Ridehjelmen tages af og på. Støvet fra ridebanen sætter sig i hovedbunden og efterårets kolde vejr, gør at håret er tørt og elektrisk. Og så vaskes hele herligheden godt og grundigt, når man kommer hjem i bad. Livet for en rytters hår er ikke let, om vi så er i forår, sommer eller efterårsmånederne. Derfor har vi samlet fem skønhedstips, som kan redde dit hår fra den kedelige tilværelse som høstak.
Giv håret en fridag fra badet
Ligesom din hest, har dit hår også brug for en fridag i ny og næ. Ikke fra ridehjelmen – den skal blive på, selvom den slider på dit hår. Men det har brug for en fridag fra badet, og især fra shampooen. For hver gang, du vasker dit hår, falder der noget af, det bliver måske uglet og slidt, og shampooens enzymer ødelægger hårstråene, hvis du bruger det hver eneste dag. Hvis du rider meget og gerne vil i bad hver gang, du er kommet hjem, bør du indimellem nøjes med at skylle håret eller måske endda lade det helt være. I stedet kan du bruge tørshampoo, som giver håret et friskt pust og tørrer fedtede hårstrå ud uden at skade det.
Gør hårkur og balsam til dine bedste venner
Hvis du ikke allerede er med på den, så bør du hurtigere end din hest kan spise en gulerod gøre det til en vane at bruge balsam, når du har vasket hår. Og det skal være hver gang du er i bad. Lad det minimum sidde i 5 minutter, men rigtig gerne et kvarters tid, inden du skyller det ud. Derudover kan du en gang om ugen give høstakken en ordentlig omgang med hårkuren ved at putte det i det fugtige hår, efter du har været i bad. Du kan for eksempel gøre det om aftenen og rulle et håndklæde omkring hele herligheden. Sov med det natten over og skyld det ud om morgenen – så har du det lækreste, bløde hår.
Derudover er en god leave in-balsam intet mindre end fantastisk at eje som rytter. Hver gang, du har været bad, påfører du et godt lag, fra rod til spids. Så vil dit hår være mindre tilbøjeligt til at knække, og det hår, der måske allerede er knækket, vil stritte mindre. Kan du tilmed finde en variant med UV-beskyttelse her i sommermånederne, så har du nået toppen inden for rytterhårpleje!
LÆS OGSÅ: Redaktionen tester: Trusser til hest – hvad rider du helst med?
Skift hårelastikken ud
Hår i øjnene, når hovene skal renses eller hår i munden på vej over et spring er bare ikke det fedeste. Hvis du har langt hår, så er du garanteret også en flittig bruger af hårelastikker. Og måske har du også lagt mærke til, at en del af dine hårstrå er knækket, lige dér hvor elastikken plejer at sidde? Det skyldes, at hver gang du putter en elastik i håret – og især hver gange du tager den ud eller strammer den til – slider elastikken på håret. Det betyder ikke, at du skal holde helt op med at bruge hårelastikker, men du kan med stor fordel købe et par stykker, der skåner håret mere. Det kan for eksempel være spiralelastikker lavet af gummilignende materialer.
Find en afløser til hestehalen
Samtidigt med, at du skifter dine hårelastikker ud, kan du gøre det til en vane at sætte håret op på nye måder. Ved ikke altid at sætte håret op i den samme hestehale, undgår du, at håret altid slides det samme sted. Hvis du tilhører hestehaletypen, så er det allerbedste faktisk at bruge fletningen som afløser. Så kommer hårelastikken nemlig til at sidde helt nederst i håret, langt væk fra de knækkede hår midt på hovedet. Husk i øvrigt, at det også er en synd for håret altid at sætte det op i en tilfældig knold; det bliver filtret, og man kommer ofte til at rive mange hår med ud, når knolden skal løsnes og håret redes ud. Her er det bedre med hestehaler og fletninger, der filtrer håret mindre.
Husk b-vitaminerne
Sidst men ikke mindst er det ikke kun hestene, der kan have brug for et fodertilskud. Piloten har også brug for at booste depoterne indimellem. Alt det, vi ind til nu har gennemgået, handler om udvendig pleje af håret, og det påvirker ikke det nye hår, som gror ud. For at gøre det nye hår stærkt, skal det plejes indefra, og det gøres med et tilskud af de rette vitaminer. Og ligesom B-vitamin gør hestenes hove stærkere, gør det også menneskets hår og negle mere modstandsdygtige. Så når du alligevel skal ud at købe b-vitaminer til din hest, så husk endelig at svinge forbi apoteket eller supermarkedet og få fat i nogle til dig selv også.