Du er i stalden, men din mave rumler, og du kommer pludselig i tanke om, hvor lang tid det er siden, du har spist. Det er en ret almindelig situation for mange af os hestemennesker, da vi nok ofte har en tendens til at prioritere tiden med vores heste over at spise selv. Men det kan faktisk have konsekvenser, der påvirker din præstation og dit humør, hvis du nedprioriterer din egen mad. Vi kan nok alle blive enige om, at vi ikke ville ride en sulten hest – af mange årsager.
Her har du nogle lækre, sunde og vigtigst af alt – nemme – opskrifter, som du kan forberede på forhånd og spise, mens du er i stalden. De er blevet sammensat af vores helt egen madentusiast Silja Springfeld, og måltiderne vil både give dig gode fedtstoffer, fibre og proteiner samt essentielle vitaminer og mineraler. Mange af opskrifterne lyder næsten som noget, der er godt nok til at fodre din hest med, men husk, at din kost er lige så vigtig som din hests, hvis I skal præstere som et hold.
LÆS OGSÅ: Nu er det din tur: 3 øvelser til styrketræning af rytteren
At 100 g kikærter indeholder 19 g protein, og derfor er de en fantastisk kilde til protein.
1. Start med at koge couscousen. Kog den anviste mængde vand til couscous; 180 g couscous kræver 180 ml vand. Smag det til med salt og eventuelt lidt grøntsagsbouillon eller couscouskrydderi efter smag. Når vandet koger, tilsætter du couscousen, og fjerner den fra varmen. Lad det stå i et par minutter med låg på, indtil det er færdigt. Tag couscousen op af gryden med en gaffel og sæt den til side, imens du forbereder resten af retten.
2. Til dressingen skal du blande citronsaft, citronskal, eddike, salt og peber. Tilsæt langsomt olivenolien og bland, indtil du får en glat konsistens.
3. Skær grøntsagerne i små tern. Derefter blander du agurk, tomater, rødløg, peberfrugter og oliven sammen og blander dem med en dåse kikærter. Tilsæt de hakket urter; du kan også bruge frosne urter, hvis du foretrækker det. Tilsæt krydderier, smuldret salatost og couscous.
4. Hæld dressingen over salaten og bland godt. Du kan tilføje kylling eller bacon for en ikke-vegetarisk version. Opbevar den i en lufttæt beholder i køleskabet, indtil du tager den med i stalden. Nyd!
Denne salat indeholder masser af grøntsager, fiber og protein. Selv i den vegetariske version vil den holde dig længe mæt og give dig energi, fordi der eksempelvis er kikærter i, som er rige på fiber og protein. Dressingen indeholder gavnlige urter og C-vitamin, og olivenolie hjælper kroppen med at optage vitaminerne fra grøntsagerne.
1. Kog kyllingen i en gryde eller i ovnene – tilføjet eventuelt en form for BBQ-krydderi. Når den er kølet af, skal du skære den i små bidder eller strimler. Bland det herefter med græsk yoghurt og grøn pesto. Du kan også tilføje forårsløg eller løg, hvis du har lyst. Alternativt kan opskriften her også laves med et plantebaseret alternativ til kylling.
2. Put kyllingesalat i en tortilla med frisk spinat – du kan også bruge kål i stedet for. Rul den sammen og opbevar den i køleskabet, indtil du skal have den med i stalden. Nyd den!
Denne kyllingesalat er en fremragende kilde til protein, hvilket er godt for atleter og holder dig mæt i lang tid; det samme gælder fuldkornstortillas. Spinat indeholder de gavnlige vitaminer A, C og K1 samt jern, calcium og folsyre. Som alternativ kan du bruge grønkål, der er rig på vitamin A, C og K samt mangan og calcium.
Hvis du vil have mere smag, kan du tilføje 1 tsk kanel, sirup eller honning. Du kan også tilføje nogle nødder efter eget valg som topping.
1. Bland havregryn, chiafrø og kanel i en skål, tilsæt mælken og rør godt rundt, så ingredienserne bliver godt blandet, og sæt det i køleskabet hen over natten.
2. Inden du tager i stalden om morgenen, kan du skære æblet i små tern, så det kan komme ovenpå din havregrød.
Mulighederne i denne opskrift er uendelige. Hvis du bruger en 1:3 ration af havregryn og mælk, kan du passende tilføje krydderier eller topping efter eget valg. Du kan også bruge frossen frugt, og det vil også holde din grød kold og klar til at spise, når du kommer i stalden.