Udland: Topryttere skjuler bidproblemer med særlig creme

Man så det under legene i Rio i 2016, man så det under EM i Rotterdam i 2019, og man har sågar set det under en femstjernet dressurkonkurrence i Wellington i år. Heldigvis har det ikke noget at gøre med de danske topryttere – men det gør det ikke mindre forfærdeligt. Mediet Eurodressage slår fast, at der er ryttere i udlandet, som vælger at skjule eller afhjælpe deres hestes bidproblemer med en hvid, sukkerholdig creme og dække sår fra sporerne med skosværte. Det værste er, at FEIs regler ikke tager højde for det hele. Endnu, forhåbentlig…

Sukkercreme til at skjule bidproblemer

En journalist fra Eurodressage spottede for første gang brugen af en hvid creme i mundvigene på en toprytters hest under OL for fire år siden:

“Første gang, jeg spottede denne ‘teknik’, var under de oplympiske lege i Rio på en verdenskendt hest med en lige så verdenskendt rytter. Et år senere så jeg en anden rytter gøre det under CDIO i Aachen på en af sine heste og på en af sine elevers heste. Jeg spekulerede på, hvorfor ingen af FEIs stewarder bemærkede den dækkende creme.”

Journalist, Eurodressage. Oversat fra engelsk.

Her skal vi måske nævne, at en ‘steward’ er en personer ansat af FEI, som skal tjekke om regler for udstyr er overholdt af de deltagende ekvipager i forbindelse med deres ridt.

Dernæst skete det til EM i Rotterdam sidste år, hvor en anden hest i top 15 havde den hvide creme på sine læber, og igen under den femstjernede CDI i Wellington i februar måned i år, forklarer journalisten. Her bemærkede en af FEIs stewards det, men uden at påtale det.

Ifølge journalisten selv, er cremen fyldt med sukker og kun brugt på heste, der virker modvillige over for kontakten til biddet. Med andre ord er det tesen, at cremen bliver brugt til at undgå, at hesten åbner munden, rækker tunge eller for at skabe bedre kontakt.

Desværre er der – efter alt at dømme på nogle af billederne, som du kan se HER – umiddelbart blottet kød i hestens mundvige bag biddet. Med andre ord kan det se ud som om, at cremen også bruges til at dække problemer og måske endda sår og læsioner omkring hestens mund.

Det skal understreges at journalisten på intet tidspunkt forklarer, hvilke ryttere og heste, hun omtaler, og derfor er det uklart, hvilken hest, der ses på billederne.

Problemstillingen er oprindelig bragt af Eurodressage.com. Klik på uddraget for at se billederne.

Læs også: Debatten om bidløs ridning: Er det virkelig bedre for hesten?

Skosværte til at dække sporemærker

Desværre har journalisten fra Eurodressage også bemærket en anden besynderlig “cover up”-tendens. Hun forklarer, at nogle ryttere også forsøger at dække deres sporemærker:

En mørk skrocreme blev gnubbet på hestens hud for at dække fordybninger fra sporerne. Flere stewards fortalte mig, at det desværre var helt normalt, selvom det var forbudt ifølge FEIs regler. Men da jeg kiggede i FEIs regelsæt, kunne jeg ikke umiddelbart finde en klar reference til den slags dækkende cremer.

Journalist, Eurodressage. Oversat fra engelsk.

Spørgsmålet er altså, om det er FEIs sikkerhedsfolk, der ikke har styr på retningslinjerne, eller om der bare ikke er regler for det.

FEIs regler er ikk tydelige nok

Den firestjernede belgiske dommer, der ofte fungerer som ‘head steward’ for FEIs Technical Delegate, Jacques van Daele, udtaler, at det 100% ikke er tilladt at dække sporemærker. Han henviser ikke alene til den sunde fornuft, men også til FEIs regler for dressurridning, artikel 428, hvor der bl.a. står, at det ikke er tilladt at dekorere hesten. Desuden står det også i regelsættet for dyrlæger, at hestene skal tjekkes for fremmede eller forbudte materialer eller stoffer (artikel 1047/5). Derfor må man altså ikke putte skosværte på sin hest. Men hvad så med cremen?

Den er der ifølge en steward ikke nogle klare retningslinjer imod – også selvom den dækker over et problem. Og spørger man rytterne selv, så er den sukkerholdige creme eftersigende til for at glæde hesten:

“Når jeg ser den hvide creme i opvarmningen, går jeg til rytteren og spørger, hvorfor den er der. Og naturligvis er svaret altid, at det er en creme til at belønne hesten.”

FEI-Steward.

Desuden fortæller stewarden til Eurodressage, at de er trænet i at se efter frisk blod og ikke gamle skræmmer. Men hvad så med sår, der er friske, men ikke bløder? I FEIs dressurregler står der i artikel 430/7.6:

7.6. Bleeding. If the Judge at C suspects fresh blood anywhere on the Horse during the test, he will stop the Horse to check for blood. If the Horse shows fresh blood, it will be eliminated. The elimination is final. If the Judge through examination clarifies that the Horse has no fresh blood, the Horse may resume and finish its test.

Faktum er altså, at så længe hesten ikke bløder, må den gerne rides videre. Der står ikke noget direkte om sår og læsioner eller problemer med kontakt til biddet. Hvad der heller ikke står noget om, er den hvide sukkercreme. Dommer og steward Jacques van Daele, fortæller derfor, at han vil tage problemstillingen op og tale for at gøre reglerne mere detaljerede, når det er tid til at gennemgå reglerne igen – om et helt år, vel at mærke.

Læs også: Overvej dette, før du køber nyt bid

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce