Problemer med ryggen rammer i de fleste tilfælde varmblodsheste. Sammen med Agria Dyreforsikring giver vi dig her et overblik over, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du forebygger rygproblemer. De ramte racer omhandler belgisk varmblod, dansk varmblod, hannoveraner, KWPN, holstener, krydsning med halvblod, oldenborgere, westfaler og øvrige halvblodsracer. Andelen af problemer er ligeligt fordelt mellem dem alle.
Opdag du hestens rygproblemer
De mest åbenlyse tegn på rygproblemer hos en hest er, at den tydeligt er øm og reagerer på, at du trykker den på ryggen. Et andet og mindre tydeligt tegn kan dog være, at den bare ikke præsterer på samme niveau, som den plejer.
Hvad er årsagen?
Man kan dele årsagerne til rygproblemer op i to grupper:
- Den første består af problemer, der er svære at definere, og der kan sjældent gives en detaljeret diagnose af dyrlægen. Årsagerne til de udefinerede problemer kan være forkert ridning, en dårlig tilpasset sadel, forkert opstigning eller halthed, ofte dobbeltsidet, der kan være rigtigt svært at opdage.
- Den anden gruppe består af diagnosen kissing spines, der udgør en tredjedel af den samlede mængde rygproblemer. Når en hest har kissing spines, betyder det, at torntappene i hestens rygrad ligger for tæt eller direkte støder på hinanden.
Forebyg hestens rygproblemer
En af grundene til, at det er rideheste, der oftest rammes af problemer, er, at hestene generelt rides meget ensformigt. Varieret træning kan derfor være en metode til at forebygge mange mulige rygproblemer, forklarer Tine Antvorskov: “Hestenes skelet og muskler opbygges kun gradvis, hvis de bruger hele kroppen, hvorimod ensformig træning fører til spændinger og stramme muskler.”
Med et ugentligt træningsskema kan du let sørge for at variere hestens aktiviteter. Træningen kan indeholde konditionstræning i skov og på mark, arbejde fra jorden, dressur, springning, stævne- og hviledage. Et andet vigtigt element er underlaget, hesten trænes på. Her er variation ligeledes vigtigt, så der fx skiftes mellem at ride på fibersand, asfalt og skovveje i løbet af ugen.
Særligt for heste med kissing spines bør skemaet omfatte træning for lange liner, træning op og ned ad bakker, løsspring eller ridning med fokus på at få hesten frem og ned samt ryggen op, så torntappene adskilles.
Læs også: Derfor er kissing spines ikke nødvendigvis en dødsdom
Kan opstigning være årsagen?
Når du stiger op i sadlen, belaster du hesten med hele din kropsvægt. Og gør du det ikke korrekt, kan det give et ubehageligt vrid i hestens ryg. Følg derfor denne vejledning for en god opstigning.
- Træn hesten til at stå stille, når du sidder op.
- Brug en skammel eller lignende, og sørg for at hesten står helt op til den.
- Saml tøjlerne i venstre hånd, med en passende længde, så du let kan trække bidet tilbage, hvis hesten begynder at bevæge sig.
- Sæt foden i stigbøjlen, og placér din krop så tæt ind til hesten som muligt, helst helt ind over hestens midte.
- Sæt af på skamlen og før benet over hesten, imens du bliver ved med at holde dig over hestens midte.
- Skift hvilken side du sidder op fra, fra gang til gang.
Læs også: Undersøgelse: Ryttervægt kan forhindre hesten i at bruge ryggen korrekt