Annonce

Tip: Fjern nemt burrer fra hestens man og hale

Burrer. De velcroagtige blomster er overalt lige nu, og de er rent ud sagt skide irriterende! Især når hesten får dem filtret de godt og grundigt ind i halen, pandelokken, hovskægget eller manen. Den hurtigste løsning er at finde en saks, men det også den løsning, der gør allermest ondt – på ejeren altså. For hvor ærgerligt er det lige at måtte klippe flere centimeter af sin hests smukke, lange man, pandelok eller fyldige hale, som man måske har brugt måneder eller år på at få pæn? Rigtig ærgerligt.
Heldigvis findes der andre og mere skånsomme måder at skille burrer og hestehår fra hinanden. Så lad du bare saksen ligge. Vi skal nok fortælle dig – trin for trin – hvordan du vinder kampen mod de modhagefyldte sensommerpestilenser.

BURRE

Burren ligner lidt en tidsel, men har bløde blade fremfor stikkende. Blomsterne er runde og lilla og er dækket af små pigge med kroge for enderne. På den måde kan den hænge sig fast på dyr og mennesker, når den er afblomstret, så frøene kan spredes. Smart, men rigtig irriterende for en hesteejer! Der findes både glat burre, filtet burre, liden burre og skov-burre.

Sådan ser burren ud, når den er i blomst.

 

Sådan ser den ud, når den er ved at afblomstre.

 

Og sådan ser den ud, når vi rigtig gerne vil have vores heste til at gå langt uden om den.

Trin 1: Bad håret i showshine

Det første du skal gøre er at finde den allerbedste showshine frem, som du kan få fat i. Og du skal slet ikke være fedtet med at bruge den. Faktisk skal håret nærmest bades i showshine, så det er fuldstændig smurt ind, og helst til det nærmest kan vrides ud. Herefter kan du forsøge at få nogle af burrerne ud. Dem, der ikke er lige til at få ud, lader du sidde lidt endnu.

Trin 2: Brug babyolie (eller en lille klat WD40 i halen)

Nu lyder det måske lidt voldsomt. Men faktisk kan en lille klat WD40 være det sidste, der kan hjælpe dig af med at fjerne de burrer, der virkelig sidder fast i den yderste del af halen. Man skal selvfølgelig bare bruge smøremidlet med stor omhu og ikke lade det komme i nærheden af hestens hud, øjne eller luftveje. Tag handsker på og brug kun midlet i den yderste del af halen, og husk at gøre det udendørs. Lad det sidde og virke et minuts tid, så kan du let trække hårene ud af burrernes modhager.

Hvis du ikke er så glad for at bruge WD40 i nærheden af din hest – hvilket vi godt kan forstå – kan du i stedet bruge en mere mild olie som babyolie eller madolie. Det kan du også bruge i manen, i pandelokken og længere oppe i hestens hale. Når du har smurt olien i hestens hår, kan du forsigtigt fjerne burrerne med fingrene.

Trin 3: Hold håret glat og gennemredt

Når du har fjernet alle burrerne, kommer du til det, som skal gøre det endnu nemmere at få dem ud næste gang. Vask hestens hår med balsam, red det helt ud og sprøjt det endnu engang godt ind i showshine. Som alternativ til showshine kan du bruge babyolie eller en blanding af babyolie og vand. Jo mere filtret og tør hestens man, hale og pandelok er, jo nemmere vil burrerne have ved at sætte sig fast igen. Derfor er det vigtigt, at du holder håret så glat og gennemredt som overhovedet muligt. Forebyggelsen er nok i virkeligheden det allerbedste middel, hvis du vil redde din hests lokker fra burredøden på denne tid af året.

Artiklen er oprindeligt bragt i august 2019.

Relaterede tags

Lignende artikler

Kategorier

Advertisment

Instagram