Har din hest irriteret hud? Hjælp den på vej til at blive stærk og sund

Hestens største organ er huden. Noget som kræver pleje og velvære indefra for at være optimal udvendigt. Heste, der mangler næringsstoffer eksempelvis i form af vitaminer og mineraler, vil ofte vise det i form af en irriteret hud. Der kan være mange grunde til, at heste har en irriteret hud. Det kan komme fra “forkert” fodring, allergier, noget de ikke kan tåle på folden og meget andet. Vi har taget en snak med Maja Mandrup Jacobsen, som er konsulent og jordbrugsteknolog hos St. Hippolyt Nordic A/S. Hun giver gode råd til, hvordan man kan tilbyde sin heste de bedste forudsætninger for en sund hud.

Annonce

Læs også: Når hesten sveder – hvornår er det normalt, og hvornår skal du reagere?

Hudproblemer hos heste

Der kan være mange grunde til, at heste har en irriteret hud. De kan have en form for infektion, være overfølsomme over for insekter for eksempel mitter, som ofte resulterer i sommereksem. En del heste døjer med muk især i vintermånederne, og de tunge hesteracer er ofte udfordret med sallenders og mallenders. Det opstår, fordi hesten har en overproduktion af keratin, som giver skorpelignende tilstande på benene. Under skorperne er der ofte fugtigt, som betyder, at der kan dannes bakterier og svamp. Hvis ikke det bliver behandlet, kan det give infektioner og selvfølgelig en masse ubehag hos hesten. 

Der er altså en bred vifte af forskellige hudproblemer, som heste kan have, men overraskende nok, findes der ikke meget forskning på området.

Hvad kan man selv gøre for at forebygge irriteret hud hos sin hest?

Selvom den evidensbaserede information omkring hudlidelser hos heste er sparsom, så tyder erfaringer alligevel på, at fodring kan være med til at forebygge eventuelle komplikationer. Uanset hvad er det vigtigt, at man i sin fodring indtænker hesten som type og dens foderbehov. Har man tjek på, at den faktisk får de rigtige vitaminer? Er det generelle foder i overensstemmelse med den hest, man har, hvad den yder, og de udfordringer den måtte have? Det hele skal tænkes ind for at mindske risikoen for hudproblemer hos hesten. Det er den balancerede foderplan, hvor alle aspekter af fodringen er taget med, der gør den store forskel. Det fortæller konsulent og jordbrugsteknolog Maja Mandrup Jacobsen.

Den sunde hud og pels – og når det ikke er tilfældet

Heste, der fungerer optimalt, vil ofte vise det igennem deres hud og pels. Pelsen vil med andre ord skinne, og der vil være færre tilfælde af hudproblemer. Hvis der opstår problemer med eksempelvis muk, så er det tit, fordi fodringen ikke er tilstrækkelig, eller at hesten ikke optager det godt nok. Derfor skal der også typisk kigges på tarmfunktionen hos disse heste.

Foto: Arkiv

Mineralerne er vigtige

I nogle tilfælde kan man stå med heste som af en eller anden årsag har et forhøjet forbrug af visse mineraler. Her er især zink en af dem. Det er meget vigtigt, at hesten er dækket ind i forhold til zink for at opnå en god hud og en flot pels. Zink indgår i mere end 200 forskellige biokemiske processer i hesten og er derfor et vigtigt mineral mange steder i kroppen. Hestens immunforsvar og hud er nogle af de steder, hvor zink har stor betydning. Samtidig har det også stor betydning, hvis hesten skal opnå optimalt insulinstofskifte, da zink indgår i produktionen af insulin. Derfor giver det også tit mening at fodre disse heste med lav sukker og stivelse, så der ikke produceres mere insulin end højst nødvendigt. Typisk er det også de lidt tunge racer, som rammes hårdt. De racer er tit meget nøjsomme og har ofte et insulinstofskifte i ubalance fra naturens side.

Læs også: Annoncørbetalt: Pelsskifte: Hvordan bør man fodre, når hesten skifter pels?

Foto: Arkiv

Nogle heste fungerer bedst uden lucerne

Udover at have styr på mineralerne og optagelsen af dem, er en god tarmflora også afgørende for den sunde hud og pels hos hesten. Tarmfloraen sikrer den korrekte optagelse af mineralerne fra foderet, og 70 procent af immunforsvaret er knyttet hertil. Man skal også gerne være opmærksom på at tildele hesten omega 3 fedtsyrer. Det virker antiinflammatoriske og giver en god hud, fordi det sikrer, at cellevæggene fungerer optimalt.

Nogle oplever desuden, at hestene forbedres, når de fodres uden lucerne. En del har teorier om, at årsagen ligger i proteinindholdet. Dog er grunden mere, at lucerne indeholder nogle nitrogenforbindelser, som ikke er bundet til protein. De er dermed ubrugelige for hesten og skal udskilles via leveren. Leveren er dog hos de heste tit på overarbejde på grund af affaldsstoffer. På den måde har leveren svært ved at håndtere de ubrugelige nitrogenforbindelser, og de bliver derfor udskilt igennem huden, som så forværrer et muligt hudproblem.

Læs også: PSSM2: Lider din hest af muskelømhed og stivhed?

Fem hurtige hvis man skal fodre en hest med hudproblemer:
  • Sikre tilstrækkelig tildeling af mineraler med fokus på organiske mineraler med nem optagelighed og især zink.
  • Sikre at tarmen virker optimalt, så mineralerne optages og dermed kan bruges af hesten.
  • Hesten skal indtage en overvægt af omega 3 fedtsyrer, som for eksempel kommer fra hørfrø, i stedet for omega 6 og 9 fedtsyrer.
  • Korrekt huld og motion hjælper på en god insulinfølsomhed, så hesten ikke har et overforbrug af zink.
  • Fokus på letfordøjelige råvarer, både grønne fibre, protein og gode fedtsyrer, så det er så nemt for hesten som muligt at udnytte foderet. På den måde belastes leveren og systemet mindst muligt.

Kilder

Maja Mandrup Jacobsen, konsulent og jordbrugsteknolog hos St. Hippolyt Nordic.

Dyrlægevagten: Hudlidelser

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce