Rytterens hænder: Få den rigtige vinkel på dit håndled

Vil du gerne forhindre dine hænder i at opføre sig uhensigtsmæssigt, når du rider? Vi har samlet en serie bestående af de mest typiske fejl, vi ryttere begår med vores hænder. Målet er at hjælpe dine hænder til at blive bedre til at arbejde med hesten i stedet for imod den. De øvrige artikler handler om at undgå at trække tilbage i tøjlen, om at undgå at tøjlerne glider ud af hænderne og om at slippe af med sine urolige hænder. Så alt i alt – et stort fokus på rytterens hænder.

En jævn hånd med en elastisk kontakt er den bedste vej til at få hesten til at arbejde blødt i hånden på dig og få den til at søge frem og ned til biddet. Desværre kan det være en stor udfordring at få sine hænder til at arbejde uafhængigt af resten af kroppen. Det kan tage flere års træning, og selv topryttere arbejder på at forbedre deres kontakt til hesten, hvad enten de er dressur- eller springryttere.

Læs også: Anerkendt ekspert: Umuligt at opnå korrekt samling blot ved at hive i tøjlerne

Annonce

En forkert vinkel på dit håndled

Arh ja, du kender det godt. Den nok mest typiske håndstillingsfejl er, at dine håndled vinkler på alle mulige måder. Mange ryttere overser tit fejlen, men at holde sit håndled korrekt er afgørende for at skabe en god forbindelse til din hests mund. Den korrekte håndledsposition er lige præcis det, der giver dig muligheden for at overføre små, fine signaler til din hest gennem dine fingre. Det handler om at få tommelfingeren til at pege opad og at have lodrette og ligeudrettede håndled. Det vil medføre, at du kan holde en lige linje fra din albue ned til biddet.

Tip: Klaverhænder

Måske har du det, man kalder ‘klaverhænder’? Det betyder, at man har en hånd, der ‘ligger ned’ så tommelfingrene peger ind imod hinanden i stedet for op i luften. I denne position kan det være svært at holde albuerne ind langs kroppen.

Klaverhænder ses for eksempel ofte hos springryttere, som forsøger at drive deres hest frem med hænderne. Ydermere er klaverhænder sjældent særligt eftergivende, da man kun kan vippe sit håndled op og ned. Tænk på, at hvis dine hænder vender med tommelfingrene opad, så kan du bukke i dit håndled og på den måde være mere fleksibel.

Et tip til at slippe af med klaverhænder er at holde en lang pisk i hånden – mellem alle fingrene. Du finder hurtigt ud af, at pisken vil stritte ud til siden, hvis dine hænder ligger forkert. Er det rigtig slemt, så vil det for eksempel være svært for dig at ride små volter, uden at din hest får pisken i hovedet. For, at dine hænder er vinklet korrekt, skal pisken flugte nogenlunde parallelt med hestens krop – så er det også meget lettere at bruge den rigtigt.

Tip: Bukkede håndled

Måske rider du med håndledet bukket enten indad eller udad? Til dette kan en midlertidig håndskinne hjælpe dig. Hvis det er en vane, som du har dannet, fordi din hest er stærk, så husk endeligt, at et konstant pres i hestens mund ikke gavner din ridning. Her kan hesten ende med at blive død for dine signaler. Ved at have korrekt placerede håndled er det nemmere at give hesten pladsen til at bevæge sig. Du skal kun bukke i håndleddene, når der skal gives signaler. Husk altid, at dine hænder skal være eftergivende, og den største mulighed for at være eftergivende er ud fra en position, hvor hænderne hverken bukker indad eller udad.

Tip: Håndleddet vippet opad

Hvis du rider med håndleddene vippet opad – det vil sige hvis vinklen mellem tommelfingeren og underarmen lukkes sammen – så skal du sørge for, at dine tøjler ikke er for lange. Dette kan være en naturlig reaktion på, at du ikke har helt den rette kontakt til hestens mund. Fordi tøjlerne ikke er korte nok, så aktiverer du i stedet håndleddet for dermed at forsøge at tage lidt af længden på tøjlerne. Denne position hæmmer din eftergivenhed og du kan blive meget låst i din hånd. Du vil nok også mærke, at du bliver øm i underarmen, da du aktiverer musklen langt mere end nødvendigt. For at slippe af med problemet skal du forsøge at være opmærksom på tøjlens længde og korte den lidt ind. Så vil du opleve, at det slet ikke nødvendigt at vippe hånden opad – og du vil tillige spare dig selv for et par ømme arme fremover.

Annonce

Én ting ad gangen

Selvfølgelig er vores råd kun ment som en hjælp til at give dig den rigtige følelse, når du rider. Det er helt op til dig og din hest at finde ud af, hvad der virker. Dog skal det nævnes, at jo mere du træner din opstilling med hænderne, jo bedre vil den blive og jo nemmere vil din ridning føles.

Hvis du døjer med andre håndstillingsfejl, så kan du få flere råd inden længe. Dette var nemlig blot nummer to ud af i alt fire artikler, som alle handler om at bruge hænderne korrekt. Vi anbefaler dog, at du fokuserer på én ting ad gangen, så du ikke går i krig med for mange fokuspunkter samtidigt. Har du en tendens til at vinkle dine hænder forkert – hvilket er et meget normalt problem at døje med – så kan du jo passende lægge ud med de råd, vi har givet dig her.

Har du andre tips eller tricks til at afhjælpe andre håndstillingsfejl, så lad os endelig høre fra dig!

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce