VM-rytter Nanna Lanzky Otto: Sådan trænede vi op til VM

Vi har taget en snak med Nanna Lanzky Otto, som var med til VM i Berlin i 2019, med sin islandske hest Ondrun. Vi har snakket om processen i at træne en hest op til VM, en typisk træningsuge, motivationen bag og hun har givet nogle gode tips til, hvordan man kan træne en hest op til at ride VM. 

Læs også hvad to islænderryttere mener om dressurridning på islændere.

Nanna Lanzky Otto står med sin islandske hest Ondrun, og en pokal i hånden.
Nanna har altid redet islandske heste, og har ikke overvejet at skifte til andre racer. Foto: CC-Foto.

Motivationen skal være i top

Det første spørgsmål til Nanna handlede om hendes motivation bag at træne op til et VM, og her fortæller Nanna, at hun altid har redet, lige siden at hun var lille og kunne sidde på sin mors hest. Hun var til sit første stævne da hun var otte år gammel, og blev lynhurtigt bidt af det. Derudover er Nanna et kæmpe konkurrencemenneske, og det har altid været en stor drøm for hende, at få lov til at ride til VM. 

Hos min gamle underviser skrev vi nogle mål ned, og når der blev spurgt hvad min største drøm var, sagde jeg altid ‘at ride til VM’, så det har altid været en kæmpe drøm for mig at ride et VM og ligesom være lige så dygtig som de andre. 

Nanna Lanzky Otto

Og så lige pludselig, fra den ene sæson til den anden, var det ikke længere urealistisk, at Nanna kunne komme på landsholdet. Da dette gik op for hende, satte hun sig et mål: de skulle med til VM. 

Annonce

Ikke altid lige let

Nanna fortæller, at det er helt fantastisk og vildt, at de har opnået det mål, men hun kommer også ind på, at det ikke altid er en dans på roser. 

Hun fortæller om tiden lige op til DM, hvor landsholdet skulle udvælges, og siger: 

Det gik rigtig godt i stævnerne op til DM og til det sidste stævne inden DM, vandt vi også i stort set alle klasser og vi slog alle mine personlige rekorder – så jeg var helt oppe og køre. Men så til DM gik det bare virkelig, virkelig dårligt. Så dårligt at jeg tænkte, at jeg garanteret havde smidt den landsholdsplads på jorden. Men da de så, til sidst, kaldte mit navn, blev jeg utroligt glad, og det var helt surrealistisk“. 

Prisen 

Nanna fortsætter og forklarer, at det også er meget hårdt. Samtidig med at hun skulle træne til VM, stod hun også og skulle til at blive student. Når man færdiggør sin gymnasiale uddannelse, er der mange ting der også tager tid, og som Nanna selv siger, så er der utrolig mange fester og fejringer, som man tit forbinder med at blive student. Men når man også gerne vil ride til VM, er der noget man må nedprioritere. 

Der er bare meget der skal nedprioriteres for at man kan nå at træne, og det er jo det der er prisen – man bliver nødt til at sige farvel til noget andet. Men når man så bliver udråbt til at skulle være med til VM, så glemmer man det fuldstændig. Om man var det til det ene studentergilde eller ej, er lige meget. Alle de ting du har sagt nej til, er fuldstændig lige meget. Det er det hele værd! 

Nanna Lanzky Otto
Nanna Lanzky Otto på sin hest Ondrun til stævne.
Foto: Hejndorf-Foto.

Processen – optræning til VM

Dernæst faldt snakken på selve processen med at træne op til et VM, hvor Nanna fortæller, at hun ofte kommer lidt sent i gang med træningen, og for eksempel godt kan tage det stille og roligt igennem vinteren, og når foråret så kommer, så skal der trænes. 

Om selve forløbet med at blive udvalgt forklarer Nanna: 

Der er en del af de her udtagelsesstævner som man skal til, for at dem der udpeger har set en mange gange. Så det er meget med at træne op mod de her stævner, men så imellem stævnerne også huske, at prøve på at gøre sig bedre. Jeg fik rigtig meget undervisning. Og op til VM, var jeg hos min underviser i en uge, med min hest, for at forberede os bedst muligt.” 

Hun understreger dog også at det er vigtigt at man husker at variere sin træning. 

Men det er stadigvæk vigtigt at variere sin træning meget, selvom der måske ligger et stævne og venter. 

Nanna Lanzky Otto 
Annonce

Træningsprogram

Efter dette fortæller Nanna, om hvordan de har trænet i praksis, og hun forklarer, at de havde meget fokus på konditionstræning, da dette er meget vigtigt i træningen af en pashest, som skal løbe langt og hurtigt. De trænede det derfor gerne 1-2 gange om ugen og de gjorde de blandt andet ved at tage i skoven: 

Jeg gjorde det at jeg cyklede en tur i skoven med min hest. Så kunne vi godt tage en tur på ca. 10 km., hvor hesten så kunne komme ud og røre sig, uden mig, og stadigvæk få pulsen op“. 

Typisk træningsuge

I forhold til en typisk træningsuge op til VM siger Nanna, at det så cirka således ud: hun red cirka 4-5 gange i løbet af en uge, hvor 1-2 gange var på banen og undervisning mindst en gang hver 14. dag. Hun longerede også rimelig tit, og hun understreger, at det samtidig var meget vigtigt for hende at holde sin hest glad, og komme ud på tur hvor Ondrun bare kunne få lov til at give den gas, så det var også noget de gjorde ofte. 

Derudover lægger Nanna vægt på, at man ikke altid behøver at ride særlig længe. 

Måske bare 10-15 minutter, hvor det bare lykkes. Hvis alting bare lykkes lige der, så stoppede jeg. 

Nanna Lanzky Otto 

Hun fortæller desuden, at i forhold til at træne pas, er det ikke noget man kan gøre hver dag, men hun fortrækker at gøre det maksimum et par gange om ugen. 

Nanna Lanzky Otto på sin hest Ondrun til VM.
Foto: Hejndorf-Foto.

Træne sin hest op selv 

I forbindelse med hvordan Nanna har trænet sin hest, falder snakken også på Nannas tanker om forskellen på at købe en hest som allerede er trænet helt op, eller at købe en hest der ikke har så meget træning, som man selv kan træne op, og her svarer Nanna: 

Jeg har da selv siddet og ønsket, at jeg bare kunne svinge kreditkortet uden at tænke for meget over det, og købe en hest der kan det hele, men jeg har også bare set mange mennesker fejle på det grundlag – så køber de måske en hest der er for svær eller de får ikke den undervisning de har brug for. Hvorimod jeg bare har supermeget respekt for dem der bare kæmper sig op, med heste der ikke har kostet ret meget, og hvor man ud af ingenting har fundet et talent, og bygget videre på det, og på den måde bliver bedre sammen med hesten.“ 

Hun forklarer også, at man lærer utroligt meget af at skulle løse nogle mindre problemer hos hesten, som ofte er sådanne problemer man kan rende ind i, hvis man køber en hest til færre penge. Hvorimod hvis man køber en dyr hest, betaler man jo også for alt den træning der er puttet i den. 

Jeg håber at flere og flere ikke vil lade sig skræmme af at det hele skal se så fint ud og at hesten skal gå mega fint. Nogle gange er det altså bedre bare at komme ud og have det vildt sjovt. Om det så er sådan et lille stævne i en lokal klub, hvor alle får en roset, eller om det er en af de større stævner man kaster sig ud i, og man så bliver sidst – det er fuldstændig lige meget, fordi man har været med. 

Nanna Lanzky Otto 

Nannas tips til træning af sin hest 

  • Det er vigtigt at kaste sig ud i tingene, og ikke tænke på hvad andre tænker. 
  • Få masser af undervisning og få nogle andre øjne på træningen. Man kan godt stirre sig blind og ikke tro at træningen hjælper, men så kan ens underviser se og fortælle, at man har rykket sig – det hjælper til at holde motivationen oppe. 
  • Gør det du har lyst til for ikke at køre sur i det. Hvis du en dag bare har lyst til en god tur, så gør det. 

Hun afslutter med en pointe som er meget vigtig at huske på: 

“I sidste ende rider man fordi man synes at det er sjovt, og ikke for at få nogle point. Der er jo en grund til at vi alle sammen bruger så sindssygt mange penge på det her – det er jo fordi vi synes, at det er sjovt. Og det skal være sjovt for både dig og hesten. Man skal også kunne hygge med hesten og bare tage den ind og give mad, eller tage på en dejlig tur. Der sker ikke noget ved at man tager et par dage ud af træningsplanen for at hygge lidt – det gavner så meget andet.” 

Nanna Lanzky Otto 

Læs også: Islænder- og dressurrytter Simone Hoppe drømmer om toppen i begge verdener

Annonce
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce