sin hesteflok, som skulle blive hendes egen – og det blev altså Endo. Se her, hvilken sød lille én, han var.

Endo the Blind som føl.
Foto: endotheblind.com / Morgan Wagner

Siden dengang har Morgan og Endo oplevet uendeligt mange ting sammen, og de har altid været tætte. Men da Endo var 8 år gammel skete der noget, som ændrede alt for dem. Heldigvis har det også kun været med til at styrke deres forhold. Her får du historien om, hvordan Endo mistede sit syn.

Da øjnene måtte fjernes

En dag bemærkede Morgan noget unormalt ved Endos øjne. Hun var helt sikker på, at han havde ondt i dem, for de væskede, og han blev ved med at knibe dem sammen. Hurtigt blev dyrlægen tilkaldt, og her blev det konstateret, at Endo havde fået sygdommen Equine Recurrent Uveitis (også kaldt “måneblindhed”), som er den mest almindelige årsag til, at heste bliver blinde. Derudover havde han også grøn stær og grå stær.

Først prøvede Morgan at mindske Endos smerter ved at fjerne alle støv- og allergikilder, som kunne være med til at irritere hans øjne. Han fik medicin, øjnene blev smurt ind i salve, han kom kun ud om aftenen og natten for at undgå sollyset, og dyrlægen kom forbi adskillige gange for at give ham stærkere medicin. Men intet hjalp. Hans øjne gjorde bare mere og mere ondt. Til sidst nærmest bristede hans højre øje, og han ville ikke spise, fordi det gjorde så ondt. Øjet stod ikke til at redde. For, at han kunne slippe for smerterne, skulle det enten opereres ud, eller også skulle han aflives. Morgan besluttede selvfølgelig, at Endo skulle have en chance, så øjet blev fjernet. På billedet kan du se, hvordan Endo så ud efter operationen.

Den blinde hest Endo.
Foto: endotheblind.com / Morgan Wagner

Desværre syntes Endo ikke, at det nye liv som halvblind hest var sjovt. Han var bange og rystede, når han var alene. Kun når Morgan var der, virkede han rolig. Midt i alt dette blev det højre øje stadigt dårligere, og Morgan måtte tage beslutningen om, at også det var nødt til at blive opereret ud. Derfor begyndte Morgan at vænne ham til livet som en fuldstændig blind hest. I korte perioder dækkede hun hans øjne til og øvede kommandoer med ham. Selvom han i starten var bange, lærte han at stole på Morgans og følge hendes instrukser.

Endos højre øje blev fjernet omkring et halvt år efter det første. Denne gang kom han sig meget hurtigere og udviste en helt andet selvtillid. Selv er Morgan sikker på, at de mange timer, hun brugte på at vænne Endo til livet som blind, gjorde forskellen. Samtidigt var Endno også nu fri for smerter, og det gav ham en fornyet glæde ved livet.

Førerhesten Cinnamon

Da beslutningen om Endos bogstaveligt talt mørke skæbne var taget, gik Morgan straks i gang med at lede efter en ven til ham. Det var nemlig rigtig vigtigt for hende, at han ikke kom til at føle sig alene i mørket. Heldigvis fandt hun den lille miniaturehoppe, Cinnamon, som i dén grad trængte til et nyt hjem. Hun var i rigtig dårlig stand, da Morgan overtog hende, men i dag har hun det godt.

Annonce

Cinnamon bor sammen med Endo, både i boksen og på folden. Hun giver ham selskab og viser ham vej, fordi Endo altid kan dufte og høre, hvor hun er. Det eneste tidspunkt, de ikke er sammen, er når Morgan træner med Endo, for så overtager hun selv førerrollen. Desuden er Cinnamon bestemt ikke glad for at være væk fra sin flok, så det passer hende fint at blive hjemme. Endo kan sagtens være væk fra hende, men han er altid glad for at finde ud af, at hun igen er der, når han kommer tilbage. Se engang, hvor fine de to er sammen.

Blind hest Endo the Blind står i boksen.
Som en blind hest, finder Endo tryghed i at have en ven ved siden. Foto: FEI / Morgan Wagner

Et fantastisk hesteliv

Selvom Endo er en blind hest, så har han et fantastisk liv. Han kan stort set det samme, som en hest med synet i behold. Han kan rides, springe, gå gennem forhindringsbaner, køre i trailer og tager tit med Morgan ud til konkurrencer og opvisninger. Han har virkelig vist, at han er en fighter, og at han vil leve trods mørket. Det er uden tvivl også takket være Morgans tålmodighed og lille Cinnamons selskab. Uden de to kunne han ikke gøre alle de ting, som hører et rigtigt hesteliv til.

Endo er et vidunderligt eksempel på, at blindhed ikke bør tolkes som en dødsdom for en hest. Han har bevist, at en fremtid ikke behøver at være lys, for at være god. For Endos liv er både mørkt og godt – ja, faktisk er det ret fantastisk. Han har altid ørerne fremme, og han leger præcis lige så meget på folden som alle de andre heste. Hvad mere kan man ønske sig? Der er ingen tvivl om, at det var det rigtige for Endo at få fjernet øjnene, så han kunne få et liv uden smerter.

Blind hest Endo the Blind laver tricks.
Selv som en blind hest kan Endo lave tricks. Foto: endotheblind.com / Morgan Wagner

En populær herre

Både på de sociale medier og ude i virkeligheden er Endo en populær herre. Ikke kun, fordi han mangler begge sine øjne, men også fordi han kan så mange ting trods sit manglende syn. Se for eksempel videoerne herunder, hvor Morgan viser, hvordan hun får Endo til at springe ved hjælp af en mundtlig kommando.
Du kan følge Endo og Morgan på deres Instagram-profil, @endotheblind.morgan eller på deres Facebook-profil @endotheblind.

Artiklen er oprindeligt bragt i april 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce