Værd at vide: om insektdækkener til folden 

 

De varme dage er endelig over os, men det er insekterne også! De fleste af os nyder at kunne smide jakken og trøjerne, men hermed kommer også de mange kryb og kravl som kan være irriterende for huden. Heldigvis kan vi holde os indendørs, hvis vi er for generet. Hestene som går på fold og særligt dem som går i løsdrift eller på sommerfold kan blive meget påvirkede af insekterne. 
Heste har forskellig tolerans overfor insekter og det er derfor værd at vurdere om din hest har brug for et insektdækken på folden før du går ud og investerer i det. Men hvad skal man vælge? For der er et hav af forskellige typer, stilarter og priser. Heldigvis har Malgré Tout her samlet den vigtigste information om forskellige typer af insektdækkener til folden. 

Annonce

Læs forrige uges artikel om insektdækkener til ridning her: Værd at vide: om insektdækkener til ridning

Har min hest brug for et insektdækken på fold? 

Et insektdækken er et netdækken, som beskytter mod den skarpe sol, lader brisen passere og holder de fleste fluer og insekter væk fra din hest. Et netdækken er et stof, der i sagens natur er fuld af huller! 
Det kan være svært at vurdere om ens hest har brug for et insektdækken på folden, da vi ofte kun observerer hestens adfærd på folden kortvarigt. Men følgende punkter kan være udtryk for, at din hest er generet af insekter. Husk at der altid er en grund til, at hesten reagerer, som den gør. Derfor skal du selvfølgelig sikre dig, at din hests reaktion ikke kommer fra smerte eller ubehag. 

  • Virker den irriteret og frustreret på folden? 
  • Kaster den med hovedet om sommeren? 
  • Sparker den ind under sig selv eller bagud? 
  • Bider den sig selv på kroppen eller slår kraftigt med halen? 
  • Løber den umotiveret rundt på folden? 
  • Har den små buler rundt omkring på kroppen eller måske små blodpletter? 

Zebrastriber – er det bare for sjov? 

Nej, det er det faktisk ikke. Flere videnskabelige undersøgelser har vist, at insekter bliver forvirrede af zebraens striber, og på savannen i Afrika ses der en stor forskel på antallet af eksempelvis fluer på en zebra sammenlignet med en gnu, der står ved siden af. Derfor er det et smart trick at producere insektdækkener med striber, som må formodes at mindske antallet af eksempelvis fluer på hesten. 

Det zebrastribede insektdækken er et udbredt fænomen, og de fleste af os har nok set det, der ligner en flok zebraer på fold. Disse dækkener bliver produceret i flere forskellige typer og med forskellige beskyttelsesområder.

Hvilken beskyttelse skal min hest bruge? 

Insektdækkener til fold kan fås med hals, mave, lang hale flap samt ekstra ben beskyttelse. Det er her vigtigt at lave en individuel vurdering af, hvad der fungerer bedst for lige præcis din hest. De fleste heste nyder godt af maveflappen, da mange insekter søger den tynde, varme hud i dette område. Ofte er en hals også givet godt ud, medmindre hesten selv har en lang og fyldig man, som kan holde insekter væk. 

Som med alle dækkener skal du være opmærksom på lukningerne. Vend aldrig clips udad så de kan hægte sig fast i hønet eller lignende. Sørg derudover for, at dækkenet er behageligt tilpasset, at det er den korrekte størrelse til din hest og at det ikke har løse dele, eller stropper der er gået i stykker og hænger. 

Mave flapper som denne hjælper til at holde insekter væk fra den sårbare hud på maven. Foto: Malgré Tout

Vævningen af stoffet 

Hvor tætvævet stoffet i insektdækkenet er, har stor betydning for effektiviteten. Det kan nemlig godt betale sig at investere i et mere tætvævet insektdækken, da det vil holde de fleste insekter ude. Myg og mitter kan godt genere hesten igennem storvævede insektdækkener, dog kan dækkenet også blive for tætvævet og der vil være for lidt eller ingen luftgennemstrømning. Dette forårsager at hesten ikke kan komme af med varmen. 

En god måde at teste tætheden på insektdækkener er at holde nettet op mod lyset, hvor gennemstrømningen af lys, vil give en idé om tætheden, når man sammenligner tekstiler. 

Vægten af tekstilet er også vigtigt og kan udregnes ved gsm (gram per kvadratmeter). Net tekstiler ligger generelt i et interval fra 200gsm til 500gsm. Højere gsm svarer til mere styrke. Stof med lavere gsm er normalt løsere, svagere og mere åbent vævet, og et højere gsm er generelt tættere og stærkere vævet. Vælg derfor gsm efter din hests behov; har den en tendens til nemt at ødelægge dækkener, eller er den voldsomt plaget af insekter så vælg en høj gsm. Har du en hest der nemt bliver varm så forsøg at vælge en lav gsm. 

Sol- og sommereksem 

Nogle heste er ikke blot generet af insekter som sætter sig på huden, men kan faktisk være allergisk over for dem. Det kaldes sommereksem og forårsages af den 2-3 mm store mitte, der suger blod på hesten. Ofte sætter de sig der, hvor huden er tynd eller lettilgængelig. Hesten reagerer allergisk på mittens spyt og begynder at klø sig voldsomt. Diagnosen kan stilles af dyrlægen, der kan lave allergitests og undersøge blodets indhold af antistoffer mod mitter. 

Nogle heste kan også døje med soleksem, som også kaldes, at hesten er fotosensibel. Det betyder at den har en øget følsomhed over for lys, som får dele af dens hud til at rødme, hæve op og klø helt ekstremt. Kort sagt sker der en kemisk påvirkning, som forringer hudcellernes evne til at modstå lyspåvirkning. I disse tilfælde skal hestene enten have tætsiddende og fuldt beskyttende soleksemsdækken på eller holdes i skyggen. Det kommer an på, hvor slemt soleksemen er. 

Læs mere om fotosensible heste her: Er din hest fotosensibel?

Forskellen på eksem- og insektdækkener er, at eksemdækkener er tætmaskede og sidder tæt på kroppen, dækker næsten alle områder og er ofte elastiske for bevægelighed. Hvorimod insektdækkener ofte er knap så tætmaskede, har et løsere fit og derfor kan flagre let i brisen som vil holde insekter væk. Du kan sagtens benytte et eksemdækken som insektdækken, dog ikke omvendt. 

Hvis du er i tvivl om din hest er generet, kan insektspray også mindske gener. Se hvordan du kan lave din egen kemikaliefrie insektspray her: Lav din egen insektspray – det billige og smarte alternativ

Det anbefales kun at bruge insektdækken, hvis det er nødvendigt. Hvis din hest ikke er påvirket af insekterne, kan det være en fordel at undgå brug af dækken, særligt på varme sommerdage. Når temperaturen er over 30 grader med høj luftfugtighed og ingen brise, vil de fleste heste svede under ethvert dækken. Sved og fordampningen heraf, er den måde, hesten opretholder sin kropstemperatur på, når varmen stiger. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce