Sådan forebygger du stress og sygdom under transport

Annoncørbetalt artikel

Mange heste bliver i en tidlig alder vænnet til at blive transporteret i en trailer eller transporter. Der kan være mange grunde til at transportere heste så som undersøgelser på hestehospital, stævner, shows eller i forbindelse med salg. At hesten er i stand til at blive transporteret er vigtigt, for der kan opstå akutte situationer, hvor det kan være nødvendigt at køre hesten med kort varsel.

Stress ikke ualmindeligt

Transporten kan dog være en stressende oplevelse for hesten, og selv en kort tur kan være hårdt for den. Stress er en af de største udfordringer ved transport af heste, og turene i den lukkede kasse udfordrer også hesten fysisk. Hesten bruger under hele turen mange kræfter på at holde balancen når bilen drejer, kører rundt i rundkørsler og bremser op. For at holde balancen kræver det, at hesten aktiverer mange af sine muskler, og selv en kort tur i trailer kan derfor være trættende for nogle heste.

Læs også: En hestetransporter behøver ikke være dyrere end en trailer.

Tips til en mindre stresset hest

Du kan sjældent forudse, hvad der vil ske under transporten, men der er alligevel en række ting, som du kan gøre for at hjælpe din hest til en så stressfri tur som muligt.

  • Træn din hest til at blive læsset. Dette vil reducere stress-niveauet markant allerede fra start.
  • Vælg en trailer eller transporter, der passer til din hests størrelse og temperament. Helst en model, som gør det muligt for din hest at spise fra jorden under turen (måske undgå at skulle være bundet).
  • Hvis du booker et transportfirma til at køre din hest, så sørg for, at det er erfarne folk, som er vant til at håndtere heste i transportsituationer.
  • Planlæg turen på en måde, så du minimerer varigheden og undgår ustabile vejrforhold.
  • Sørg for, at underlaget i traileren er skridsikkert og sørg for strøelse, der kan suge væsker, så hesten står så sikkert som muligt.
  • Vælg gerne en transporter, som ikke har vinduer i bagdøren. Det sikrer, at hesten ikke bliver udsat for ubehageligt lys i hovedet under transporten.
  • Sørg for god ventilation i traileren/transporteren. Hvis solen står på, er der helt sikkert en del varmere inde hos hesten end udenfor. Vælg eventuelt en isoleret transporter og undgå en for mørk farve.
  • Sørg for, at der er nok brændstof på bilen, så du ikke skal forbi en tankstation på vejen.
  • Medbring nok vand og foder til hele turen.
  • Planlæg pauser, hvor hesten kan komme ud og røre sig, hvis det er en længere tur.

En slankende oplevelse

Heste, som eksempelvis bliver indkøbt i – eller skal eksporteres til udlandet, kan være flere dage undervejs, og det er ikke ualmindeligt, at hesten kommer frem i en noget slankere udgave end den, som køberen så i salgsvideoen.

Faktisk er det helt normalt for en hest at tabe sig under transport. Antallet af tabte kilo kan ifølge undersøgelser variere fra 0,45 % til 0,55 % af den totale kropsvægt (svarende til ca. 2,7 kg. ved en fuldvoksen varmblodshest). Vægttabet kan stamme fra reduceret væske- eller foderindtag, forøget urinering eller ved at hesten sveder meget.

Transport kan være være en stressende oplevelse for hesten, men du kan gøre meget for at hjælpe den. Foto: Shelly Busby/Unsplash.

Transportsyge – en farlig udfordring

Transportsyge er en luftvejslidelse, som heste kan pådrage sig efter langvarig transport. I slemme tilfælde kan det udvikle sig til en alvorlig lungebetændelse. Transportsyge opstår som følge af en kombination af det indelukkede miljø i lastbil/trailer, støvpartikler i luften og det at hesten ikke kan sænke hovedet i de mange timers kørsel.

Normalt sørger slim og fimrehår i hestens øvre luftveje for at støv og skidt ikke kommer ned i lungerne, men funktionen hæmmes, når hesten ikke kan sænke hovedet. Symptomerne på transportsyge er feber og flåd fra næseborene som opstår kort efter langvarig transport.

Heste som i forvejen er sensible i luftvejene (eksempelvis heste der lider af astma) kan få transportsyge selv på korte strækninger. Ellers ser man lidelsen hos heste der transporteres mere end 6 timer.

Læs også: Lyager Dressage: Sikkerhed er vigtigste parameter ved transport af heste.

Dyrlægens råd til at forebygge transportsyge

”Man kan forebygge transportsyge ved at undgå støvet grovfoder under transporten, sørge for god luft men ikke træk og holde mange pauser undervejs, hvor hesten får mulighed for at sænke sit hoved,” udtaler dyrlæge Louise Hellenberg.

Ifølge Louise Hellenberg bør man kun transportere heste over længere strækninger hvis de er “fit-for-fight”. Hvis det er meget varmt vejr kan man overveje at køre om natten, for at undgå at hesten får det for varmt. Hesten skal tilbydes vand mange gange under transporten og det er en god ide at vende den til smagen af æblejuice i vandet i dagene op til da det ofte får dem til at drikke mere.

“Et par portioner mash undervejs giver også et godt tilskud af vand og næringsstoffer og man kan iblande lidt elektrolytter også. For at mindske støv kan der anvendes wrap i stedet for hø i hønettet,” slutter Louise Hellenberg.

Frihed til bevælgelse og fodring fra gulvet
Hos Skydsbjerg Horsetrucks kan du købe en hestetransporter, som er bygget op som en boks, og hestene behøver derfor ikke være bundet, når de transporteres. Det giver hestene mulighed for at bevæge sig lidt rundt, selv bestemme retning og spise fra gulvet under transporten. Friheden betyder også, at hestene har bedre mulighed for at finde balancen og hvile bagdelen mod væggen til kabinen, hvis der skulle opstå udfordringer i trafikken, og føreren må bremse hurtigt op.

Kilder: Dyrlæge Louise Hellenberg og thehorse.com

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce