Tip: Sådan kan du nemt fjerne burrer fra hestens man og hale

Burrer. De velcroagtige blomster er overalt lige nu, og de er rent ud sagt skide irriterende! Især når hesten får dem filtret de godt og grundigt ind i halen, pandelokken, hovskægget eller manen. Den hurtigste løsning er at finde en saks, men det også den løsning, der gør allermest ondt – på ejeren altså. For hvor ærgerligt er det lige at måtte klippe flere centimeter af sin hests smukke, lange man, pandelok eller fyldige hale, som man måske har brugt måneder eller år på at få pæn? Rigtig ærgerligt. Heldigvis findes der andre og mere skånsomme måder at skille burrer og hestehår fra hinanden. Så lad du bare saksen ligge. Vi skal nok fortælle dig – trin for trin – hvordan du nemt kan fjerne burrer fra hesten.

Læs også: Lovkrav: På dette tidspunkt skal din hest ind fra døgnfold

BURRE

Burren ligner lidt en tidsel, men har bløde blade fremfor stikkende. Blomsterne er runde og lilla og er dækket af små pigge med kroge for enderne. På den måde kan den hænge sig fast på dyr og mennesker, når den er afblomstret, så frøene kan spredes. Smart, men rigtig irriterende for en hesteejer! Der findes både glat burre, filtet burre, liden burre og skov-burre.

Sådan ser burren ud, når den er i blomst.
Sådan ser den ud, når den er ved at afblomstre.
Og sådan ser den ud, når vi rigtig gerne vil have vores heste til at gå langt uden om den.

Trin 1: Bad håret i showshine

Det første du skal gøre er at finde den allerbedste showshine frem, som du kan få fat i. Og du skal slet ikke være fedtet med at bruge den. Faktisk skal håret nærmest bades i showshine, så det er fuldstændig smurt ind, og helst til det nærmest kan vrides ud. Herefter kan du forsøge at få nogle af burrerne ud. Dem, der ikke er lige til at få ud, lader du sidde lidt endnu.

Trin 2: Brug babyolie

En anden ting du med fordel kan bruge, for at få burrerne til at glide lettere ud, er olier. Du kan nemlig bruge en mild olie som eksempelvis babyolie eller madolie. Det kan du bruge i manen, i pandelokken og i hele hestens hale. Når du har smurt olien godt ind i hestens hår, kan du forsigtigt fjerne burrerne med fingrene. Du kan også lade olien sidde lidt, inden du begynder at fjerne de irriterende burrer.

Annonce

Trin 3: Hold håret glat og gennemredt

Når du har fjernet alle burrerne, kommer du til det, som skal gøre det endnu nemmere at få dem ud næste gang. Vask hestens hår med balsam, red det helt ud og sprøjt det endnu engang godt ind i showshine. Som alternativ til showshine kan du bruge babyolie eller en blanding af babyolie og vand. Jo mere filtret og tør hestens man, hale og pandelok er, jo nemmere vil burrerne have ved at sætte sig fast igen. Derfor er det vigtigt, at du holder håret så glat og gennemredt som overhovedet muligt. Forebyggelsen er nok i virkeligheden det allerbedste middel, hvis du vil redde din hests lokker fra burredøden på denne tid af året.

Læs også: MUK: Do’s & dont’s – step by step

Læs også: Hvorfor klør eller bider hesten i sin hale?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce