Når hesten sveder – hvornår er det normalt, og hvornår skal du reagere?

Ligesom mennesker sveder heste for at komme af med varmen. Heste kan svede under hård træning, eller hvis temperaturerne udenfor er høje. Dog kan sved også stamme fra smerter, sygdom, ubehag eller stress. Det er som udgangspunkt naturligt når hesten sveder, men årsagen til sveden kan altså være afgørende for, hvordan du skal håndtere det. 

Annonce

Læs også: 5 alternative måder at køle hesten ned i sommervarmen

Hestens sved er en del af et komplekst system som sørger for, at hesten kan regulere sin kropstemperatur. Det er intet mindre end genialt, hvis det virker efter hensigten, men til gengæld kan det skabe alvorlige problemer, hvis systemet går i ubalance. 

Hesten sveder blandt andet for afkøle sig selv i varmt vejr, under træning eller i stressede situationer. Det er selve fordampningen af sved, som er med til at køle hesten. 

Jo hårdere træning – jo mere sved 

Hesten vil oftest svede mere, hvis den bliver trænet hårdt eller hvis vejret er meget varmt. Ifølge FEI’s hestedyrlæge Duncan Peters kan hesten producere dobbelt så meget sved, som vi mennesker kan. Hvis hesten bliver brugt i høj-intensive discipliner, kan den miste op til 10-15 liter væske på en time gennem sved og væsker, som den udånder. 

Det er ikke sikkert, at du opdager hvor meget hesten sveder. For på en varm dag kan sveden fordampe næsten lige så hurtigt, som det kommer. Hvis hesten sveder uhensigtsmæssigt meget, når den bliver trænet, bør du overveje om, den er i god nok form til det pågældende træningsniveau. 

Skum under træning er også sved 

Når hesten sveder meget under træning, kan det opstå en form for svedskum. Dette består af væsker, elektrolytter og proteiner. Skum som dette opstår oftest, hvis hesten bliver trænet over dens fitness-niveau, eller hvis den er stresset. 

Overtræning og stress er de hyppigste årsager til, at heste skummer under træning. Foto: Kee Frandsen.

Stress kan fremprovokere sved 

Hvis hesten er stresset, enten i forbindelse med træning, på grund af ændringer i dens dagligdag eller i forbindelse med stævner, kan det få hesten til at svede. Stress øger svedproduktionen, så kroppen kan blive kølet ned i forbindelse med en eventuel kamp- eller flugt-situation. 

Sygdom påvirker svedproduktionen 

Forhøjelse af kropstemperaturen og dertilhørende svedproduktion er en af de første og mest tydelige tegn på sygdom. Det er en del af immunsystemets forsvar mod infektioner, og altså et tydeligt tegn på, at du bør ringe til dyrlægen. 

Godt at vide om hestens temperatur
  • Hestens normaltemperatur varierer mellem 37,5 og 39,0 C 
  • Voksne heste har en normaltemperatur på mellem 37,5 og 38,5 C 
  • Føl har en normaltemperatur på 38,0 og 39,0 C 
  • Temperaturen er normalt lavere om morgenen end om aftenen 
Sved og svedskum opstår som en varmeafgivelse gennem luftvejene og ved en forøget blodgennemstrømning i huden. Foto: Kee Frandsen.

Det gør hesten selv for at regulere legemstemperaturen 

Hvis hesten udsættes for lufttemperaturer som ligger over det normale, vil den forsøge at holde legemstemperaturen nede. Dette kan foregå ved at indtage mindre foder, så energimængden bliver mindre eller ved at forøge varmeafgivelsen. Varmeafgivelsen foregår via luftvejene og ved en forøget blodgennemstrømning i huden: At hesten sveder.  

Her skal du være opmærksom 

Hvis hesten ikke selv kan regulere sin kropstemperatur, kan den blive overophedet og endda få et hedeslag. Hvis hesten sveder overdrevent, vil den være i risikozonen for at blive dehydreret. Og det kan forstyrre vigtige funktioner så som blodcirkulation, fordøjelse og organer. 

5 advarselstegn, du skal tage alvorligt
  • Hesten trækker vejret besværet, hurtigt og overfladisk over længere tid 
  • Hestens temperatur forbliver høj 
  • Hesten virker udmattet og deprimeret 
  • Hestens hud trækker sig meget langsomt sammen, hvis du hiver ud i huden 
  • Hestens mave siger ikke lyde 
Det kan du gøre ved overophedning
  • Få hesten ind i skyggen 
  • Nedkøl hesten ved hjælp af et koldt bad 
  • Brug en ventilator til at nedkøle hesten med kølig luft   
  • Giv hesten fri adgang til masser af vand og/eller vandig mash 
  • Tildel elektrolytter 

Læs også: Drikker din hest vand nok? Få gode tips til at øge væskeindtaget

Lav en observationsliste 

Hvis hesten sveder mere end normalt, er der en række forhold, som du bør holde øje med. Det kan være afgørende information i forhold til at vurdere, om der skal skrides ind med målrettede tiltag. 

Herudover er det godt at lave en form for journal over hestens svedrutine, så du kan være præcis i din kommunikation til dyrlægen, hvis det kommer dertil. Du kan blandt andet vurdere det, vi har listet op her. 

Observationsliste
  • Er hesten syg? 
  • Hvordan drikker og spiser den? 
  • Hvornår og hvordan opstår sveden? 
  • Er det relateret til varmt vejr eller træningen? 
  • Sveder hesten overalt eller på bestemte steder på kroppen? 
Tag dig godt af din hest efter en omgang træning, hvor den har svedt meget. Skridt den godt af, køl ned og tilbyd den rigeligt med væske. Foto: Kee Frandsen

Kilder

Horse Side Vet Guide: Sweating Excessively

Dyrlægevagten: Temperaturregulation

Equus Magazine: What to do when your horse has a fever?

Practical Horseman: The Scoop on Horse Swea

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce