3 tricks: Gør din hest gode venner med ormekuren

Snart skal vi til det igen. Du skal (måske) til at give ormekur til din hest. Som regel er det hverken den store fornøjelse for hesten eller for den person, der skal stå på tæer og have meget lange arme for at give den det. Heldigvis findes der en håndfuld smarte tricks til at gøre hele seancen lidt mere fredfyldt. Vi har forhørt os lidt rundt omkring og snuset jer læsere lidt i krogene. Dermed har vi fundet tre gode af slagsen, der på hver sin måde hjælper hesten til at overkomme den knapt så lækre smag af parasitdræbende medicin.

Annonce

Læs også: Britisk dyrlæge hylder den danske måde at give ormekur på: “Det er fremtiden”

Det psykologiske trick:
Put æblejuice i en tom sprøjte

Hvis du har mulighed for at låne en brugt oralsprøjte, eller hvis du har været så smart at gemme én, kan du fylde den op med for eksempel æblejuice. Det vigtigste er, at det er noget, som hesten rigtig godt kan lide. Tricket er at give hesten denne sprøjte, lige inden du giver den rigtige ormekur. På den måde lærer du hesten at forbinde oralsprøjten med andet end den ulækre smag af ormekur. Du kan selvfølgelig også putte alt muligt andet end æblejuice i – for eksempel vandet fra mash. Det er i øvrigt en rigtig god metode at bruge til unge heste, som skal stifte bekendtskab med ormekuren for første gang. Det kan i hvert fald være rigtig svært at overbevise hesten om det modsatte, når den først har erfaret, at en oralsprøjte altid er lig med ubehag.

Kognitiv indlæring

Tricket med æblejuicen bygger på princippet om kognitiv indlæring. Det er en gren af psykologien, hvor man tror på, at et dyr – eller et menneske – altid vil forbinde en genstand med en bestemt følelse, den har oplevet i forbindelse med genstanden. Denne følelse vil danne grundlag for dyrets handling, der den sættes over for genstanden. For at lære din hest at forbinde en oralsprøjte med andet end ubehag, er det altså vigtigt at du gør det til en god oplevelse, bl.a. ved at putte noget i, som hesten godt kan lide.

Det forælderagtige trick:
Gem kuren i æbler eller mash

Hvis din hest lukker munden fuldstændig sammen og stikker hovedet helt i sky ved synet af en oralsprøjte, så er der også en anden løsning. Egentlig skal du bare gøre, som når en forælder gemmer grøntsagerne for børnene i lasagnen: Udhul et par æbler og sprøjt kuren ind i dem. Top dem med hestens foder og læg dem i krybben – rigtig gerne sammen med resten af hestens foder. En anden mulighed er at sprøjte ormekuren ned i hestens afkølede mash eller i dens daglige foder. Så skal du bare krydse fingre og håbe på, at hesten ikke opdager noget. Se bare her, hvordan en bruger på Instagram har båret sig ad.

Tricket kræver uden tvivl, at din hest ikke er for skeptisk anlagt. For uanset hvor mange æbler eller hvor meget foder, du forsøger at gemme kuren væk i, så vil måltidet nok langt fra smage, som det plejer. Der skal i hvert fald nok lidt madglæde til at overtale smagsløgene.

Det snu trick:
Sæt en gulerod omkring sprøjten

Til de rigtig kræsne heste er der en sidste løsning. Her handler det hverken om kognitiv indlæring eller om at gemme grøntsagerne i lasagnen. Det handler faktisk bare om snyd. Det eneste, du skal gøre, er at udhule en gulerod med en lang, tynd kniv eller en stor saks. Det er måske nok lettere sagt end gjort, men det er altså ret smart! Fordi guleroden sidder fast på sprøjten, vil hesten – forhåbentlig – forsøge at gnave den af. Og imens den er i gang med det, kan du lige så snedigt trykke ormekuren ind. Pas selvfølgelig på, at din hest ikke tygger så hårdt, at den bider sprøjten over.

Det eneste minus er, at din hest helt sikkert bliver skuffet, når den forventer smagen af gulerod, men i stedet møder de beske toner af parasitdræberen. Derfor bør du nok også give den godt med gulerødder bagefter, så den ikke føler sig holdt helt for nar, og så den er villig til at tage imod “gulerodssprøjten” en anden gang.

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Regan (@r.equine_) den

Gør det til en god oplevelse

Til sidst vil vi nævne, at et trick selvfølgelig aldrig virker bedre end den oplevelse, det giver hesten. Det er udelukkende den, der giver hesten sin ormekur, som kan sørge for at skabe en så god oplevelse som muligt. Overvej derfor, om du vil have andre til at give din hest sin kur, eller om du måske selv bør gøre det. Så ved du i hvert fald, hvordan det er blevet gjort. Man kan komme rigtig langt med tålmodighed og forståelse – og en masse ekstra godbidder.

Læs også: Bruger du pæren?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce