Portræt: Dinja van Liere, Hollands store dressurhåb

Dinja van Lieres ridekarriere startede som mange andres. Som seksårig red hun for første gang på en pony, og siden da har drømmen været at ride professionelt. Der hvor van Lieres karriere adskiller sig fra de fleste, er hendes vej til mesterskaberne, og den fart hvormed hun er blevet en af de bedste dressurryttere i verdenen.

Stille start

Da van Liere var seks år gammel, var det ponyen Flits, der tændte hestekærligheden for den hollandske pige. Flits var en springpony, og oprindeligt var van Lieres drøm at gøre karriere inden for spring. Dressur var, med hendes egne ord, kedeligt for hende. Situationen ændrede sig senere, da hendes anden pony var svær at træne, og van Lieres springlærer rådede hende til at træne dressur for at få bedre kontrol over ponyen. Denne proces førte til succes ved dressurstævner, og denne succes skabte en nyfunden passion for dressuren hos van Liere.

Trods hendes succes i ponykonkurrencer og hendes drøm om at ride professionelt var hendes ambition ikke at konkurrere i de største hestesportsbegivenheder, men derimod at træne og ride unge heste. Dette gjorde hun som sit fuldtidsjob i flere år, samtidig med at hun deltog i konkurrencer for unge heste, hvor hun sammen Capri Sonne Jr. vandt VM-bronze i 2012. Tre år senere besluttede van Liere sig for at blive selvstændig som rytter, en beslutning som førte til hendes samarbejde med to heste, der ændrede hendes liv og karriere: Hermès og Haute Couture.

Læs også: Hannoveraneren: Adelig sportshest

Gennembrud som selvstændig

I starten af sin tid som selvstændig, var fokus det samme som før: at træne og ride unge heste. Hingsten Hermès har med tiden vist sig at være blandt de mest talentfulde dressurheste, der er aktive i dag. Han og van Liere gjorde sig for alvor bemærket for første gang i 2018, hvor de vandt bronze ved VM for 6-årige heste. I de følgende tre år forbedrede makkerparret sig langsomt sammen, indtil deres store gennembrud kom i 2021. Grandprix-debut, en tredjeplads ved begges første hollandske mesterskaber og Nations Cup-guld med Holland er nogle af de bedrifter, som ekvipagen opnåede i løbet af deres første få måneder på højeste niveau. Denne tid inkluderede også Hermès’ og van Lieres udtagelse til det hollandske hold ved OL i Tokyo samme år. Herfra begyndte ting dog at gå mindre glat for den formstærke duo.

Foto: Malgré Tout Media Archive

Op til OL kæmpede van Liere og det hollandske rideforbund en kamp for at Hermès skulle med til Tokyo. For at gøre en kompliceret sag kort, handlede kampen om reglerne for at registrere heste til OL. For at en hest skal kunne deltage, skal dens ejerskab være af samme nationalitet, som dens rytter. Hermès ejes af hollandske Joop van Uytert, som dog var registreret som værende tysker i FEI’s database. Da fejlen ikke var rettet inden den gældende deadline, måtte van Liere i stedet tage til OL som reserve med Haute Couture. Denne ændring havde indflydelse på, hvordan resten af året forløb for både van Liere, Hermès og Haute Couture. På grund af formen blev Haute Couture udvalgt til europamesterskaberne et par uger efter OL frem for Hermès. Her endte ekvipagen på femtepladsen med Holland, og de var den bedst rangerede hollandske ekvipage i de individuelle konkurrencer, med en niende- og tiendeplads i henholdsvis Grand Prix Special og Grand Prix Freestyle.

Læs også: Q&A med den hollandske VM-dressurrytter Dinja van Liere

I 2022 blev Hermès igen den foretrukne hest til de store konkurrencer for van Liere. I løbet af året gik ekvipagen fra at være imponerende debutanter til at være blandt de absolut bedste i deres sport. Internationale Grand Prix-triumfer og førstepladsen ved de hollandske mesterskaber ledte op til at de for første gang skulle teste sig selv ved verdensmesterskaberne. I Herning overgik de alle forventninger i den individuelle konkurrence og vandt to bronzemedaljer.

En lys fremtid

Det næste store mål for van Liere er OL i Paris næste år, hvor hun håber at kunne deltage med Hermès. I mellemtiden fortsætter hun med at forbedre sit samarbejde sin stjernehest samt at træne nye unge heste op til toppen. Tidligere i år har hun også fulgt barndomsdrømmen og fået sin officielle debut i spring, som hun fremviste på Instagram.

Vi har kun set starten af, hvad der ser ud til at blive en vidunderlig sportskarriere. Dinja van Liere er et pragteksempel på, hvordan ridesport er noget helt særligt, da man kan få sin professionelle debut som 30-årig og stadig nå toppen, hvis man holder drømmen i live. Hvis hun fortsætter den udvikling, som hun har vist de sidste to år, er der nærmest ingen grænser for, hvor stor succes at van Liere kan opnå i fremtiden.

Læs også: Portræt: Isabell Werth, Tysklands Dressurdronning

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce