Borrelia er en sygdom, som kan være svær at identificere. Ofte kan man ikke finde ud af, hvad en hest fejler, men kan mærke, at der er noget galt med den. Der er nemlig mange forskellige symptomer på borrelia hos heste, som kan minde om symptomerne på andre lidelser.
Læs også: Har din hest irriteret hud? Hjælp den på vej til at blive stærk og sund
En tur i skoven kan være et skønt afbræk fra den daglige træning i ridehallen eller på ridebanen, men du kan desværre risikere at få ubudne gæster – og sygdomme – med hjem efter en god tur i skoven. Forår og sommer er det nemlig ikke kun sæson for rideture i det blå. Det er også sæson for flåter og potentielt set borrelia.
Lille dyr – stor skade
Trods deres lille størrelse kan flåter gøre stor skade på heste såvel som mennesker. Flåter trives særdeles godt i let fugtige miljøer, hvor der er mildt og skyggefuldt – eksempelvis en skov, men krat, moser og egne giver også flåter gode levevilkår. Her vil de ofte være at finde i højt græs, hvor den lever af blod fra andre dyr – herunder desværre mennesker og heste.
Når en flåt først bærer på borrelia-bakterien, kan den let give bakterien videre til dyr såvel som mennesker. Den suger blod fra sit værtsdyr og kan så potentielt set smitte videre herfra. I den forbindelse er det vigtigt at understrege, at et flåtbid i sig selv sjældent er et problem, da der ikke er nogen garanti for, at flåten bærer borrelia. Der vil ofte skulle mange flåtbid til, før det kan påvirke en hest på anden vis, såfremt flåten ikke bærer på borrelia.
Vidste du? Den typiske højsæson for flåter er april til oktober, men det afhænger naturligvis af temperaturene og de generelle vejrforhold i Danmark.
Læs også: Er din hest fotosensibel?
Symptomerne svære at afkode
Symptomerne på borrelia kan være svære at afkode. Ofte kan det være symptomer, som også kan handle om andre ting, og derfor er det ikke så lige til at sige, om din hest er blevet udsat for borrelia i forbindelse med et flåtbid. Desuden vil flåtbidet i sig selv sjældent gøre ondt.
Symptomerne på et flåtbid vil ofte begynde med rødme og hævelse der, hvor flåten har bidt sig fast, og dette kan sprede sig til andre steder på hesten. Det vil vise sig i dagene og ugerne efter et bid.
Desværre kan borreliose ligge latent i hesten i flere måneder, før det for alvor viser sig. Symptomerne kan være diffuse, og derfor kan blodprøver være vejen frem, hvis man er i tvivl.
Hvad er borrelia?
Borrelia bliver også kaldt borreliose. Det er en infektion, som bæres af flåter – det er dog langt fra alle flåter, som bærer smitten. Infektionen skyldes bakterien borrelia burgdoferi. Det er en yderst alvorlig og kronisk inflammatorisk sygdom, som påvirker op til flere af hestens organer og dens generelle velbefindende. Borrelia vil rejse gennem hestens blod, og det kan give lokale inflammatoriske reaktioner over det meste af kroppen. Derfor kan det også være svært for en dyrlæge at vurdere, om din hest er blevet ramt af borrelia. Det er altså flåten, som bærer infektionen, og den kan dermed gives videre til hesten. Smitte med borrelia sker som oftest, hvis flåten har siddet på din hest i omkring et døgn.
Det er vigtigt at understrege, at flåter og tæger ikke er det samme. Tæger er harmløse og planteædende insekter, hvor en flåt derimod er et lille sort eller rødbrunt leddyr. Den er beslægtet med både mider og edderkopper, og den hører til under spindlerne. Hvor en tæge ligner en bille og har seks ben, har en flåt otte ben.
En flåt lever mellem to og tre år, hvor den udvikler sig fra en larve på størrelse med en tiendedel af en millimeter til omkring tre millimeter som fuldvoksen. Det kan virke helt utænkeligt, at så lille et dyr kan lave så stor skade på et kæmpe dyr som en hest, men ikke desto mindre skal den lille spindler tages meget alvorligt – ved heste såvel som ved mennesker.
Overførelse af smitte
En flåt kan hverken hoppe eller flyve, men den kravler derimod fra et dyr – eller menneske – til et andet. Når de har spist blod her, vil de falde til jorden, hvor de enten lægger æg eller finder et nyt sted at suge blod.
Som oftest vil man slet ikke mærke det, når en flåt bider sig fast. Dette skyldes, at flåtens spyt indeholder bedøvelsesmiddel, som gør, at biddet ikke vil gøre ondt. Det vil måske klø ganske lidt, og derfor er det ikke altid, man mærker det lige i øjeblikket. Men hvis en inficeret flåt får lov at sidde på enten mennesker eller dyr, kan dens bid udvikle sig til borrelia.
Læs også: Guide: Foldens giftige planter
Blodprøve kan give svar
Som hesteejer ved du, at der kan være mange årsager til, at din hest ændrer adfærd eller bliver halt eksempelvis, som ellers er nogle af de velkendte symptomer på borrelia. Derfor kan det være svært at vurdere, hvad adfærdsændringerne skyldes.
En blodprøve vil kunne vise, om din hest har været udsat for smitte med borrelia, men den vil ikke kunne bekræfte en aktiv infektion. Derfor vil udelukkelsesmetoden også være en hjælp til at vurdere, om der er tale om borrelia eller anden sygdom.
Hvad kan du gøre?
Du kender din hest bedst, så du skal altid tage det alvorligt, hvis din hest pludselig ændrer adfærd. Hvis ændringen sker i flåtsæsonen, kan du med fordel tjekke din hest igennemfor flåter.
Der findes desværre ikke en vaccine eller et andet vidundermiddel, som kan holde flåter væk og dermed forebygge flåtbid. Det bedste råd er derfor, at du undersøger din hest regelmæssigt for flåter, når disse er i sæson – og får fjernet flåterne hurtigst muligt, hvis uheldet er ude, og du finder en flåt på din hest. Flåter vil typisk søge hen, hvor der er varmt, mørkt og fugtigt på din hest. Det vil sige, at du ofte kan finde dem i ørene, under kæben, under manen eller mellem benene. Dette er alle steder, hvor hestens hud er relativt tyndt, og det er derfor lettere for flåten at bide sig fast.
Eftersom en flåt er relativt lille, er det bedste råd, at du mærker dig frem, da den kan værre svært at spotte med det blotte øje. Mærk efter små buler eller ujævnheder i din hests pels, da disse kan afsløre en flåt, som endnu ikke har nået at suge så meget blod endnu.
Læs også: Sæsonen for flåter er begyndt – derfor har 20 % Borrelia
Hvor befinder hesten sig?
For at undgå flåter kan du med fordel tænke ekstra over, hvor din hest befinder sig. Du kan med fordel undgå at ride ture i skovområder og lignende i foråret og efteråret, som er højsæson for flåter. Derudover kan du få forskellige insektmidler, som i hvertfald kan være med til at holde flåterne lidt på afstand. Disse skal gerne sprøjtes eller smøres på de områder, som er særligt udsatte – herunder mave og ben eksempelvis, som vil være i tæt kontakt med højt græs og lignende. Påfør gerne insektmiddel med jævne mellemrum, så du er sikker på, at det virker optimalt.
Derudover kan du også tænke over, hvor din hests fold er placeret. Fugtige engarealer med mange træer og buske er ideelle forhold for flåter. Sørg derfor gerne for at indhegne de fugtige arealer og fjerne større beplantning på folden. Hvis det er muligt, kan du med fordel forsøge at holde eksempelvis dådyr væk fra folden, da disse kan bære rundt på flåter.
Fjern flåten rigtigt
Hvis du skulle være så uheldig at finde en flåt på din hest, skal du helst bruge en flåtfjerner, da denne er med til at sikre, at du fjerner flåten korrekt. Du må nemlig aldrig blot hive en flåt ud af hverken heste eller mennesker. Når flåten bider sig fast, vil den nemlig bore sine munddele ind igennem huden, og derfor skal flåten drejes ud. Hvis du er helt sikker på, at flåten er kommet ordentligt ud, kan du med fordel putte noget bakteriedræbende middel på ved bidet og holde øje med området den kommende tid.
Vidste du? Man bør aldrig nulre flåten ud med olie, vaseline eller margarine. Det kan få flåten til at tømme sit maveindhold, hvilket øger risikoen for at overføre borrelia og andre flåtbårne sygdomme. Du må desuden heller ikke forsøge at fryse eller brænde en flåt væk, da det vil have samme effekt.
Behandling af flåtbid
Hvis uheldet er ude, og din hest er blevet bidt af en flåt, skal du fjerne den hurtigst muligt og herefter holde øje med betændelseslignede tilstande omkring det sted, hvor hesten er blevet bidt. Det kan tage flere uger, før denne betændelse går helt i sig selv igen. Hvis din hest har fået borrelia af flåtbidet, vil behandlingen bestå af en antibiotikakur, og hesten bør følges tæt af en dyrlæge.
Hvis din hest får den rette behandling i tide, kan den sagtens klare sig fint efter smitte med borrelia, selv om der dog altid vil være en risiko for, at de kliniske symptomer vender tilbage på trods af god effekt af behandlingen. Derfor skal du altid rådføre dig med din dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hest har borrelia – dyrlægen vil kunne rådgive både undervejs og i tiden efter.
Læs også: Tisser din hest meget? 3 alvorlige grunde til at den lader vandet under rytter
Kilder
Firstvet: Flåter og heste
Agria: Heste kan også blive ramt af flåtbårne sygdomme
Catago: Da drømmehesten fik borrelia