Spring med Andreas Schou: En god øvelse til at lande i rigtig galop

Andreas Schou er en af dansk springsports allerstørste kapaciteter. Han har vundet Danmarksmesterskabet adskillige gange og har sejre i international Grand Prix. Sammen med sin bror driver han salgs- og uddannelsesstalden Absolute Horses i sønderjyske Sommersted. Springbanerne er så teknisk svære i dag, at det er marginalerne, der afgør, om man får fejl på banen eller ej. Man hjælper derfor sig selv og hesten rigtig meget ved at kunne lande i rigtig galop efter springet.

Det er en god øvelse netop for at lære, at hesten hele tiden skal være med en.

Andreas Schou

Se hele træningsserien

Denne artikel bygger på en træningsserie med Andreas Schou produceret af Rid Bedre TV i 2017. Se det konkrete videoindslag eller hele træningsserien på ridbedre.tv. Samarbejdet mellem Rid Bedre TV og Malgré Tout har til hensigt at give dig endnu bedre adgang til at lære fra ridesportens mestre.

Læs også: Ny videoserie med Rune Willum Hansen

Øvelsen til at lande i rigtig galop efter et spring

“Når man arbejder med sin hest i det daglige, er det vigtigt, at man hele tiden har styr på at have den med sig i øvelserne. En god øvelse at starte op på er sådan en som denne her” fortæller Andreas Schou imens han rider hesten Deauville Van Overis Z hen mod springet, som har en bom både foran og bagved. Han uddyber: “Du har en bom, galopperer ind, har et galopspring, holder hesten midtpå og får den med med rundt til højre og galopperer på igen. Så når du ligger og rider rundt, så hold schenklen omkring, bed hesten om at galoppere – uden at side og arbejde med hænderne, bare hold hænderne i ro. Og stol på distancen. Sid og hold sammen, og hold den midt på springet.”

“Det er en god øvelse netop for at lære, at hesten hele tiden skal være med en. Det er vigtigt for os alle sammen, at hesten lærer de ting og signaler, som du skal bruge for at få den med dig, når I lander – og i de fleste tilfælde lander i rigtig galop. Så har man i hvert fald en ting mindre at tænke på inde på banen, og man skal netop ikke til at changere rundt. Det jeg især gerne vil have ud af denne her øvelse er at mærke, at jeg har hesten med mig rundt til den side, jeg vil. Så når jeg gerne vil rundt til højre, så vil jeg gerne mærke, at han lander i højre galop og fortsætter i rytmen. Det gør bare livet nemmere på en springbane, at hesten lander i den rigtige galop og er med dig.” Andreas rider hen mod springet med bommene foran og bagved igen og forklarer: “Her kan jeg holde rytmen, holde sammen, og ride hesten med mig rundt til højre, og galoppere på igen (efter springet).”

Andreas Schou
Andreas Schou har flere Danmarksmesterskaber med i bagagen, og til OL i 2021 var han den eneste danske springrytter der deltog. Foto: Rid Bedre TV.

Se flere træningsvideoer med Andreas Schou

Hvis din hest ikke lander i den rigtige galop

Hvis hesten ikke lander i den rigtige galop er det ofte et tegn på, at den ikke er på plads. Det kan være, at den skyder skulderen eller ikke svarer ordentligt frem, og her må man gå tilbage til grundridningen i dressur. Dertil kommer, at man også skal gøre springopgaven lettere.

“Det er klart, at hvis man i sit dressurarbejde ikke har skulderen på plads og ikke har hesten rammet ind, så er man selvfølgelig bagud. Så i stedet for at man har bom, spring, bom, så må man starte med en enkelt bom også ride på volte. Når man kan galoppere ordentligt over den på en stor volte, så kan du koble et spring på også – eller gøre det til to bomme, hvor der er et galopspring imellem også ride rundt på en cirkelvolte – sådan at du tager det step-by-step. For selvom at det kan se utroligt simpelt ud, så er det mange gange, at hesten for eksempel springer ud igennem udvendige skulder. Så kan det være, at man måske må lægge en bom i den venstre side, sådan at du hjælper hesten til at blive på sporet. Så man skal prøve stille og roligt at bygge på og bygge øvelserne stille og roligt op – i stedet for at bygge øvelserne først også sige ‘Jamen, det her det skal hesten bare kunne’, så må man altså tage sig tiden og gå et skridt tilbage – også prøve at lære hesten og sig selv at finde de rigtige knapper at trykke på.”

Man skal tage det step-by-step

Andreas Schou

“Det er klart, at når man laver de øvelser derhjemme, eller hvis man lige får en god idé, så må man måske nogengange starte med en bom udelukkende foran, og når hesten så føler sig sikker på det, så kan man lægge en bom bagved også. Man kan jo altid sætte springene ned og starte med det helt lave – eller starte med bomme på jorden. Altså, om du har en hest på fire eller en hest på otte år – det gør jo selvfølgelig også en forskel i, hvordan du skal lave øvelserne. Men i store træk så start i en højde, hvor du som rytter i hvert fald selv har overblikket. Har du selv overblikket, så er der også større chance for, at din hest er med dig.”

Andreas Schou træner at lande i rigtig galop
Andreas Schou bruger bomme både foran og efter springet. Foto: Rid Bedre TV.

Tempovekslinger

Øvelsen her er en god fortsættelse af bomtræningen. For udover at man har bommen foran springet at ride efter, så bygger man lige et lag ovenpå og kommer tættere på at kunne ride bane.

“Vi har nu sat springet en lille smule op, men det gør ikke øvelsen anderledes. Så jeg rider samme rytme hen til bommen, arbejder ham, holder ham midtpå, sidder omkring. Nogle gange er det godt i sådan en øvelse her at øve lidt tempovekslinger; galoppere på også stole på, at distancen kommer, side og vente på springet, også bliver det kortere for ham, og han må tænke lidt selv, også efter springet galoppere på igen.” forklarer Andreas mens han springer.

“Hvis du rider bane så gør det her på volte – du skal tvinge dig selv til at finde en god distance til bommen. Du har bommen, der hjælper dig til, at det galopspring der er før springet bliver optimalt. For når du rammer bommen som du skal – som du gerne skal have trænet dagen før i din dressur – så får du et perfekt galopspring, også kan du guide hesten til at lande lige, men komme med dig rundt på den volte du vil.”

Se flere træningsvideoer om springning

Absolute Horses har de seneste år afholdt DM i ridebanespringning, som er en af Hestedanmarks allerstørste begivenheder. Foto: Rid Bedre TV.

Læs også: 5 springkombinationer der kan forbedre din og din hests teknik

Alle artikler i serien

1. Dressurens betydning for et godt spring

Se alle træningsvideoer hos Rid Bedre TV

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce