Mange måneder er gået, og nu er det tid foling! Lige om lidt kommer et nyt føl til verden, men hvordan skal du egentlig gøre for at sikre, at det hele går, som det skal? Her forklarer vi, hvordan en foling i store træk bør foregå, hvad du skal være opmærksom på, og så får du til sidst en håndfuld gode tips med på vejen.
Læs også: Det nyfødte føl – det skal du være opmærksom på
Folingens forløb
Hvis man skal beskrive en foling, som den normalt – og ideelt – bør tage sig ud, vil den i store træk forløbe som beskrevet i de tre faser herunder.
Forberedelsesfasen
I denne fase, der varer 1-2 uger før folingen, vil hoppen ofte få væskeansamlinger under bugen og i benene samtidigt med, at bugen bliver markant større. Derudover bliver hoppen mere afslappet i sit bækken. Det kaldes ‘lødning’. Du kan konstatere lødning ved at mærke hoppen på krydset på hver side af haleroden; er den blød, så sker folingen inden for et par uger eller måske endda kun få dage. Desuden vil hoppens yver vokse, og der vil på et tidspunkt, i nogle tilfælde, ses vokspropper. Nogle hopper får også mælkeløb. Er mælkeløben kraftig, sker folingen som regel inden for et døgns tid. Er hoppen gået langt over tid uden, at der er tegn på foling, kan dyrlægen sætte den i gang.
Opblokningsfasen
Denne fase varer 1-6 timer. Livmoderen udvider sig, hoppen holder måske op med at æde og viser koliklignende symptomer. Hun lægger sig og rejser sig hyppigt, søger væk fra flokken og tisser samt gøder meget. Til sidst begynder hun også at svede. Når fostervandet går, begynder den næste fase.
Uddrivningfasen (selve folingen)
Føllet ligger som udgangspunkt skråt med ryggen og siden vendende nedad og forbenene bøjet sammen. I uddrivningsfasen rettes føllets forben ud, den lægger sig op på siden/maven og strækker sit hoved frem, så man under selve fødslen først bør se forhovene og derefter den lille mule. Allerførst vil man dog kunne se en blålig fosterhinde. Det bør tage 5-20 minutter for hoppen at presse føllet ud, efter fosterhinden er blevet synlig.
Hoppen skal blive liggende
Det er forholdvis vigtigt, at hoppen bliver liggende 5-10 minutter efter folingen, da der her pumpes vigtigt blod gennem navlestrengen til føllet. Efter de 10 minutter kan hoppen rejse sig op, og navlestrengen vil blive revet over 2-3 cm fra føllets bug.
Moderkagen skal ud
Efter folingen er det moderkagens tur til at komme ud. Det sker som regel 2-3 timer efter, at føllet er kommet til verden (veerne begynder dog allerede 15-30 minutter efter). Det er vigtigt, at hele ‘efterbyrden’, som man kalder den, kommer med ud, da det ellers kan skade hoppen og gøre den syg. Det hele skal være ude senest 9 timer efter fødslen.
5 tips til en god foling
Staldmiljøet skal være rent og roligt
Et rent og roligt staldmiljø er bare vigtigt. Boksen skal være så ren som muligt, men vigtigst af alt skal hoppen have ro til at få sit føl til verden. Stresser hun op, kan det gå helt galt. Også føllet har brug for ro til at komme ud.
Hav de rette remedier klar
Der er mange ting, som er vigtige at have ved hånden. F.eks.:
- Et ur
- Rene håndklæder
- Rent, tempereret vand
- Desinficerende sæbe eller jod
- En lommelygte
- En telefon, så du kan få fat i dyrlægen
Hjælp kun hoppen, hvis nødvendigt
Der er ikke noget at sige til, at man gerne vil hjælpe sin hoppe så godt som muligt igennem folingen. Men faktisk er det bedste, man kan gøre, at lade hende være. Hvis foligen dog går for langsomt – dvs. hvis føllet endnu ikke er kommet ud 20-25 minutter efter, at fosterhinden er kommet til syne – kan man hjælpe hoppen på vej. Det gør man ved at tage fat om føllets piber og trække det udad/nedad i takt med hoppens veer. Det kan også være nødvendigt at gribe længere ind i hoppen og rette føllets ben ud. Som regel er det dog ikke nødvendigt, da over 90 % af alle folinger sker uden problemer.
Prik hul på fosterhinden
Hvis ikke fosterhinden er brudt kort efter, at føllet er kommet ud, så er det vigtigt, at du gør det. Det kan f.eks. gøres forsigtigt med en ren kniv eller saks – eller bare med fingrene.
Rengør navlestrengen på føllet
Det er en rigtig god idé at rengøre stedet, hvor navlestrengen er blevet revet over – altså den ende, som sidder på føllet. Det kan gøres med desinficerende sæbe og tempereret vand, eller med lidt jod.