Træningsguide: Rid dressur i naturen

Sommer og sol betyder også flere ture i det fri på hesteryg. Og nej, det skal du bestemt ikke have dårlig samvittighed over. At ride en tur i det fri behøver nemlig langt fra betyde, at du skal glemme din dressur. Vi har samlet nogle af de dressurøvelser, som du med fordel kan træne i naturen, fordi du tvinges til at gøre ting, som er nemmere at slippe udenom eller måske glemme, når man rider på en bane. Så nu har du god mulighed for at træne dressur i naturen!

Annonce

Læs også: 4 grunde til, at enhver hest fortjener at ride i naturen

På ridestien

Når du rider ud af landevejen, på ridestien eller måske endda bare i den gode rabat, så er det bare om at udnytte, at det går så meget ligeud. Det gør det nemlig lettere for dig at øve noget af det, som naturligt bremses hver gang du rammer er hjørne på ridebanen.

Takt og ligeudretning

Det første du kan fokusere på er din hests takt og ligeudretning. Arbejder den lige godt igennem begge sider af kroppen? Går den lige på sporet? Og kan du høre rytmen i dens trin? Det ofte hårde underlag kan hjælpe dig med at høre, om hesten takter, mens det lange lige stykke kan få dig til at opdage eventuelle skævheder i din hest eller i dit eget sæde.

Versader

Versader og kontraversader, hvor man stiller hestens forpart til henholdvis højre og venstre side, er gode til at få løsnet op, samlet hesten og få den løsgjort. Det samme gælder traversader og renversader, hvor man stiller hestens bagpart til en af siderne. Find dig et fikspunkt, når hvor du ikke har en barierre, som for eksempel budskadset langs stien, du rider på. Rider du et sted, hvor der er helt åbent, så brug blot skillelinjen mellem rabatten og vejen som en linje, du kan ride efter. Når du arbejder med versaderne kan du fortsat være opmærksom på hestens takt.

Mellem træerne

Rider du ind i en skov eller forbi nogle træer, hvor der er god plads imellem, så er det bare om at gribe chancen. Her er et par øvelser, du med fordel kan lave. Du kan også kan ride rundt om marksten eller lignende. Udfordringen ligger blot i at ride i et andet terræn og med nogle andre og lidt mere tilfældige forhold, end det ofte gør sig gældende på dressurbanen.

Slalom og 8-taller

Det ligger lige til højrebenet at lave slalom eller 8-taller imellem træerne. Her skal hesten ikke kun formå at komme udenom træerne men også tænke over, hvor den sætter benene, fordi bunden måske er lidt ujævn. Samtidigt skal du som rytter koncentrerer dig endnu mere, fordi der nu også er bundforholdet og det måske noget ullige mellemrum mellem træerne at forholde dig til. Er underlagt meget ujævnt, bør du naturligvis kun lave øvelsen i skridt.

Cirkelrunde volter

Udvælg et træ, som står et sted med en solid bund og uden alt for mange andre træer omkring sig. Dette træ skal du lave cirkelrunde volter omkring. Brug træet som dit fikspunkt; det sted du hele tiden skal have i centrum. Gør eventuelt volten mindre og større og husk selvfølgelig at skifte den vej, du rider rundt, så I ikke bliver helt rundtossede. Står solen midt på himlen kan du desuden forsøge at ride rundt langs kanten af træet skygge og derved brug dén som en linje at ride efter.

Slalom med volter

Er forholdene til det, kan du kombinere de to ovenstående øvelser. Altså kan du ride slalom imellem træerne samtidigt med, at du rider rundt om det enkelte træ. Skift volten rundt om træet ved hvert andet træ og rid eventuelt hele vejen tilbage igen, hvor du startede, så du får det hele med. Dette kan du for eksempel også gøre, hvis du har en allé i nærheden.

Læs også: Træning med Claus Toftgaard: Start træningen i naturen

På bakkerne

Møder du et par bakker undervejs, så må du virkelig ikke ride udenom. At ride op og ned ad bakker er nemlig noget af det bedste, naturen har skabt for os ryttere til at træne hestens ryg, forpart og bagpart. Ja, faktisk kan bakkerne på sigt hjælpe dig og hesten helt ind i piaffe og passage.

Intervalløb

Hvis du synes, at din tur i skoven mangler lidt fart, så er bakkerne først og fremmest gode til at træne hestens kondition gennem en form for intervalløb. Trav eller galopper op ad en bakke og skridt ned ad den igen. Gentag dette 3-5 gange og giv så hesten en længere skridtpause. Det er hårdt arbejde for hesten, også selvom bakken måske ikke er så stejl, så husk ikke at overdrive det. Sørg selvfølgelig også for, at hesten er skridtet godt varm, inden du gør det. Jo stejlere bakken er, jo kortere bør løbsdistancen være, for at hesten kan holde til det. Er bakken både stejl og lang er det måske bedst blot at skridte op og ned ad den, hvilket bestemt også kan give godt til konditionstræningen.

Sæt hesten på bagparten

At ride sin hest ned ad en stejl bakke kan både være en smule nervepirrende og teknisk svært. Kan den holde balancen? Vælter den forover? Det gør den ikke, hvis blot du hjælper den. Når I er på vej ned ad bakken, så læn dig tilbage ind til du føler, at du rammer hestens balancepunkt. Sørg også for, at hesten har tøjle nok til at holde balancen med sin hals. Herefter kan du begynde at arbejde med den – udelukkende gennem din vægt. Er bakken meget stejl, så brug den blot til at træne, at hesten skal kunne sætte sig endnu mere på bagparten. Brug dit sæde til at skabe den rytme, du gerne vil have hesten skal følge. Så lærer den virkelig at sætte sig.

Indledning til piaffe og passage

Rider i ned ad en mindre stejl bakke, så er det oplagt at træne lidt piaffe eller passage. Når hesten går nedad skal den nemlig – som nævnt – sætte sig endnu mere bagtil. Det kan for det første fremme dens naturlige lyst til at tage mindre skridt, samtidigt med at den løfter rykken. På den måde kan du bruge det at ride ned af en bakke til at få hesten til at forstå lidt af dit piaffe- eller passage-signal.

Over stok og sten

Naturligvis er der uendelige muligheder for at træne dressur i naturen, og du kan træne alle de dressurøvelser, du vil, i det fri. Endnu bedre er det, hvis du også tør udfordre din forståelse for, hvad en dressurøvelse rent faktisk er. Er det en fast defineret og allerede tilrettelagt øvelse, som vi delvist har vist det her? Eller kan det også være noget, du opfinder undervejs, når du rider over stok og sten? Alt det, naturen byder på, kan indgå en del af jeres træning. Måske er det ikke direkte dressurøvelser – men det er bestemt øvelser, som gavner jer i dressuren.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce