Islandske heste, natur og livsglæde: “Det er bedre end at meditere”

Hvad er det, tiden med islandske heste kan gøre for os mennesker? Jo, det skal du høre nu, endda med to islænderfolks egne ord. Marie Helene Jakobsen og Lone Andersen er begge omkring 50 år og lever i en travl hverdag med job og familie. Lone er uddannet cand.mag. i engelsk og er i dag rektor på Randers statsskole. Marie er uddannet cand.jur. og arbejder som produktchef i pensionsselskabet PFA. Det er altså to kvinder med masser af ansvar og en hverdag, hvor der er fuld drøn på.

Annonce

Men der er ingen tvivl om at hestene bliver prioriteret. Jeg mødtes med Marie og Lone på ryggen af deres islandske heste en smuk aften i september i Dollerup Bakker ved Viborg. Der var helt stille, bare naturen og hestene og lige netop det, betyder meget for de to veninder.

Det betyder ingenting at skulle tidligt op eller komme sent hjem, når man har fået lov til at være sammen med sin hest. Det giver netop fornyet energi

Læs også: Islænder- og dressurrytter Simone Hoppe: “Jeg drømmer om at komme til tops i begge verdener”

Helt tæt på naturen

De rider begge på islandske heste og har i dag valgt netop denne type hest for at komme helt tæt på naturen. Marie fortæller, at hun er vildt fascineret af deres sind. De er så nemme at omgås, og de lever et rigtigt hesteliv. Hermed mener hun, at de går i flokke udenfor og får lov at være hest. Det føles naturligt og hestene er tydeligt meget afslappede og velafbalancerede. Marie har tidligere været aktiv konkurrencerytter på stor hest, men i dag passer den islandske hest perfekt til hendes behov og ønsker.

To ryttere på deres islandske heste i Dollerup Bakker
Dollerup Bakker er kendt for sin smukke, kuperede natur og ligger lige syd for Viborg. Foto: Simone Hoppe // S&S Equestrian.

Tankemylderet forsvinder

Det er et frirum for veninderne og de nyder både det sociale, men allermest den fornemmelse af, at tankemylderet bare forsvinder og det eneste, man tænker på, er hesten. Lone fortæller, at rideturene i Dollerup Bakker er bedre end meditation. Det giver en ro og en fornemmelse af at være et med naturen og dyrene.

Omgivelserne i Dollerup, hvor deres heste bor, er helt unik. Der er vilde landskaber, sø, bække og om hvert et hjørne tegner der sig noget nyt og smukt. Man forstår godt, det giver livskvalitet.

To islandske heste og deres ryttere i naturen
Det er fantastisk at få vind i kinderne efter en krævende dag på job, fortæller Lone og Marie. Foto: Simone Hoppe // S&S Equestrian.

Knokler på arbejdet – hjem til vind i kinderne

Mange mennesker i dag ræser rundt efter karriere og succes og som motion vælger man måske en tur i fitnesscenteret. For de to veninder giver ridningen ikke bare motion, men et friskt pust. De rider udendørs hele året rundt. Jeg spørger dem selvfølgelig, om det ikke er koldt om vinteren. De kigger på hinanden, og tænker lidt… Det har de aldrig tænkt over. De tager bare mere tøj på. Det giver et friskt pust at mærke vinden i kinderne og ikke sidde indelukket på sit kontor. Så det er ikke bare det at ride, det er hele oplevelsen omkring de islandske heste i naturen.

Måden, hvorpå de føler sig som børn igen, der skal ud til deres pony og får lov at lukke den travle hverdag lidt ude. Det giver dem overskud og mulighed for at knokle hårdt og målrettet på arbejdet.

Læs også: Den islandske hest: En alsidig, rolig og venlig ridehest

Islænder og rytter galopperer hen over græs i Dollerup Bakker
Marie og Bassi tager en god galop. Foto: Simone Hoppe // S&S Equestrian.

Ikke bare hyggeponyer

Men det er også vigtigt for dem, at det altså ikke bare er hyggeponyer, de har. Det er islandske heste, som de træner. De deltager begge i kurser og Marie har allerede været til sit første stævne med sin nye hest Bassi. De rider for at udvikle deres ridning og det er tydeligt at begge heste er dygtige og lydige.

Det handler altså ikke bare om at hygge sig og slappe af. Det er stadig en sport. Men tænk sig at dyrke en sport, hvor man samtidig får lov at være helt tæt på naturen og nyde det. Passion, hobby og livsglæde forbindes og den ro og naturlighed de islandske heste udstråler giver dem begge mulighed for at koble af. ”Det er som at være i sin egen verden; man er helt lukket inde i en lille boble”, fortæller Marie.

Det giver et friskt pust at mærke vinden i kinderne og ikke sidde indelukket på sit kontor

Islandsk hest bliver redet på ridebane med naturen i baggrunden
Marie og Bassi nyder en tur på ridebanen. Foto: Simone Hoppe // S&S Equestrian.

Nyder at skifte arbejdstøj ud med ridetøj

Jeg skulle selvfølgelig tage nogle lækre billeder af de to veninder på deres sorte heste, som faktisk også er brødre. Jeg foreslog et par lokationer, hvor de kunne stille op, men hurtigt kom de begge med 100 andre ideer, og vi endte med at gå en smuk lang tur ned gennem bakkerne til den smukke sø. Veninderne smilede hele vejen og jeg kender nøjagtigt den følelse af bare at føle mig som en glad ”ponypige”, hvor alt andet i verden er lige meget. Det var ægte glæde.

Jeg tror, at den glæde er vigtig, i ridningen i dag og det er lige meget om, det er top konkurrence eller om man er hygge rytter. Der er ingen tvivl om, at de to dygtige, succesfulde kvinder nyder at skifte fra deres fancy arbejdstøj til ridetøj, blive beskidt og bare være i oplevelsen. Begge ryttere holder meget af deres heste og der er ingen tvivl om, at deres heste har et skønt liv. De er meget afbalancerede og hestene nyder mindst lige så meget at få lov til at få en frisk galop op ad bakkerne.

Annonce

Omgangen med hesten giver livskvalitet

Maries hest Bassi vrinskede ligefrem af glæde, da han så den bakke, som de plejer at galopere op ad. Marie påpeger også, at det hesteliv, som hestene har på Hindbjerghus i Dollerup er en fornøjelse. Så det er langt fra bare rideturen, som giver livskvalitet. Det er hele omgangen med hestene og naturen.

Det betyder ingenting at skulle tidligt op eller komme sent hjem, når man har fået lov til at være sammen med sin hest. Det giver netop fornyet energi. Tænk, at hestene kan give dette overskud til os mennesker, og vi skal huske at nyde det og stoppe op og give os selv lov til at smile. Marie og Lone smilede i al den tid, jeg var sammen med dem i Dollerup – og det siger vel alt.

Islandske heste med ryttere på rider i naturen i Dollerup Bakker
Lone og Marie er ikke bare glade for islandske heste begge to – de er også rigtig gode veninder. Foto: Simone Hoppe // S&S Equestrian.

Det udvikler os at have et ansvar

Nu skal det jo ikke lyde som om, det bare er et eventyr at have en islandsk hest. Begge ryttere har bestemt udfordringer og modstand både i deres træning og der opstår som med alle andre hesteracer skader eller sygdomme. Men det er også en del af det at have en hest; der medfølger et ansvar. Det ansvar giver også ridningen udfordringer og det udvikler begge ryttere. Så hele oplevelsen omkring hestene er spændende, på godt og ondt. Det kender vi vist alle. Men de dårlige dage bliver hurtigt glemt med de smukke ture i naturen. Akkurat, som de mange daglige tanker og bekymringer bliver glemt i selskab med de islandske heste.

Annonce

Læs også: Malgré Tout – at have hest på trods af alt

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce