Tisser din hest meget? 3 alvorlige grunde til at den lader vandet under rytter

Mens nogle heste kun tisser i sin egen boks, føler andre sig frie til at gøre det, hvor det passer dem – også med en rytter på ryggen. Til tider kan det være rart at vide, at hesten selv kan finde ud af at tømme blæren, når den er trængende, også selvom det foregår lige midt i rideturen. Dog bør det også vække en form for bekymring, når hesten gør det. Overordnet set kan tissetrangen nemlig være et symptom på tre mere eller mindre alvorlige lidelser.

Annonce

Læs også: Anatomien i pæren – sådan tjekker du, om din hest er sund

1. Låste lændehvirvler

Først og fremmest kan det at din hest tisser meget, skyldes, at hesten har problemer med fastlåste lændehvirvler. Det påvirker de nerver, der styrer hestens blære, og dermed opstår problemet. Det handler ikke om, at hvirvlerne er ude af led, men om at de låses fast i en uhensigtsmæssig position og derved klemmer de omkringliggende muskler og nervebaner. Derved nedsættes bevægeligheden i lænden, men også nervefunktionen i de nerver, der ligger omkring. Fordi disse nerver blandt andet også fører ned til kønsorganerne, kan en hest, der ofte tisser under rytter, også have nedsat evne til reproduktion.

Foto: Arkiv.

2. Dårligt stofskifte

Derudover kan tissetrangen også være et tegn på, at hesten har udviklet en stofskiftesygdom, der kan sammenlignes med sukkersyge hos mennesker: EMS (Equint Metabolisk Syndrom). EMS kan defineres som en samling af forstyrrelser af kroppens hormonniveauer og stofskiftet, hvilket leder til en række forskellige symptomer. En af disse symptomer kan være øget urinering. En hest med EMS vil dog ikke bare tisse ofte, men også indtage meget væske. Dog vil der formegentlig også være andre tegn på lidelsen, som man dermed kan sætte i sammenhæng med tissetrangen, før man får mistanke om EMS.

3. Forsømt intimpleje

En sidste årsag kan være, at hesten har problemer med vandafladning grundet snavs og så kaldt smegma, som over tid samler sig inde under hudfolderne i hingsten eller vallakkens kønsorgan. Med tiden bliver det til store, hårde klumper, som trykker på urinrøret og gør rigtig ondt på hesten. Det gode ved smegma er, at man som regel selv kan fjerne det. Det knapt så gode er, at det både er svært og en lille smule ulækkert at komme til. Vi anbefaler, at du får din dyrlæge til at gøre det.

Læs også: Lær din hest at tisse på kommando

LADER DU DIN HEST TISSE AF?

Det er redaktionens erfaring, at det kan være en god idé at få sin hest til at tisse af inden rideturen. Vi har oplevet, at det kan være mere behageligt for dem at tisse i egen boks eller i løsdriften. Det gælder blot om at lade dem stå her i en kortere periode, mens du alligevel laver noget andet.

Annonce

Kilder

Moderne hestehold
Netdyredoktor
Dyrlægevagten

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce