I følge dressur- og islænderrytter Simone Hoppe er løsgjorthed noget af det vigtigste, når det gælder træningen af den islandkse hest. I denne anden del af Simone Hoppes bud på, hvordan træningsskalaen kan forstås og tilpasses til træningen af den islandske hest, guider hun dig derfor i at løsgøre din islænder.
Læs også: Islandske heste, natur og livsglæde: “Det er bedre end at meditere”
Læs de andre artikler i serien her:
Del 1: Træningsskala til islandske heste med Simone Hoppe
Træningsskalaen
Ud fra sin erfaring som både dressur- og islænderrytter har Simone Hoppe brugt træningsskalaen fra dressur til at bygge seks grundtrin for træningen af den islandske hest. Du kan læse mere om hendes princip og tanker bag i den nedenstående boks.
Trin 2: Løsgjorthed
Trin to i Simone Hoppes træningsskala er løsgjorthed. I følge hende er det en af de vigtigste elementer i træningen af den islandske hest. I videoen herunder kan du se, hvordan hun bruger det i træningen.
Simone Hoppe om løsgjorthed
Jeg tror, at løsgjorthed er det vigtigste trin for mig. Det er det trin, jeg træner allermest på alle mine heste og på alle niveauer. Løsgjorthed dækker over mange ting. For den unge hest betyder det, at den er frigjort og afspændt i kroppen – og bestemt også i psyken. Det betyder, at hvis ikke hesten stoler på eller har tillid til rytteren, vil den være spændt og ikke blive løsgjort. Derfor er det at være en dygtig rytter ikke kun at være teknisk dygtig – det handler også meget om føling og tålmodighed.
Hvis hesten derimod konstant er spændt og uvillig, vil der forplante sig mange skader og unødvendige smerter. Derfor er løsgjorthed utroligt vigtigt. Hvis vi så snakker løsgjorthed i forbindelse med en hest, som har accepteret biddet (som er fokusset i trin 3), så handler det om smidighed i kroppen. Det første jeg lærer hestene er at følge biddet frem og ned. Det betyder, at når jeg giver hesten lidt mere tøjle, ønsker jeg, at den strækker sig frem mod biddet og bliver ved at søge kontakten, bare i en længere form. I videoen kan I se, hvordan jeg arbejder med at skifte form og på den måde sørger for, at hesten ikke er fastlåst i kroppen eller i en bestemt form eller arbejdsholdning. En hest skal kunne arbejde løsgjort i forskellige tempi, gangarter og former før den er klar til det mere samlende arbejde.
Læs også: Tølt: Sådan træner du den behagelige gangart
Forfatteren af denne artikel er international dressurrytter og islænderrytter Simone Hoppe. Hendes mål er at konkurrere på højeste plan inden for begge verdener, men målet er lige så meget at opnå et godt samarbejde med hestene, hvor de er glade for at arbejde. Af samme årsag elsker Simone lige så meget en god tur i det fri som træningen i ridehuset eller på ridebanen. Hun har tidligere redet med i bruttotruppen til U25-dressurlandsholdet, og været ansat hos Hasse Hoffman og Andreas Helgstrand. Sammen med sin mand, springrytteren Søren Andersen, står hun bag S&S Equestrian.