Britisk dyrlæge hylder den danske måde at give ormekur på: “Det er fremtiden”

Så er det ved at være tid til at vores kære heste igen skal tjekkes for orm, og muligvis have en omgang ormekur. Men sådan som vi gør det her i Danmark, er faktisk ikke sådan det gøres i alle andre lande. En britisk dyrlæge var henover sommeren ude og hylde den danske måde og sige, at det er vejen frem.

Læs også: 3 tricks: Gør din hest gode venner med ormekuren

Annonce

Advarsel: Mange heste kan dø

Mediet Horse & Hound har flere gange skrevet artikler, der advarer mod måden man giver ormekur på i mange lande. De omtaler denne advarsel som om, at vi er på vej mod en ‘kolik-dommedag’, og at der er behov for at ændre måden, man giver ormekur på i praksis. Her i Danmark gør vi det heldigvis allerede på en mere optimal måde, som andre lande nu er begyndt at se op til.

I forlængelse af denne advarsel, har mediet henover sommeren udgivet en artikel med dyrlæge og medicinekspert David Rendle, som også tager fat i denne situation. På et webinar fortalte han om, at man er nødt til at tænke sig om og finde nye måder at give ormekur på. Hvis ikke det ændres i praksis, vil et stort antal heste formegentlig dø.

“Vi får ikke nogle nye behandlingmuligheder på kort sigt, og derfor er vi nødt til at finde nye strategier for at kunne klare den,” fortalte Rendle, og fortsatte: “Vi er nødt til at være forsigtige med, hvordan vi bruger disse lægemidler, hvis vi ikke skal komme i en situation, hvor vi mister et stort antal heste, fordi vi ikke kan kontrollere deres parasitter.”

Hest får ormekur
Foto: Canva Pro

Resistens

Grunden til at der er denne advarsel er på grund af muligheden for, at parasitterne (ormene) bliver resistente overfor ormekuren. Dette sker, når hestene får unødvendig ormekur, og ormene dermed bliver udsat for behandlingen uden grund.

Grunden til at man i mange lande giver ormekur, uden at tjekke behovet for det først, er at man, i følge Rendle, i 1960 fik et mål om at eliminere alle parasitter i hestene. Dette mener han dog er misvisende. I følge Rendle, bør man nemlig kun have for mål at fjerne nok parasitter, således at hestene ikke bliver syge af dem, og så lade de nye parasitter (som ikke har været udsat for behandling) blive. På denne måde kan resistensen heller ikke bringes videre i reproduktion af parasitterne.

Derfor siger han: “Den nuværende praksis med ormekure er uholdbar. Resistensen er på et alarmerende niveau, og den er uigenkaldelig. Det er svært at få dette budskab over til folk, da de ikke ser truslen, og når de gør det, er det for sent.”

Læs også: Borrelia hos heste: Det skal du vide

Annonce

Den danske måde

Her i Danmark gør vi det dog på en anden måde en mange andre lande, og derfor udpeger Rendle Danmark som et forbillede. Her skal man nemlig bevise, at hesten har brug for ormekur, hvis man skal have mulighed for at købe en behandling. Dette tjekker vi via en gødningsprøve, som de fleste hesteejere får lavet i hvert fald en gang om året. Hermed er det altså kun, hvis hesten er så påvirket af orm, at den har brug for behandlingen, at ejeren kan få lov at købe en ormekur til den.

Udover Danmark, så nævnes Sverige også som et land, der gør det anderledes. Her kan man nemlig kun købe en ormekur på recept. Det viser sig, at forbruget af ormekur er faldet markant i både Danmark og Sverige, hvilket gør de to lande meget interessante at se på. Ved at forbruget af ormekur er lavere, bliver risikoen for resistente parasitter nemlig også lavere, og dermed fortsætter kuren altså med at virke på parasitterne, og vi kan derfor fortsætte med at hjælpe vores heste, hvis de har for mange parasitter.

Dette mener Rendle er vejen frem, og han understreger, at det er “den eneste måde at bevare vores hestes sundhed og velfærd på lang sigt”.

Læs også: Her bør du fjerne klatter på folden

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce