Nytårsaften: Sådan hjælper du hesten godt igennem

Annoncørbetalt af St. Hippolyt.
Skrevet af Cand Agro Christina Kryder Pedersen
.

Fyrværkeri kan for mange heste været en meget stor udfordring og nytårsaften kan derfor være en meget stressende oplevelse. Hesten er et flugtdyr og dens reaktion på høje lyde og brag vil ofte være at blive forskrækket og løbe væk. Da fyrværkeri oftest er fyret af om natten kan dette potentielt udgøre en meget farlig situation, hvis hesten i slipper fri og i panik gør skade på sig selv eller andre.

Læs også: Sådan forebygger du stress og sygdom under transport

Hvad sker der i hestens krop, når den er stresset?

Historisk set er hesten et flokdyr som græsser det meste af deres dag, så det er ikke så underligt, hvis den domesticerede hest oplever en form for stress i sin hverdag og specielt omkring nytår, hvor der sommetider i flere uger er høje brag i dens omgivelser.

Stress beskrives som en reaktion på en stimulus, der forstyrrer vores fysiske eller mentale ligevægt, og udløser “fight or flight” -responsen, hvilket forårsager frigivelse af hormoner som adrenalin og kortisol til at bølge gennem kroppen.

Helt kort fortalt så sker der små ændringer i hestens hjerne, mere specifikt i hypotalamus, som er den del af hjernen, der styrer det autonome nervesystem, altså den del af kroppens processer og reaktioner, som vi ikke selv kontrollerer. Her sker en kaskade af reaktioner og hormonudskillelser, som fører til at binyrerne udskiller adrenalin og kortisol. Under dette respons reagerer hesten ved, at blive urolig og/eller gå i panik, dens hjerte slår hurtigere, pulsen stiger og ofte begynder den at svede samt pupillerne udvider sig.

Kortisol har mange funktioner i kroppen og har en helt naturlig døgnrytme. Det er derfor naturligt at hesten på nogle tidspunkter af døgnet har højere kortisol end andre. En af de funktioner, som kortisol har er at hjælpe hesten med at stabilisere blodsukkeret. Dette sker ved at nedbryde glykogen til glukose i leveren, så den ikke får alt for store blodsukkerudsving igennem døgnet. Det er først, i det tilfælde, at der sker en overproduktion af stresshormoner i længere tid, at det er skadeligt for hestens krop og psyke. En stresset hest kan have let ved at få løs mave eller diarré, og dette kan stå på i kortere eller længere tid afhængigt af situationen. Stress øger tarmens bevægelse, hvilket i tilfælde med kolik og forstoppelse kan være effektivt, og udnyttes ofte til at få gang i maven igen. Udover de fysiske tegn på stress er der også de psykiske tegn, som kan være ændringer i adfærd, aggression, uro, manglende appetit, depression eller øget angst og frygtsomhed. I dette tilfælde er det vigtigt at kende hesten godt og vurdere hvordan den bedst kan hjælpes i den pågældende situation.

Hvad med beroligende fodertilskud?

Beroligende tilskud er meget populære, men har de rent faktisk en effekt på hesten eller er det noget vi bilder os ind? De primære ingredienser disse tilskud er B vitaminer, magnesium, L-tryptophan og urterne baldrian og kamille. Baldrian er kendt for at have en beroligende og afslappende effekt på centralnervesystemet og kamille har en mere generel beroligende effekt. Tryptophan er en aminosyre som er forløber for neurotransmitteren serotonin, som modvirker aggression, angst og stress.

Den forskning, der er lavet på heste og disse tilskud er mangelfuld. På andre dyrearter er der vist tendenser til at L-tryptophan har en beroligende effekt samt at baldrian og kamille også viser positive effekter. Baldrian er bevist effektivt hos mennesker i forbindelse med søvnproblemer og så har den vist sig at have en positiv afslappende effekt på tarmsystemet. Ydermere er baldrian kommet på dopinglisten, da den har en effekt på hestens præstationsevne.

Magnesium til heste er meget populært, da magnesium er kendt for at have en afslappende effekt på hestens krop og muskulatur. I muskulaturen virker calcium og magnesium som antagonister, hvilket betyder at de virker modsat hinanden. Calciums opgave i muskulaturen er, at få muskulaturen til at trække sig sammen i forbindelse med bevægelse, hvor magnesium får muskulaturen til at slappe af igen. Ofte er det denne afslappende funktion i musklen, som virker beroligende på hesten. I forbindelse med at muskulaturen slapper af øges også blodgennemstrømningen og affaldsstoffer kan bedre transporteres væk fra musklen. Dette kan have en positiv effekt på restitution efter arbejde, hvis hesten er øm eller har spændte muskler.

Hvad kan du gøre nytårsaften?

Med mindre hesten står, så langt ude på landet, at der ikke er synligt nytårsfyrværkeri i nærheden, anbefales det at holde hesten inde nytårsaften. Derudover kan det være en god idé på forhånd at vænne hestene til at have radio i stalden, så der på den måde er en eller anden form for lyd, der måske kan overdøve det fyrværkeri, der skydes af uden for. Lad lyset være tændt i stalden, så det er sværere for hesten at se fyrværkeriet ud ad vinduet. For nogle heste er nytårsaften så overvældende en oplevelse at det kan være nødvendigt helt at skærme vinduerne af eller få noget beroligende af dyrlægen. Sørg også for at der altid er noget for hesten at tygge på, da tyggeaktivitet har en beroligende effekt på hesten og kig til hesten flere gange i løbet af aftenen.

Tilskud med baldrian, kamille, tryptophan eller magnesium kan gives efter behov på nytårsaften, og kan måske lige give det sidste i forhold til at dæmpe stressen, men det bedste er helt at undgå at sætte i hesten i en situation, hvor den bliver stresset eller bange. Så håndteringen af omgivelserne og at begrænse påvirkningen udefra i forhold til at kunne høre fyrværkeriet er uden tvivl den bedste måde at komme ind i det nye år, så også hesten får et godt nytår.

Læs mere om St. Hippolyt her

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce