Det nyfødte føl – det skal du være opmærksom på

Forår betyder følsæson. Ankomsten af et lille nyt føl er oftest en længe ventet og glædelig begivenhed. Og de fleste tilfælde forløber folinger uden komplikationer og på relativt kort tid. Der er dog en række ting, man som ejer bør være opmærksom på.  

Læs også: 5 facts om føl – vidste du det?

Annonce

De første døgn er altafgørende

Det siges, at de første døgn i et føls liv er altafgørende for dets sundhed resten af livet. Og det kan der være noget om. Et livskraftigt, normalt føl vil vise tydelige livstegn umiddelbart efter folingen. Det lille føl vil kunne løfte hovedet, pruste og bevæge forbenene samtidigt med at det modtager blod via navlestrengen. Her er det bedst, at føllet bliver liggende i 5-10 minutter eller indtil hoppen rejser sig, og navlestrengen sprænger af sig selv.  

Fødes uden antistoffer

Det normale nyfødte føl vil være oppe og stå inden for 1-2 timer og instinktivt søge efter hoppens yver. Her skal man som hesteejer være opmærksom på, at føllet får den første vigtige modermælk inden for de første 3 timer. Dette skyldes, at føllet fødes helt uden antistoffer i blodet. Den første modermælk kaldes også for råmælk, og indeholder store mængder antistoffer, som er vigtige for, at føllets immunsystem udvikles korrekt. Råmælken har også betydning for, at tarmbegen afgår fra føllet på normal måde. Tarmbegen er den mængde afføring, som er i føllet, når det fødes. Det kan være en god ide at hjælpe naturen lidt på vej ved at give noget afførende, så man sikrer sig mod forstoppelse.  

Hvad skal man være opmærksom på?

Har man observeret at føllet både har indtaget råmælk og haft afføring og/eller urin, bør alt være i orden. Det er dog alligevel en god ide, at dyrlægen checker og eventuelt giver en forebyggende indsprøjtning mod stivkrampe (hvis hoppen ikke er vaccineret). Dyrlægen vil også undersøge om føllet er frisk, har korrekt benstilling, om navleområdet er i orden samt spørge ind til drikkemønster, afføring og om føllet er født til tiden. Mange af de komplikationer, som kan ramme føllet i de første døgn, skyldes at det ikke får nok råmælk og/eller mælk de første levedøgn. Vær derfor opmærksom på følgende ting:

  • Inden for 2 timer skal føllet kunne stå ved egen hjælp.
  • Føllet skal die inden for 2-4 timer efter folingen.
  • Føllet bør i gennemsnit die ca. 3-4 gange i timen, og selvom de kun drikker små mængder ad gangen, er råmælken livsnødvendig.
  • Føllet må ikke føles koldt. Dets normaltemperatur skal ligge på mellem 38,5-39,5 grader.
  • Hoppen bør acceptere føllet, når det vil die og ikke udvise “kildenhed”, hvor den lægger ører eller flytter sig væk fra føllet.
Annonce

Læs også: Annoncørbetalt: Nødpakken til føllet, der har mistet sin mor.

Kilde: Netdyredoktor: Det nyfødte føl.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce