Du kender dem sikkert. De forvirrede hankønsvæsner, der render rundt på stævnepladserne og ser skræmte ud. De slæbes med rundt i det danske land weekend efter weekend, hvor deres fornemmeste opgave enten er at holde noget, hente noget, tage dårlige billeder af noget og at bruge en hel dag på at fragte os til stævner (for 45 sekunder på banen) og hjem igen – alt sammen for vores skyld. Ja, du har gættet rigtigt! Vi taler selvfølgelig om alle heste- og ponyfædrene, -kæresterne og -ægtemændene. Denne artikel er dedikeret til dem. De fortjener nemlig opmærksomhed og taknemmelighed.
Læs også: Malgré Tout – at have hest på trods af alt
Tit og ofte aner de ikke, hvad de går ind til, når datteren eller sønnen får den idé, at de vil gå til ridning. Men tre år senere er rideskole én gang om ugen skiftet ud med egen pony og stævner hver weekend samt en far, der står på stævnepladsen med hvide knoer og holder sig for øjnene, når hans guldklump er på banen.
De er ikke helt sikre på, hvad konkurrencerne egentlig går ud på. For dem er det en fejlfri runde, når deres barn eller kæreste er blevet siddende på hesten. Og så lige et tip til nybegynderfædrene derude: Smiler hun, når turen er slut, betyder det, at det er gået godt. Ryster hun derimod på hovedet, skal du nok ikke stille for mange spørgsmål.
Læs også: Til forældre: 4 vigtige grunde til, at du skal lade dit barn gå til ridning
Der er helt sikkert også mange kærester og ægtefæller, der kan nikke genkendende til, at de ikke anede, hvad de gik ind til, da de blev kæreste med netop dig. At din bil altid er rodet, at du tit og ofte har hø i håret uden at opdage det, og at du har det bedst, når du er iført ridebukser. Hvor mange kærester er ikke blevet slæbt med ud i stalden og blevet bedt om at muge ud, hente hø, trække rundt med dyret eller ligefrem tvunget til at ride på det?
Og så er der det med pengene. Hvorfor skal det være så dyrt med én hestekræft, når bilen har 200 og koster det halve i leveomkostninger om måneden?
Læs også: Derfor bør du være kæreste med en hestepige
Så hvorfor gør de det egentlig?
Først og fremmest er piger og drenge, der er besat af heste, fuldstændig opslugt af deres hobby, så de har (heldigvis) ikke tid til noget som helst andet. Det er en besættelse, der ikke giver plads til kæresterier, fester, alkohol og andre teenageting. Og som kæreste eller ægtefælle er hestepigen eller -drengen altid at finde i stalden eller snorkende på sofaen fredag aften. En tur i byen for et hestemenneske er turen ned til foderbutikken eller gør-det-selv-forretningen.
At pleje og passe en hest eller pony, og at sætte dyrest behov før sine egne, lærer dem om ansvar, kærlighed, at dele, og at planlægge sin tid. Det er en egenskab, som værdsættes af en ægtefælle og ponyfar – ellers var han der jo ikke. Omvendt, så er man som ægtefælle til et hestemenneske indstillet på, at hesten ALTID kommer i første række, og at man derfor altid er degraderet til anden violin i familieforetagendet.
Når kæresten, konen eller barnet rider konkurrencer, presser de sig selv til at yde deres bedste, og konstant stræber de efter at blive bedre ryttere. Det bygger en stærk forståelse af teamwork, motivation og danner unikke sociale bånd mellem mennesker og dyr. Som ægtefælle til et hestemenneske er det helt sikkert egenskaber, som værdsættes.
Til sidst, men ikke mindst, gør det kæresten, konen og/eller barnet til glade og harmoniske mennesker (Og alle ved jo, at en glad kone er meget vigtigt for, at alle har det godt!).
Husk at et smil, et vink eller knus er den ultimative gevinst for en pony-far eller kæreste. For de elsker nemlig at dele din lykke. Det er derfor, de er der. De har lært ikke at stå i vejen i de afgørende minutter før klokken ringer, og du skal på banen. De har stået troligt ved din side i regn og slud og set dig varme op, uden at forstå, hvad det hele handlede om. Og så har de hjulpet dig med at huske banen udenad og hentet dit og dat for dig.
Læs også: Foldtid kan forlænge hestens levetid
Da du sagde ja til at gå til ridning, gjorde de det faktisk også. De har bare aldrig vidst det. De ofrede tid og penge for din passion og for at du skulle være lykkelig. Husk derfor at takke dem for det.
Gendelt artikel fra marts 2020.